Kajálás ész nélkül

Egy szendvics a gép, egy szelet pizza a TV előtt, egy zacskó csipsz az ölünkben hazafelé az autópályán. Napjaink tele vannak olyan lehetőségekkel, amikor észrevétlenül eszünk.

Életünk tele van zsúfolva teendőkkel, nincs időnk, hogy még az étkezésünkre is figyeljünk. Számoljuk a kalóriákat, igyekszünk a kisebb zsírtartalmú és kevesebb cukrot tartalmazó ételeket választani, de reggel a fürdőszoba magányában mégsem mutat kevesebbet a mérleg. Mi lehet ennek az oka?

Természetesnek vesszük, hogy egyszerre több mindent csinálunk párhuzamosan, és ez alól az étkezés sem kivétel. Telefonálunk, e-maileket nézünk, dolgozunk a számítógép előtt, és ugyanakkor eszünk is. Azt hisszük, nem probléma, ha újságolvasás vagy televíziózás közben eszünk, hiszen így több időnk marad másra. Azonban ha nem az étkezésre koncentrálunk, jóval többet vagyunk hajlamosak megenni a szükségesnél. Mindenkinek ismerős az éttermi vacsora a barátokkal, ahol simán lecsúszik három fogás és több pohár bor, míg otthon beérjük esetleg egy szendviccsel is.

Ahhoz, hogy a súlyunkat tartani tudjuk, vagy akár le is adjunk belőle, többek között meg kell tanulnunk újra az étkezésre, az ételünkre figyelni, hiszen nem kizárólag az számít, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy mennyit és hogyan. Íme tippjeim!

10 tipp a tudatos étkezéshez

  1. Amikor eszünk, csak az evésre figyeljünk. Munkahelyen ne a képernyő előtt együnk, még akkor sem, ha sok munkánk van. Sokkal frissebben fogunk visszatérni a feladatunkhoz.
  2. Amikor tehetjük, készítsük el magunk az ételünket, és élvezzük minden egyes falatját! Használjuk az érzékszerveinket! Gyönyörködjünk a húsleves színében, illatozzuk meg az almát!
  3. Válasszunk kisebb tányért, de ne túl kicsit, mert akkor repetázni fogunk!
  4. Ne tartsunk különféle nassolni valókat az íróasztalunk fiókjában, mert biztosak lehetünk benne, hogy meg is fogjuk enni. Tervezzünk előre, találjuk ki előző nap, mit viszünk tízóraira, uzsonnára!
  5. Teremtsünk akkor is kellemes környezetet, ha egyedül eszünk - terítsünk meg, és üljünk le az asztalhoz. Így sikerülhet elkerülni, hogy a nyitott hűtő előtt állva mindenből együnk egy kicsit.
  6. Vegyük figyelembe, hogy ha társaságban étkezünk, valószínűleg többet fogunk enni a szükségesnél.
  7. Lehetőség szerint ne olvassunk evés közben, és próbáljuk a telefonunk nyomkodását is felfüggeszteni!
  8. Ne az előttünk álló feladatokon járjon az agyunk!
  9. Napi ötszöri étkezés az ideális, lehetőleg közel azonos időben. Előfordul, hogy ezt nem tudjuk mindig megvalósítani, de ne várjuk meg, míg farkaséhesek leszünk, mert képtelen leszünk nyugodtan, lassan enni, és a szükségesnél jóval többet fogunk magunkba tömni.

  10. Együnk lassabban, és figyeljük, hogy mikor lakunk jól! A gyomrunknak kb. 20 percre van szüksége, hogy eljuttassa a jóllakottság üzenetét az agyunknak. Ha figyelünk gyomrunk jelzésére, elkerülhetjük a túlevést.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Aprósütemények karácsonyra

Karácsonyi aprósütemények, szaladjatok a legszebb ünnepi tányérokra, és kínáljátok magatokat kicsiknek, nagyoknak. A készítésükben részt tud venni az egész család!