Komatálat minden kismamának!

Amikor kisbaba születik egy családban a csecsemő ellátásával járó feladatok komoly teherként hárulnak az anyukára. Egy régi szokás felélesztésével segíthetünk nekik.

A kismamáknak sokszor reggel munkába megy a párjuk, nincs mindenhol olyan rokon, aki odaköltözik a családhoz segíteni, és ilyenkor az anyuka egyedül marad, így kell ellátnia a csecsemőt, netán a nagyobb testvért, főzni kéne és rendben tartani a háztartást, ami egyszerre nagyon fárasztó tud lenni. A kimerültség a tejtermelésnek sem kedvez, ezért is csinálták régen úgy, hogy aki tudott, az besegített ebben az időszakban, hogy minden feltétel ideális legyen a baba-mama összeszokásához, a kisbaba természetes táplálásához.

Mi az a komatál?

A komatál egy olyan ma is életképes, csak éppen elfedett népszokásunk, amelynek lényege, hogy a szülést követő terheságyi időszakban (az első napokban, hetekben) a kismama környezete naponta friss, házi koszttal, itallal látja el az anyukát, családját.

Az elnevezés a koma, azaz a keresztszülő nevéből ered, mivel eredetileg a komatálat a keresztszülő küldte, és az első és utolsó bőségtálat a komaasszony (keresztanya), de ennek ma már nincs jelentősége.

A komatál vagy bőségtál a törődés, figyelmesség mellett azért is jó dolog, mert tápláló, laktató házi ételekkel (pl.: húsleves, rántott hús, lángos), kaláccsal, süteménnyel, lekvárral, gyümölcsökkel, italokkal gondoskodik a napi étkezésről. Azért nem árt ismerni az anyuka és a családja étkezési szokásait (egyeztessünk velük), hogy olyan komatálat kapjanak, ami valóban el is fogy.

Hogyan működik?

Vannak kisebb egyházi közösségek, egy-egy település vagy utca, ahol ma is megszokott, hogy ha valahol kisbaba születik, egymás között felosztják, megbeszélik, hogy ki, mit és mikor tudja vállalni, hogy komatálat visz a családnak (ez akkor is működik, ha személyesen nem nagyon ismerik egymást, de egy közösségbe tartoznak). Az ilyen figyelmességet mi is viszonozzuk. Ha a másik fél kerül hasonló helyzetbe, akkor gondolni kell arra, hogy nekünk milyen sokat jelentett a figyelmesség, és az a sok étel és ital, amit kaptunk.

A komatál nem túl gyakori jelenség, pedig nagyon nagyszerű dolog, ezért ha úgy gondoljuk, lenne, aki örülne, ha komatálat küldenénk, amikor kisbabája megszületett, vagy nekünk jönne jól, tegyük meg a kezdő lépést. Például a közösségi oldalak ebben segítésünkre lehetnek.

Hozzászólások (3)

Törölt felhasználó

Egy 56 eves nagymama vagyok. Mikor en fiatal voltam, a mi falunkban is szokas volt a fiatal anyukat meglatogatni, es finom, laktato ebedet vinni. A rokonok, a jobaratok es a joszomszedok is reszt vettek. Meg egyfele versenges is volt, mert nem beszeltek meg, ki mikor jon, es ha ketten is meglatogattak, az anyuka az elso ebedbol evett (mert illett enni)

Törölt felhasználó

Ez bizony nagyon jó szokássá válhatna mert nem csak hogy f?zni de enni sincs idejük a kismamáknak a kisbaba mellett.

Artemisz

Murphy asszony mondta, hogy a kismamának minden segíteni szándékozó személy eggyel több, akit etetni kell és takarítani utána. :)

Címlapról ajánljuk

Ezt eszitek a Szigeten! – Nosalty Vox Pop a Sziget...

Két év kihagyás után végre újra dübörög a Hajógyári-sziget. Bár a SZIGET Fesztivál hagyományosan nem a gasztronómiáról szól (bár a felhozatal évről-évre pazarabb), a Nosalty Vox Pop különkiadásában azt kérdeztük a Szitizenektől, mit esznek, amikor éppen nem isznak?

Nosalty