Jobb lett volna, ha fontosabb vagyok nekik, mint az alkohol

Szinte elképzelhetetlen, de vannak gyerekek, akik maguk kérik, hogy állami gondoskodásba kerüljenek. Szani azóta sem bánta meg döntését, amit tiniként hozott.

Szani 15 évesen került állami gondoskodásba. Korábban, legidősebb testvérként ő látta el az édesanya szerepét a családban. A szülők alkoholbetegek, albérletről albérletre költöztek, néha gyerekotthonban laktak, néha a szülőkkel. Végül a tini lánynak elege lett a vándorlásból, és ő kérte, hogy állami gondoskodásba kerüljön az egyik SOS Gyermekfaluba, ahol azoknak a gyerekeknek adnak otthont, akikről nem tudnak gondoskodni a szüleik. „Az SOS-ben azért volt jobb, mert háttérnyugalmat éreztem. Tudtad, hogy ide hazajöhetsz, hogy ide mindig hazajöhetsz, hogy ez már nem bizonytalan” – mondja a lány.

Szaninak sok idő kellett, hogy megtanulta, nem neki kell gondoskodnia testvéreiről, rábízhatja magát a nevelőanyjára, Marikára, és újra gyerek lehet. Szülei havonta egyszer látogatták, többször részegen mentek kapcsolattartásra. A fiatal lány úgy érezte, nincs miről beszélniük. „Jobb lett volna, ha fontosabb vagyok nekik, mint az alkohol” – mondja Szani, aki hiányolja, hogy a legnehezebb pillanatokban sem álltak mellette. Most az SOS Ifjúsági Házában él. Szobája fala tele van biztatásokkal, amiket magának írt, hogy legyen miért felkelnie, ha azt gondolja, épp semminek nincs értelme. A szegedi klinikán dolgozik ápolóként, mellette főiskolára jár. Mindene az egészségügy, az ápolás. Hajnalban kel, munka után és hétvégente tanul. És tele van reménnyel, akárcsak a többi SOS gyerek.

Segítsd az SOS Gyermekfalvak működését itt!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.