Kiderült, mi lesz a magyar Vapiano éttermek sorsa

Az elmúlt hetekben több híroldalon is megjelent, hogy csődbe ment a Vapiano étteremlánc. Ezt azt jelentené, hogy bezárnak a magyar éttermek? Íme a sokkal árnyaltabb igazság. 

Csődeljárást kezdeményezett a Vapiano étteremlánc alapítója, a Vapiano Európai Részvénytársaság (SE) - írta egy héttel ezelőtt az MTI. A német cég április 1-jén adta ki azt a közleményt, mely szerint a csődeljárás nem érinti közvetlenül a Németországban és a külföldön, franchise formában működő éttermeket.
A Vapiano SE pénzügyi vezetője, Lutz Scharpe által jegyzett közlemény szerint a csődeljárást fizetésképtelenség miatt kezdeményezték a kölni városi bíróságon, egyben megkezdték annak vizsgálatát is, kell-e a leányvállalatok esetében is kezdeményezni ezt az eljárást.

De mit is jelent ez pontosan? Akkor most bezárnak a magyar Vapiano éttermek?

Vapiano márkanévvel jelenleg öt étterem működik Magyarországon, ebből négy Budapesten, egy pedig Győrben található. A híresztelésekkel ellentétben a magyar Vapiano éttermeket nem érinti a szóban forgó probléma, hiszen míg a csődeljárást Németországban a Vapiano SE kezdeményezte, addig a a Vapiano Magyarország a Vapiano Franchising International GmbH-n keresztül kapcsolódik a Vapiano franchise hálózathoz.
,,Fontos pontosítani, hogy a Vapiano SE a cég, amely csődeljárást kezdeményezett, hisz az elmúlt 18 évben 238 étterem Vapiano nyílt a Világ 5 kontinensén 33 országban. A Németországban működő éttermekből a Vapiano SE összesen 42 éttermet üzemeltet - ezek azok az egységek, amelyekről most szó van.
2007-ban mi voltunk az első franchise partner, aki nem német ajkú területen nyitott éttermet. Azóta sokan követtek minket, viszont a mai napig egy családként működünk, rendszeresen egyeztetünk egymással, baráti kapcsolatban vagyunk több franchise partnerrel.Fontos hangsúlyozni, hogy a német éttermek egy részét érintő változások nincsenek pénzügyi és egyéb közvetlen hatással a világ többi országában működő Vapiano éttermekre, sőt a 28 német franchise rendszerben működő egységre sem"
– nyilatkozta megkeresésünkre Sári Péter, a VAP Magyarország Holding Menedzsment Kft. ügyvezető igazgatója.
A Vapiano éttermek számára most kiemelten fontos, hogy mindenki, így saját munkavállalóik számára is tisztázva legyen, hogy a hazai éttermeket nem érinti a Németországban, a Vapiano SE által indított csődeljárás.
Pizza készül az egyik kölni Vapiano étteremben (2018)
- hangsúlyozta Sári Péter, aki elmondta, Magyarországon 2007 óta működik Vapiano étterem töretlen népszerűséggel. A Vapiano Márka a világ 33 országában van jelen, a magyar éttermek üzemeltetője pedig büszke arra, hogy a magyar éttermek népszerűsége az egyik legkiemelkedőbb mind közül.
A koronavírus-járvány miatt az éttermeknek most egy extrán nehéz helyzettel kell megküzdeniük. Arra a kérdésre, hogy a Vapiano milyen módon tudja most támogatni vagy foglalkoztatni az éttermek dolgozóit, az ügyvezető igazgató elmondta, azonnali cselekvésre volt szükség. Az elsődleges cél most a fennmaradás illetve az, hogy az éttermek minél több munkavállalójukat meg tudják tartani.
,,Azonban látnunk kell, hogy egy olyan láncreakció indult, amin majd az éttermek újranyitása tud majd segíteni. Szűkösek lettek a lehetőségek, a kiszállításra és a Pick up pontokra tudunk egyedül támaszkodni, így nem tudja senki fenntartani az addig kialakított üzleti modellt, újra van szükség. Ebbe pedig sajnos a kollégák létszáma is beletartozik.
Az éttermek bezárása magával hozta, hogy több kollégától kellett megválni, de a mi felelősségünk az, hogy folyamatosan mérlegeljük a dolgozóink életkörülményeit, próbáljuk a lehető leghumánosabb módon megoldani a kialakult helyzetet. Két fő fókuszunk van most: az egyik, hogy minél több embert tartsunk meg, a másik pedig, hogy mint a magyar gasztronómiai piac egyik meghatározó és felelős szereplőjeként a megszokott magas minőségű ételeink mellet új, kedvezőbb árainknak köszönhetően a továbbiakban is sokan válasszanak minket."

A Vapiano éttermek a kialakult helyzet miatt változtattak eddigi stratégiájuk több pontján is. Új étlap érhető el rajta a legkedveltebb fogásokkal, ezzel segítve az otthonmaradókat a könnyebb választásban. A Magyarországon található Vapiano éttermek mindegyikében elérhető a házhoz szállítási opció, a minőség garantáltan változatlan.
,,Ételeinket továbbra is a legnagyobb gondossággal és nemzetközi viszonylatban is szigorúnak számító konyhatechnológiai fegyelem mellett készítjük el és csomagoljuk. Az általunk előállított termékekkel mi is szeretnénk segíteni az arra rászoruló egészségügyi intézményeken. Ennek szervezése folyamatban van" – tudtuk meg Sári Pétertől.
A csődeljárással kapcsolatos hírek ellenére tehát nem kell amiatt aggódni, hogy a hazai Vapiano éttermek egyszer csak eltűnnek a gasztronómiai térképről, a vendéglátó egységek, ha nem is a megszokott, helyben fogyasztásos módon, de továbbra is működnek.
,,Szeretnénk tiszta vizet önteni a pohárba: A Vapiano SE-től pénzügyileg és szervezetileg is független franchise cégcsoport vagyunk. Ezért is nélkülöztek minden alapot a németországi történéseket a többi országban működő Vapiano éttermekre tovább vetítő cikkek"
Hirdetés

Támogatott tartalom

Mítoszkergetés a konyhában

Sokszor annyira magától értetődőnek veszünk dolgokat, hogy eszünkbe sem jut megkérdőjelezni, vajon igazak-e. Így van ez az ételekkel kapcsolatban is.

Címlapról ajánljuk

További cikkek