Ilyen borzasztót még nem láttál: így készül a virsli!

Nem csak Amerikában, itthon is nagy népszerűségnek örvend a hot dog és az azt rejtő virsli. Mégis kevesen tudják, hogy ez a csábító húskészítmény nem az, aminek látszik!

Szinte itthon is minden büfében és sarki talponállónál hozzájuthatunk egy forrón gőzölgő hot doghoz. Melegen, párban, papírtálcán, mustárral és ketchuppal, vagy ritkábban tormával felszolgált virsli évtizedeken keresztül elengedhetetlen kelléke volt a vásároknak, majálisoknak, a május 1-i felvonulásnak, a pályaudvarok, a strand, vidámpark és állatkert hangulatának, szinte minden hentesüzletben kapható volt. Mára utcai fogyasztása kissé visszaszorult, de otthon még mindig szívesen spájzolunk be a párosan vagy előre csomagolt formában is megvásárolható virsliből, ami jó sok ketchuppal, mustárral és majonézzel a gyerekek kedvenc és gyorsan elkészíthető vacsorája is. Ám miből és hogyan is készül valójában a hot dog alaphozzávalója, a virsli?

Olvastad már?

Meddig él a gyorséttermi hamburger?

Bár ma már nagyjából köztudott, hogy a párizsihoz hasonlóan a virslibe is húsipari hulladék kerül (és tulajdonképpen semmi egészséges és tápláló nincs benne), azt azonban kevesen tudják, hogy milyen segédanyagokkal és eljárásokkal készül ez a vörösáruféle. Bőrke, porc, nyesedék, víz, némi hús, az állag megtartásához foszfátok és nitritek garmadája, amivel kezelik és tartósítják (megakadályozva a virsli elszíneződését, növelve a "hús" vízmegkötő képességét) - és ez még csak a kezdet!

Az alábbi sokkoló videóból az is kiderül, hogy a disznó-, marha- és csirkehús egyvelegén kívül rengeteg adalékanyag is kerül a virslidbe, amik téged megtévesztve ízletesebbé és szemmel láthatóan frissebbé teszi. Az étkezési keményítő és a rengeteg káros hatásáról ismert kukoricaszirup szinte minden esetben belekerül, de az előírt fehérjetartalmat szójafehérje, vérplazma hozzáadásával is növelhetik, fűszerek helyett fűszerkivonatokat vagy fűszeraromát használnak, az alacsony hústartalom miatt a színezéshez a már említett nitrites vért vagy egyéb színezékeket, a húsíz fokozására glutamátot, ribonukleotid-származékokat és egyéb ízfokozókat használnak, bél helyett műanyagba töltik, ami a füstölést nem teszi lehetővé, ezért azt esetenként a péphez adott füstaromával imitálják.

A következő videót ajánljuk mindenkinek, aki a virsli nagy rajongója, de leginkább csak erős idegzetűeknek:

És ezt tudtad a virsliről?

Szakértők szerint sütni és grillezni kifejezetten tilos őket, ugyanis 250 fok felett a hozzáadott nitritekből már rákkeltő anyagok is felszabadulhatnak. Gyerekeknek sem ajánlott adni, ugyanis a kicsik szervezetéből még hiányzik az az enzim, ami a nitritek lebontásáért felel.

{SZAVAZAS}

(via YouTube/Science Channel)

Hozzászólások

witch

A videon szereplo marka, a legolcsobb virsli, most mar tudom, hogy miert.

vmzsuzsa

A jó min?ség? virsli, párizsi húsból készül, de az ára közelíti a sonkáét. Aki ingyen akar jót venni, az bizony csalódik. Er?sen hangulatkeltés az egész cikk.

Törölt felhasználó

És csodálkozunk, hogy miért olyan sok az allergiás kiscserek...

