Ilyen egy igazi öko-konyha

Te is gondolkoztál már azon, hogy kivonulsz a városból, és egy erdei kis házban fogsz élni? Ez az amerikai pár megcsinálta -  és nézd, milyen szuper konyhát hoztak össze!

Hannah és Tim megtették azt, ami sokaknak eszébe jut, de nem lépik meg - otthagyták a kényelmes városi életet, és visszaköltöztek a természetbe. Az angolul off the grid mozgalmat magyarul "élhető otthon a rendszeren kívül"-nek hívhatnánk - lényege az, hogy olyan házban élünk, amely nem függ az áram-, gáz- vagy vízszolgáltatóktól. Nagy szám, mondhatnánk, Magyarországon és Kelet-Európában jó eséllyel még ma is találunk olyan házakat és tanyákat, ahol nincs áram és gáz, a vizet pedig a kútról hozzák, mégis, ennek a mozgalomnak a tagjai saját maguk döntöttek úgy, hogy ezt az életformát választják.

Hannah és Tim a kaliforniai Tahoe-tó melletti erdőben építette meg fenntartható házát. Az összesen 19 négyzetméternyi házikó minden darabja újrahasznosított vagy bontott építőanyagból készült, és nagyon ügyeltek rá, hogy a kényelmüket szolgáló használati tárgyak is ezt a vonalat kövessék. Ebben az esetben nyilván a konyhán van a legnagyobb hangsúly - hogyan is lehet jókat főzni egy olyan házban, ahol nincs bevezetve a víz?

Ők így mesélnek erről: "Mivel szeretünk főzni, biztosra kellett mennünk, hogy minden szükséges elem meglegyen, a helyhiány miatt azonban ügyelni kellett arra, hogy semmi fölösleges ne kerüljön be az apró konyhánkba. A főzés nagy része a sparherdünkön történik, amit fával fűtünk. A konyhapultunkat és a mosogatót egy üzemi konyha által kiszuperált rozsdamentes acélasztalból alakítottuk ki, a mosogatódézsa pedig egy lakókocsiban volt eredetileg. A mosogató alatt egy nagy húszliteres műanyag flakon van, amit a kinti komposztunkra ürítünk. Az óriási hűtőládánk jéggel tartja frissen az élelmiszereinket. A vizet vesszük, télen pedig hóból olvasztjuk ki. Mivel nagyon kicsi a helyünk, szinte mindennek van egy akasztója vagy fogantyúja, amivel fel lehet akasztani."

A házban a világítást olajlámpával és öntöltős fejlámpákkal oldják meg, és egy kis napelemteleppel generálnak annyi áramot, hogy a telefonjukat fel tudják tölteni.

Természetesen senkit nem akarunk arra ösztönözni, hogy hagyja ott a lakását, és költözzön ki a Budai-hegyekbe, de egy nyaralóhoz vagy ritkán használt hétvégi házhoz jó ötleteket tud adni a két amerikai fiatal házikója!

Ez is érdekelhet!

Így néz ki az a svéd konyhai boltocska, amit most az egész világ tátott szájjal csodál - GALÉRIA

viaThekitchen

Hozzászólások

bacsika1985

Magyarországon is van ilyen család, nem is egy. Hogyan csinálják a jeget? Azt is veszik? Akkor az még csak nem is önfenntartó.

Címlapról ajánljuk

További cikkek