Karamell, az őszi jolly joker

Nehezen tudnék olyan őszi desszertet, aminek ne állna jól a karamell. Ez a selymes barna édes finomság mintha magában hordozná az évszak minden esszenciáját.

Már az is melegséggel tölti el az ember lelkét, ha csak rágondol, hát még ha meg is ízleli! Én rendszerint tartok otthon egy-egy üveggel ebből a mennyei csemegéből, mert rengeteg desszertet repíthetünk új távlatokba pusztán azzal, hogy meglocsoljuk őket egy kevés karamellszósszal. Palacsintával, almás pitével, vaníliafagyival, de még egy egyszerű muffinnal is bátran párosítható, és garantáltan emeli majd a fényét. Számomra akkor áll össze egy étel, ha ellentétes ízek találkoznak benne, és finoman kiegyenlítik egymást, éppen ezért rajongok a sós karamellért. Nem kell megijedni, csak lágyan érezzük majd a finom pikantériát, ahogy a harmónia szépen kibontakozik a nyelvünkön. Akit még így sem győztem meg, az főzze meg a szószt édesen, tegyen félre egy keveset belőle, és legalább azt próbálja ki sósan. Garantáltan ízleni fog!

Sós karamellás szósz recept

A másik jolly-joker desszert a legnépszerűbb csokoládék világát idézi meg: ropogós zabpehelyréteg, testes karamell és kesernyés étcsokoládé. Szerintem nincs olyan gyerek (vagy éppen felnőtt), aki erre képes lenne nemet mondani! És mindehhez túl sok munka sem szükségeltetik, inkább a türelmünket kell majd próbára tenni, hogy kivárjuk, amíg szép lassan megdermed a hűtőben!

Karamelles-zabpelyhes süti recept

Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!