Törölt felhasználó

Hering András-a videó a "hogyan készül" c. dok,film általában a discovery-n adják ... A forrást illik megjelölni...ja és a Géza kérdezi hogy mikor mész a kék osztriga köcsög bárba búzikám ?! A szakértöitek meg egyék a saját szarukat...;)

Motyóbábi

a párizsi, virsli, szafaládé, krinolin, azonos receptúra szerint készül (igényes helyen), színhúsból, f?szerekb?l, stb... az ízkülönbség mindössze a termék vastagságából adódik (hogy mennyire járja át a füst), így aztán aki nem eszi az egyiket, az ne egye a másikat sem. a videóban egy igénytelen gyártó olcsó, hulladéknak is rossz virslijét láthatjuk. nos felmerül a kérdés, hogy vajon miért ez a kedvence a cikkírónak? miért eszi, ha ilyen rossz? mert ha nem eszi, nyilván nem is foglalkozik vele, nem is tud róla. ajánlom, próbálja ki a min?séget, utána rájön, hogy nincs értelme a népet ilyen marhaságokkal riogatni. aki igényes, az úgysem vesz 4-500 forintért párizsit/virslit, aki meg eddig sem foglalkozott a min?séggel, annak ezután is hagyjuk meg a jogát a hulladékhoz! :)

Törölt felhasználó

Virslit kell venni, nem virslinek álcázott hengertrutymót. Nem véletlenül kerül sokba egy jó virsli, mert ugye abban min?ségi alapanyagok vannak. Az álvirsli kézenfogva jár az álkrinolnnal, álpárizsival meg a többi kispajtásával.

Hagymafaló

Egyetértek. Mellesleg a disznósajt és a kolbász után már úgyis mindegy. :)

Törölt felhasználó

Miért kell ekkora m?hisztit generálni a virsli köré? Ahogy el?ttem többen írták: igen, ebb?l is van alja és teteje, az ár általában egész jól tükrözi, mi van benne. Érdemes megnézni a virsliken a hústartalomra vonatkozó százalékokat, hogy legalább közelít? képet kapjunk, de ennyi. Akinek nem tetszik, ne egye. Egyébként a magyarok által (és általam!) is h?n imádott véres hurka, máj és pl. a pacal a világ számos országában nagyobb undort kelt, mint a fentebb bemutatott virsli... Egy állatnak nagyon sok része ehet?/használható ízesítésre a húsán kívül. Egy másik része meg "jó" tömegnövelésre, vagy állagjavításra. Ja, meg ez a "júúúj, fúúúj, adalékook!" dolog -nos, ezt szerintem egy élelmiszeripari mérnökkel kellene véleményeztetni, hogy azok közül százalékosan hány olyan van, ami valóban "nem javasolt" fogyasztásra. Biztosan bele lehet halni a virslievésbe a nitritekt?l, de szerintem ez nem a háromhavonta 4 szál virslit fogyasztókra jelent valós veszélyt. Ja és kedves cikkíró, ez a "Ilyen borzasztót még nem láttál: így készül a virsli!" cím körülbelül az e-mailen érkez? spam-ek színvonalát üti meg, szenzációhajhászabb és hisztérikusabb, mint egy pletykalap fogyitippjei. A Nosalty.hu sok más szerz?jének (pl. ÍzHuszár, Dacota, stb.) nívójához nem méltó -szerintem.

terranova56

Sokat töprengtem, milyen virslit vegyek, a drága pick virsli ízetlen, úgy döntöttem , kipróbálom ?ket. Vettem ilyet is, olyat is és meg kell mondanom 2-3 megnyerte a tetszésemet, ebb?l az egyik a legolcsóbb volt, a másik, mert nem kellett lehúzni a b?rét (húúúúúúú) a harmadik, mert jó volt, és akkor eldöntöttem "egyszer élünk", azt eszem, nem érdekel mib?l van, ami legjobban ízlik, azonkívül, hogy kevés a kosztpénz. 1500-ért karajt veszek, nem virslit. Mint ahogy fehérpecsenyét és nem 2500-ért töpörty?t, ami a régebbi id?kben a legolcsóbb volt. Vajon tudjuk mi van a Pick virsliben? Biztos van aki megengedheti, hogy a legdrágábbat vásárolja, de nem biztos, hogy jobban érzi magát, mint én, mert nekem ízlik amit eszek. A szüleim 85 évesek, iszonyú sok pocsék virslit és thüringiait megettek, gondolom a drága virslit ev?k mind eljutnak eddig.

