A folyamatos mosogatástól a tányérjaink, edényeink ugyan tiszták lesznek, azonban a takarításhoz használt mosogatószivacs ezt igencsak megsínyli. A szennyeződések mellett a folyamatos nedves állapot miatt is különösen hajlamos penészedésre, illetve baktériumok is könnyen megtelepedhetnek a szivacs belsejében. Azonban, ha az alábbi könnyű és olcsó praktikát bevetjük, nagyban meghosszabbíthatjuk a mosogatószivacs használhatóságának idejét.
Egy gyors sóoldatos áztatás lesz segítségünkre mindebben: ezzel egyszerűen fertőtleníthetjük a szivacsunkat.
A só azért kiváló választás, mivel vízelvonó hatása révén kiszív minden nedvességet a szivacs belsejéből, ezzel megszüntetve azt a nedves környezetet, amely a baktériumok és gombák táptalaja. A zsírral is felveszi a harcot, amelynek következménye egy tovább használható, zsíros szennyeződések ellen hatékonyabban bevethető szivacs.
Mindezek mellett fertőtlenít és szagtalanít is a sóoldat: lássuk, hogyan vethetjük be a konyhában!
- Töltsünk meg egy tálat vagy edényt meleg vízzel, majd adjunk hozzá 70 gramm sót.
- Keverjük el, majd engedjük bele a szivacsunkat.
- Hagyjuk minimum 2 órán keresztül ázni. Akár egy egész éjszakáig is pihentethetjük.
- Mossuk át, csavarjuk ki alaposan és hagyjuk teljesen megszáradni.
Hírek, érdekességek, újdonságok: