Kihagyhatatlan októberi programok!

Töltsük a kolbászt, ünnepeljük a magyar vidék fejlődését, ismerjük meg közelebbről a csipkebogyót és barangoljunk együtt Budapest kávézó történelmében a héten.

17. Csabai Kolbászfesztivál, Békéscsaba – október 24-27.

Töltsük együtt!

Magyarország és Közép-Kelet-Európa egyik legismertebb és jelentős turisztikai vonzerővel bíró gasztrokulturális rendezvénye, Békéscsaba legértékesebb turisztikai terméke, amely a város imázsát is meghatározza. Programjaiban a csabai kolbász készítését, a disznótoros hagyományokat, a város és vidéke szlovák és magyar közösségi ünnepeit, gasztronómiai hagyományait helyezi a középpontba. Az évek folyamán a kolbászfesztivál dinamikusan fejlődött és évről évre növekedett a résztvevők száma is. A rendezvény négy napja alatt országra-világra szóló kolbászos versengések várják a látogatókat az 550 csapatos gyúrástól a szárazkolbászok versenyén át, a disznótoros ételek (töltött káposzta főző verseny) készítéséig és kóstolásáig. Naponta disznóvágás-bemutatókon ismerhetik meg a látogatók a hazai és külföldi disznóvágási szokásokat. A vendégek nagy része évről évre visszajár a rendezvényre, ami páratlan hangulatával, barátságos légkörével, színvonalas programjaival évek óta töretlenül őrzi népszerűségét.

Kattints a részletekért!


Magyar Vidék Napja 2013, Budapest – október 26.

Ismerjük meg közelebbről a virágzó magyar vidéket!

A Virágzó Vidékünk Roadshow augusztus 3-án indult útjára azzal a céllal, hogy bemutassa a magyar vidékben rejlő lehetőségeket és a Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Program jóvoltából megvalósuló fejlesztéseket. A programnak köszönhetően hazánk 2007 és 2013 között 1400 milliárd forint összegű európai uniós támogatáshoz jutott, amely az önrészekkel együtt mintegy 3000 milliárd forint értékű fejlesztést eredményezett a magyar agrárium és vidékfejlesztés számára. A program méltó lezárásaként megrendezésre kerülő Magyar Vidék Napja alkalmat ad arra, hogy az érdeklődők személyesen is megismerkedhessen az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program eredményeivel, valamint közvetlen kapcsolatba léphessen azokkal az emberekkel, akik a program segítségével bővítették vidéki vállalkozásukat, munkahelyeket teremtettek, szebbé, élhetőbbé tették lakókörnyezetüket, korszerűbbé és versenyképessé tették gazdaságukat. Az eseményen többek között lesz Vidék mustra - ahol ínycsiklandó hazai ízek kóstolhatunk-, kürtőskalács készítés, néptánc tanulás, köles kóstolás, gyerekprogramok, koncertek, vetélkedők, tombola és sok-sok meglepetés is!

Kattints a részletekért!


Csipkebogyó Piknik, Tihany – október 26.

Ünnepeljük együtt a csipkebogyót a Balaton partján!

Tihanyról mindenkinek először a levendula jut az eszébe, pedig ez a gyönyörű község ennél sokkal több természeti és kulturális kinccsel rendelkezik. Ennek bizonyítására törekszik a Piac Placc is, amikor rendhagyó módon Csipkebogyó Pikniket szervez. A Tihanyi Piac Placcon minden szombat délelőtt pezseg az élet, helyi és környékbeli árusok kínálgatják finomabbnál finomabb portékájukat: füstölt és sült kolbászt, házi kenyeret, lángost, sajtot, lekvárt, szörpöt és pálinkát - mindent, ami szemnek szájnak ingere. A Csipkebogyó Piknik keretében megkóstolhatjuk a csipkebogyót a legkülönbözőbb formáiban. Lesz lekvár főzés helyben a Piac legnépszerűbb termelőivel, csipkebogyós vadragu főzés, csipkebogyós grill szósz a frissen grillezett húsok mellé, csipkebogyós forró ital és tea, csipkebogyó szörp, csipkebogyóval ízesített bor és természetesen az évszakra való tekintettel csipkebogyó pálinka is. A program keretében a látogatókat egész napos élő zene szórakoztatja, míg a legkisebbekkel a Fehérlófia Waldorf Iskola önkéntesei foglalkoznak majd. A Piac Placc talán legérdekesebb programja a "csipkebogyóért, csipkebogyót" kezdeményezés lesz, melynek keretében, aki hoz egy vödörnyi (4 kg) frissen szedett, sértetlen csipkebogyót, a Piac Placc több árusánál beválthatja azt csipkebogyó lekvárra. Ezzel is buzdítva a helyieket, valamint Tihany látogatóit a környezet megismerésére és bejárására.

Kattints a részletekért!3. Tárcsás Ételek Fesztiválja, Bogács – október 26.

Ízletes, tárcsán készült ételek és zamatos bükkaljai borok!

Bogácson, a Cserépi úti pincesor ad otthont idén is a Tárcsás ételek fesztiváljának, ahol szabadtűzön – tárcsán – készített ételekkel várják a gasztronómia iránt érdeklődőket. A fesztivál keretén belül az ország különböző pontjairól érkezett csapatok által készített finomságokat nyílik lehetőség megkóstolni. Az ételek mellett pedig népi portékák kirakodóvására és szórakoztató programok várják a Bogácsra látogatókat.

Kattints a részletekért!Talpig Feketében, Budapest – október 27.

Kávézó központú séta a Hosszúlépéssel.

Budapestet az előző századfordulón Kosztolányi Dezső “kávévárosnak” nevezte. Minden oka megvolt rá: jóformán minden sarkon kínálkozott egy kávéház, kettő között meg még vagy három kávémérés. Micsoda szagorgia lehetett itt egy tavaszi délelőttön, amikor autóbűz helyett a kávé, a kispörkölt és a frissen csapolt sör, a Budáról átlebbenő orgonaillat meg a párolgó lócitromok elegye zúdult a védtelen orrcimpákra! A Hosszúlépés csapatának sétáján a déli Belváros hajdani kávéházait látogathatjuk végig – leginkább csak a hűlt helyüket, de mesélnivaló így is lesz bőven-, hiszen itt nyílt a város legelső ismert nevű kávésának üzlete 1714-ben, és a fejlődés a II. világháborúig nem állt meg. Kis kitekintés a Ferencvárosra a Csarnok kávéházzal, ahol szakállas bolgárkertészek morfondíroztak a retek és zöldhagyma árán, aztán irány a Kiskörút és a Belváros utcái, irodalmárok, sakkozók, kurvák nyomában! A végén a résztvevők a Centrál Kávéházban pihennek meg egy gasztro meglepetés mellett. Maga lesz a feltámadás!

Kattints a részletekért!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha egyedi ízű, krémesen sós mártogatósra vágysz, ne keress tovább...

Kevés olyan sokoldalú sós mártogatós létezik a világon, mint az extrán krémes állagú, tökéletesen fűszerezett hummusz. A ropogós sárgarépától kezdve a puha pitatöredéken át egészen a szaftos grillkolbászig mindenféle földi jóval kombinálhatod a Fanan hummuszt, aminek most mind a 6-féle ízváltozatát leteszteltük!

Címlapról ajánljuk

További cikkek