Kaszáslé – a Halloween levese

Tudom, Magyarországon nincs Halloween, csak Mindenszentek, a kaszáslevest pedig Húsvétkor fűzzük. De mi most csavartunk egyet a dolgokon.

Nem tudom, hányan ismerik a kaszásleves fogalmát, nekem eddig nem volt szerencsém találkozni ezzel az étellel. Illetve közvetve igen. Mert mikor először írtam itt a Dunántúli szakácskönyvről, akkor megakadt a szemem a Kaszáslé nevű recepten, de látván, hogy füstölt hús és torma szükségeltetik hozzá, abban maradtam magammal, hogy talán majd Húsvétkor előveszem újra. Most viszont, Halloween közeledtével megakadt a szemem a címén: Kaszáslé.

Mégis miért kaszás?

Nyilván, semmi köze a halálhoz, hacsaknem a Húsvét-feltámadás oldalról közelítve, de ez eléggé erőltetett magyarázatnak tűnt. Úgy fest, hogy ezt az ételt hagyományosan az első tavaszi kaszálások idején főzték az utolsó téli füstölt hús maradékokból. A kaszáslevesnek tehát alapfeltétele a füstölt hús, vagy sonkalé, emellett lehet még benne kolbász, krumpli, répa, bab is. Általában tejföllel habarták és citrommal vagy ecettel savanyították is, tehát igazi húsvéti ízvilágú levesről van szó. De ha már kaszás, úgy döntöttem, helye lehet most is az asztalon, kisebb változtatásokkal persze. Az eredeti, Alsószopori Nagy Ferencné-féle recept így szólt:

„Füstölt húst puhára főzünk, kevés liszt és tejföllel behabarjuk, kis tormát reszelünk bele és tojássárgával lekeverve kitálaljuk, míután a benne főtt húst apróra metszve hozzá tettük. Kis citrommal savanyítva beadjuk.”
A Sütőtökös kaszás leves receptjéért kattints ide!
Ezzel a szakácskönyvvel már meggyűlt a bajom korábban, az édességei kifejezetten elfuseráltak lettek, de a belőle főzött velőlepény verhetetlen volt. Hasznos könyv,nemcsak a főzéshez ad tippeket, hanem egyéb háztartási praktikákat is közöl: mivel tisztítsuk a lószőrt, a tollat, a szalmakalapot, hogyan tartsuk el leghosszabban a citromot (fölállított cirokseprűre kell tenni!), hogyan írjunk láthatatlan betűket. De a legeslegjobb tanácsa Kozmetika cím alatt így hangzik:
„Egynéhány egyszerű és könnyen otthon készíthető szert ajánlok a test ápolására. – Az arcbőrre legjobb a többszöri mosakodás.”
A Kaszáslé receptből értelemszerűen kihagytam a húsvéti elemeket (leszámítva persze magát, a füstölt sonkát, hogy azért mégis kaszás legyen az a lé), tehát a tormát, a tojássárgáját, a citromlevet, de még a tejfölös habarást is. Persze, ez utóbbi három nem annyira húsvéti, de így egymással összepárosítva mégis az. Maradt tehát a füstölt sonka, és valahogy nagyon egyértelműen adta magát, hogy ha már Halloween, akkor tököt főzzek hozzá.
A Sütőtökös kaszás leves receptjéért kattints ide!
A sütőtök szerintem egyébként is nagyon jól harmonizál a füstölt, sós hússal. Megfőztem hát a sonkát, a levében pedig összeturmixoltam a megsütött tököt. Persze ez így már nem egy hagyományos kaszáslé, de kaszás lének azért megteszi. Főleg, mert nagyon finom lett. Sütöttem hozzá tökchipset is, ez frissen, még ropogósan a levesbe szórva kifejezetten feldobta a fogást. Bár kaszálni nem volt kedvem se előtte, se utána, de felteszem, ez tavasszal is így lett volna. Viszont az őszi hangulat és színvilág megvolt, és, bár nálunk a gyerekek körében nagy népszerűségnek örvendenek a boszorkányujj sütik és egyéb undorító nyalánkságok, azért nekem jól esett, hogy ez a fogás a halloweeni ételek egy szolidabb megtestesülése.
Hirdetés
Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!