Így ne öld meg a citrusod!

Imádjuk a citrusféléket, a kertben is jól mutatnak, de hogyan gondozzuk őket, hogy sokáig kertünk ékkövei maradjanak? Most eláruljuk!

Imádjuk a citrusféléket. Kertészeti vásárlásainkból sokan térünk haza kumkvattal, cirommal, mandarinfélékkel vagy lime-mal, és első nyáron élvezzük is saját termésünket. Pár hónapon át állnak a forró teraszon, aztán tanácstalanok leszünk: tulajdonképpen hogyan kell kezelni őket?

Élőhely

A citromokat a könnyebb szállíthatóság miatt árulják kis konténerben, de ezt ajánlatos azonnal nagyobbra cserélnünk, amint hazaértünk. Az új edény átmérője mindig csak 20%-kal legyen nagyobb az előzőnél, hogy a növény gyökere egyenletesen terjeszkedhessen. A citrusok nagyon érzékenyek a gyökerek levegőellátására, ezért olyan edény a legmegfelelőbb számukra, amely azonnal elvezeti a vizet. Földből mindig citrusföldet válasszunk. Nyár végén már ne ültessük át, várjuk meg vele a következő márciust.

Az életet adó víz

Áprilistól szeptemberig folyamatos öntözést igényelnek. A meszes csapvíz nem tesz jót a növénynek, próbáljuk inkább felfogni a lehető legtöbb esővizet. Az öntözés ideje mindig a kora reggeli vagy az esti órákra essen.

Flickr by sonictk

A termést adó tápanyag

Tavasszal és nyár elején adjunk citrusunknak hosszú hatású szerves trágyát, és a gazdag termésért tavasztól őszig hetente citrusoknak fejlesztett tápoldatot. Fontos, hogy naponta öntözzük a növény földjét, egyrészt, mert a tápanyagok csak nedves földben oszlanak el egyenletesen, másrészt a tápoldatozás után az elégtelen öntözés miatt a föld telítődhet az ásványi sókkal, ami károsítja a növény gyökérzetét.

Alakítás

A metszésnek nem csak esztétikai, de gyakorlati okai is vannak. A bőséges tápanyagellátás túlzottan erős sudárhajtásokat eredményezhet, amelyek kiemelkedve éktelenkednek a növényen. Ezek az ágak, ha termést hoznak, az le fogja húzni őket, ami nem tesz jót a növénynek. Ne féljünk mindig visszavágni az ilyen kiálló ágakat.

Téli pihenő

A vadcitromon és egy-két citrancsfajtán kívül semmi nem telel át szabad ég alatt a mi éghajlatunkon. A Fortunella, kumkvat, citrom, narancs, mandarin és a grépfrút fajtái 5 és 10 fok között, kifejezetten világos helyiségben élvezik a téli pihenőt. A kalamondin, a lime és más lima fajták viszont áttelelnek melegebb szobában, akár 12-18, de akár 22 fokon is, ha a bőséges a fényellátás, és meglelő a szellőzés. A hűvösebb helyen álló citrusok kétheti, a lakásban tartottak heti öntözést igényelnek. Az előbbieket egyáltalán ne trágyázzuk, utóbbiakat csak akkor, ha úgy látjuk, jelentősen növekednek a téli hónapok alatt is. 6 hetente adhatunk nekik teljes értékű műtrágyát, de csak harmadannyit, amennyit nyáron adagolnánk. Az alakító metszést február végére, március elejére időzítsük.

Hozzászólások (1)

Törölt felhasználó

Persze, de mennyivel egyszer?bb már bemenni mondjuk a Prímába, és venni 3 citromot...?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.