L. Hedvig

Azt tudjuk, hogy mi van a párizsiban, a krinolinban, a szafaládéban, a disznósajtban, a baromfisonkákban és még sorolhatnám? Egyet tehetek ellene, ha a lakásomban, a IV. emeleten a fürd?kádban nevelek egy disznót, majd a konyhában levágom és feldolgozom. Sajnos, ez van minden fronton. Azt speciel honnan lehet tudni, hogy a hús, amit megveszek a hentesnél, mennyire friss? Esetleg már ecetes vízben ázott pár napig? Mindennel csak riogatják a fogyasztót, nem azt mondom, hogy igaztalanul, de nem lehet mit tenni. Ha vega lennék, a szójával tennék ugyanezt. A rizs és a liszt lehet zsizsikes, lejárt szavatosságú. Tartsak otthon egy malmot? Ugyammá! Ez van a 21. században, ezt kell szeretni.

Törölt felhasználó

Kezdjük azzal hogy ez nem egy sokkoló video amit az étel finnyásoknak találtak, ez egy viszonylag min?ségi dokumentum sorozat, ami egy gyár m?ködését mutatja be. A m?beles virsli, bár lehet sokan szeretik eszik, nálam nem igen tartozik az ehet? virsli kategóriába, nem azért ami benne van vagy benne lehet hanem mert egyszer?en nem finom. Én a hot dog témában nem a virslit?l félnék inkább hanem a "hot dog" kiflit?l, na abban aztán tényleg kitudja mi van hogy hetekig-hónapokig eláll. A füstaroma pedig legjobb tudomásom szerint nem egy ördögt?l való kémiai csodaszar, hanem szó szerint vízben "oldott" füst. Tehát tulajdonképen nem sokban különbözik, a hagyományos füstölést?l. A b?rke, porc, nyesedék-r?l meg annyit hogy nem lehet mindent színhúsból elkészíteni, a disznósajt mit?l jobb ott még látszik is mi van benne. Valahogy nekem sem a cikk sem a video miatt nem ment el a kedvem a virsli evést?l, hisztéria keltés és nem ez az els? kattintás vadász cikk az oldalon!

Törölt felhasználó

Gyártottam már virslit. Volt szerencsém testközelb?l végignézni hogyan készül. El kell keserítsem az itt hozzászólókat akik szerint a drágább jobb is, nincs különbség alapjaiban a Pick és a Tesco virsli között, csupán a borítása és a f?szerezése más. Hogy világos legyen: Amíg a virsli nincs formába öntve, addig a gyárban még nem tudják ki a megrendel? ;) F?szerezés után már lehet sejteni. És hogy megnyugodjon mindenki: Rosszabb dolgokat is eszünk mint a virsli.. ha tudnátok mivel pácolják a közkedvelt császárszalonnát :D :D Ui.: A drága és az olcsó virsli közt sok esetben csak a csomagolás a különbség. ;)

Címlapról ajánljuk

#HÁZICSEMEGE: Kanálka

Egy testvérpár áll a Kanálka mögött, akik az egészséges életmód jegyében varázsolnak az asztalokra különféle krémeket, zöldségszirmokat és chutney-kat, a vásárlók legnagyobb örömére.

Macsuga Viktória

További cikkek

12 RAKOTTAS, ami ebédre vagy vacsorára is tökéletes

Elő a tepsit vagy jénait, és jöjjenek az izgalmas rétegek: mehet bele rengeteg zöldség, amennyit nem szégyellünk, tészta, krumpli, hússzeletek vagy darált verzió is, tejföl, tejszín, joghurt, de akár ezek vegán megfelelői is...és irány a sütő!