Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így nézett ki 100 évvel ezelőtt a világ legnépszerűbb konyhagépe

Megalkotásának 100. évfordulóját ünnepli a Kitchen Aid. Az amerikai háztartási konyhagép ezalatt az idő alatt milliók kedvence lett. Hogy hogyan? Íme a 100 éves sztori. 
100 év már szinte történekem, a híres konyhai gép, a Kitchen Aid pedig az elmúlt száz évben emberek millióinak segített megkönnyíteni a sütést, és a főzést is. Az első háztartási robotgépet egy Herbert Johnson nevű ohiói mérnök alkotta meg, aki eredetileg a kenyérdagasztáshoz szükséges ipari gépekről mintázta ezt a sok oldalú, és nagyon könnyen kezelhető konyhai eszközt. 
 
Az eredetileg H-5 névre keresztelt gép tesztelése során a vállalat egyik igazgatójának felesége tudtán kívül megalkotta a márka nevét, amikor így kiáltott fel: 
- Nem érdekel, hogy mi a neve, de ez életem eddigi legjobb konyhai segítsége („the best kitchen aid”)! 
 

Így született meg a Kitchen Aid márka. 

Az első H-5 modell még közel 20kg súlyú volt és mai árfolyamon számolva kb. 2500 dollárba került.
A robotgéphez ekkor már két adapter is kapható volt, egy húsdaráló és egy citrusfacsaró.
A márkára mai napig jellemző magas minőségi elvárásokat és megbízhatóságot szintén jól mutatja, hogy sok 1919-1927 között gyártott konyhagép a mai napig használatban van.
 
 

1927-ben a H-5 modellt felváltotta egy kompaktabb, 50% könnyebb verzió, ami egyből rendkívül népszerű lett, és egyre több amerikai háztartásban jelent meg. A bevezetést követő első 3 évben 20 000 darab fogyott belőle, a felhasználók között pedig olyan hírességek is megtalálhatók voltak, mint Henry Ford vagy Ginger Rogers.

Ezt is nézd meg! - Ez a lány KitchenAid-eket pingál, és az eredmény elképesztő 

1936-ban a már ekkor is rendkívül innovatívnak számító KitchenAid  Egmont Arens, világhírű designer-t (aki a Vanity Fair szerkesztője is egyben) bízta meg azzal, hogy tervezze meg a következő generációs KitchenAid robotgépet. Így született meg a híres „K” modell, amely körül az évek során valóságos kultusz alakult ki. Úttörőnek tartott alkotása több designdíjat nyert és számos művészeti múzeumban a mai napig szerepel különböző kiállításokon.

1955-ben, amikor még világszerte csak fehér konyhagépek léteztek, egy újabb forradalmi lépéssel, a KitchenAid olyan színes robotgépekkel jelent meg, mint a rózsaszín, a napsárga, a zöld, a króm és az antik réz. Az egyediségre és a személyes preferenciáknak való maximális megfelelésre való törekvés a folyamatosan megújuló, trendkövető színválasztéknak köszönhetően azóta is a márka fontos alappillére. 
 
Az időtállóság ékes bizonyítéka, hogy a régi tartozékok egy mai robotgéppel is működni fognak. Így némi kutatómunkával olyan 1950-es években készült, ma már nem gyártott adapterekkel is ki tudjuk egészíteni konyhai kedvencüket, mint a borsóhámozó, az ezüst fényező vagy a konzervnyitó. 
 
1989-ben a KitchenAid elindult európai hódító körútjára. 1990-től kezdve a márka folyamatosan bővítette termékválasztékát: először a kézi mixerek, ezt követően a turmixgépek, majd a multifunkciós konyhagépek is megjelentek. 2002-ben került bevezetésre a mai napig zászlóshajónak számító Artisan robotgép. 2012-ben már évi 2 millió darab robotgép készült az ohiói Greenville-ben található KitchenAid gyárban. 
1940 óta minden KitchenAid robotgép itt készül, és valóságos zarándokhellyé vált a gasztronómia szerelmesei számára. A fő attrakció a múzeum, ahol a korai modellek mellett vintage kiadványok és néhány különleges darab, mint pl. Julia Child saját K5A robotgépe is megtekinthető.
 
 
A Kitchen Aid létrejöttének 100. évfordulóját a limitált szériás Szívkirálynő kollekcióval ünnepli meg, melynek minden eleme a márka klasszikusnak számító piros színében pompázik.
 

EZ IS ÉRDEKELHET: 

 
 
 
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!