Komatálat minden kismamának!

Amikor kisbaba születik egy családban a csecsemő ellátásával járó feladatok komoly teherként hárulnak az anyukára. Egy régi szokás felélesztésével segíthetünk nekik.

A kismamáknak sokszor reggel munkába megy a párjuk, nincs mindenhol olyan rokon, aki odaköltözik a családhoz segíteni, és ilyenkor az anyuka egyedül marad, így kell ellátnia a csecsemőt, netán a nagyobb testvért, főzni kéne és rendben tartani a háztartást, ami egyszerre nagyon fárasztó tud lenni. A kimerültség a tejtermelésnek sem kedvez, ezért is csinálták régen úgy, hogy aki tudott, az besegített ebben az időszakban, hogy minden feltétel ideális legyen a baba-mama összeszokásához, a kisbaba természetes táplálásához.

Mi az a komatál?

A komatál egy olyan ma is életképes, csak éppen elfedett népszokásunk, amelynek lényege, hogy a szülést követő terheságyi időszakban (az első napokban, hetekben) a kismama környezete naponta friss, házi koszttal, itallal látja el az anyukát, családját.

Az elnevezés a koma, azaz a keresztszülő nevéből ered, mivel eredetileg a komatálat a keresztszülő küldte, és az első és utolsó bőségtálat a komaasszony (keresztanya), de ennek ma már nincs jelentősége.

A komatál vagy bőségtál a törődés, figyelmesség mellett azért is jó dolog, mert tápláló, laktató házi ételekkel (pl.: húsleves, rántott hús, lángos), kaláccsal, süteménnyel, lekvárral, gyümölcsökkel, italokkal gondoskodik a napi étkezésről. Azért nem árt ismerni az anyuka és a családja étkezési szokásait (egyeztessünk velük), hogy olyan komatálat kapjanak, ami valóban el is fogy.

Hogyan működik?

Vannak kisebb egyházi közösségek, egy-egy település vagy utca, ahol ma is megszokott, hogy ha valahol kisbaba születik, egymás között felosztják, megbeszélik, hogy ki, mit és mikor tudja vállalni, hogy komatálat visz a családnak (ez akkor is működik, ha személyesen nem nagyon ismerik egymást, de egy közösségbe tartoznak). Az ilyen figyelmességet mi is viszonozzuk. Ha a másik fél kerül hasonló helyzetbe, akkor gondolni kell arra, hogy nekünk milyen sokat jelentett a figyelmesség, és az a sok étel és ital, amit kaptunk.

A komatál nem túl gyakori jelenség, pedig nagyon nagyszerű dolog, ezért ha úgy gondoljuk, lenne, aki örülne, ha komatálat küldenénk, amikor kisbabája megszületett, vagy nekünk jönne jól, tegyük meg a kezdő lépést. Például a közösségi oldalak ebben segítésünkre lehetnek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!