Ilyen borzasztót még nem láttál: így készül a virsli!

Nem csak Amerikában, itthon is nagy népszerűségnek örvend a hot dog és az azt rejtő virsli. Mégis kevesen tudják, hogy ez a csábító húskészítmény nem az, aminek látszik!

Szinte itthon is minden büfében és sarki talponállónál hozzájuthatunk egy forrón gőzölgő hot doghoz. Melegen, párban, papírtálcán, mustárral és ketchuppal, vagy ritkábban tormával felszolgált virsli évtizedeken keresztül elengedhetetlen kelléke volt a vásároknak, majálisoknak, a május 1-i felvonulásnak, a pályaudvarok, a strand, vidámpark és állatkert hangulatának, szinte minden hentesüzletben kapható volt. Mára utcai fogyasztása kissé visszaszorult, de otthon még mindig szívesen spájzolunk be a párosan vagy előre csomagolt formában is megvásárolható virsliből, ami jó sok ketchuppal, mustárral és majonézzel a gyerekek kedvenc és gyorsan elkészíthető vacsorája is. Ám miből és hogyan is készül valójában a hot dog alaphozzávalója, a virsli?

Olvastad már?

Meddig él a gyorséttermi hamburger?

Bár ma már nagyjából köztudott, hogy a párizsihoz hasonlóan a virslibe is húsipari hulladék kerül (és tulajdonképpen semmi egészséges és tápláló nincs benne), azt azonban kevesen tudják, hogy milyen segédanyagokkal és eljárásokkal készül ez a vörösáruféle. Bőrke, porc, nyesedék, víz, némi hús, az állag megtartásához foszfátok és nitritek garmadája, amivel kezelik és tartósítják (megakadályozva a virsli elszíneződését, növelve a "hús" vízmegkötő képességét) - és ez még csak a kezdet!

Az alábbi sokkoló videóból az is kiderül, hogy a disznó-, marha- és csirkehús egyvelegén kívül rengeteg adalékanyag is kerül a virslidbe, amik téged megtévesztve ízletesebbé és szemmel láthatóan frissebbé teszi. Az étkezési keményítő és a rengeteg káros hatásáról ismert kukoricaszirup szinte minden esetben belekerül, de az előírt fehérjetartalmat szójafehérje, vérplazma hozzáadásával is növelhetik, fűszerek helyett fűszerkivonatokat vagy fűszeraromát használnak, az alacsony hústartalom miatt a színezéshez a már említett nitrites vért vagy egyéb színezékeket, a húsíz fokozására glutamátot, ribonukleotid-származékokat és egyéb ízfokozókat használnak, bél helyett műanyagba töltik, ami a füstölést nem teszi lehetővé, ezért azt esetenként a péphez adott füstaromával imitálják.

A következő videót ajánljuk mindenkinek, aki a virsli nagy rajongója, de leginkább csak erős idegzetűeknek:

És ezt tudtad a virsliről?

Szakértők szerint sütni és grillezni kifejezetten tilos őket, ugyanis 250 fok felett a hozzáadott nitritekből már rákkeltő anyagok is felszabadulhatnak. Gyerekeknek sem ajánlott adni, ugyanis a kicsik szervezetéből még hiányzik az az enzim, ami a nitritek lebontásáért felel.

{SZAVAZAS}

(via YouTube/Science Channel)

Címlapról ajánljuk

További cikkek