A kashmir konyha zamata

Egyre többen esnek szerelembe az indiai konyhával itthon is. De India hatalmas ország, a konyha pedig tartományonként változik. A Gourmet Guides most Kashmir tartományba kalauzol titeket!

India hatalmas, északi szegletében azonban van egy tartomány, Kashmir, amelynek konyhája kifinomult és harmonikus. A török, perzsa és közép-ázsiai hatásoknak köszönhetően pedig semmihez sem hasonlítható. Az indiai konyha, akárcsak a kínai, tartományról tartományra változik. Nemcsak a távolság miatt különbözik egyik a másiktól, a vallás is sokban befolyásolja, hogy mi kerül a tányérra. Egy azonban aranyszabály, bárhol is járjunk az országban: az étel Isten ajándéka, ezért nagyon nagy tisztelet övezi.

Mesés India: fűszervarázslat >>

Kashmir Pakisztánnal és Kínával határos, India északi részén fekszik. Konyhája sokszínű, hiszen számtalan hatás érte a történelem során, jellemzője leginkább az, hogy törekszik a fűszerek és gyümölcsök egyensúlyára az ételekben. Kifinomult, szemet gyönyörködtető fogások kerülnek ki a kashmiri szakácsok kezei közül. A húsmentes ételek fantáziadúsak, ami nem meglepő, hiszen India a vegetarianizmus bölcsője. Az indiai konyha nagyon fűszeres, éppen ezért sokan gondolják azt, hogy egészségtelen. Éppen az ellenkezőjéről van szó: a fűszerek jótékony hatással vannak az emberi szervezetre, megszínezik az ételt, aminek látványa viszont a léleknek gyógyszer. Az indiai ételek sava-borsa a fűszer, amelyek közül egy európainak szinte biztos, hogy elsőnek a curry jut eszébe. A curry azonban nem csupán egy fűszer, hanem 25-30 fűszerből álló keverék, eredeti jelentése szerint pedig „szósz”, „mártás”, pontosabban a „pörköltszerű” ételek megnevezése.

Ízutazás imádjuk a thai konyhát >>

A kashmíiri ételekhez sok tejet és tejterméket használnak fel, ahogyan rengeteg a zöldség és a gyümölcs is bennük. Evőeszköz helyett pedig a tandoori kemencében hólyagosra sült naan kenyérrel (ez az indiai kenyér) „kanalazzák ki” a tányérból a finomságokat. Kézzel azért esznek, mert az ételt érintve közelebb érzik magukat Istenhez. Az étkezés tehát nem csak egy „túlélő bravúr”, jóval több annál: ételbe foglalt imádság. Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy belekóstolj a kahsmiri ételekbe, március 8-án, a Gourmet Guides vacsoraestjén megteheted. A vacsoraest részleteiről itt olvashatsz!

A Gourmet Guides-ról még több infót itt találsz >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Házi libatöpörtyű

Aki szereti a töpörtyűt, az tudja, hogy frissen és ropogósan a legjobb. Ha magunknak megsütjük otthon, akkor tutira nagyon fog ropogni a fogunk alatt. Nem mellesleg, el tudunk rakni egy nagy ...

Pulykamell húsos töltelékkel

A töltött húst tálalhatjuk melegen ízlés szerint körettel... pl. krumplipürével és párolt káposztával, vagy éppen hidegen egy finom salátával. A pulykamell sütés közben nem szárad ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...