Így készíts házi gyúrt tésztát!

A házi tésztakészítéstől sokan félnek - pedig nincs ok rá! Megfelelő technikával bármelyik olasz mammát lefőzheted!

A Konyhafőnök mai adásában a feladat lasagne és ravioli készítése volt - kicsit átértelmezve, kicsit újragondolva, nem megszokott formában. De bármennyire is variáljuk át az olasz konyha két népszerű tésztaételét, egy dolgot mindenképpen meg kell hozzá tennünk - házi tésztát gyúrni. Ami sokak számára ijesztő, pedig tévhit, hogy csak tésztanyújtó géppel lehet nekiállni! Ha követed a tippjeinket, te is tökéletes házi tésztát tudsz majd gyúrni!

A körtés-kéksajtos ravioli receptjét itt találod

  • Igazán puha házi tésztához használjunk tojást: egy tojáshoz kb. 10 dkg liszt, egy pici víz és egy csipet só kell.
  • Ez az adag kb. egy emberre elég, így annyi tojással és annyiszor 10 dkg liszttel számoljunk, ahány személyre készítjük a tésztát.
  • Ha kevesebb tojást szeretnénk használni, egy tojás kb. 40 g vízzel helyettesíthető.
  • Jobb minőségű lesz a tésztánk, ha a sima BL55-ös liszt 30-40 százalékát rétesliszttel helyettesítjük.
  • A tésztát kézzel kezdjük összeállítani: a lisztet és a sót összeszitáljuk, kupacba halmozzuk, és egy kis mélyedést készítünk a közepébe.
  • Ebbe ütjük a tojásokat. Először villával elkeverjük, óvatosan, majd átváltunk a kezünkre, és ruganyos, puha tésztát gyúrunk belőle.
  • Ha megvagyunk, sodrófa segítségével nyújtsuk 1-1,5 mm vastagságúra.
  • Kör alakba nyújtsuk, a tésztalapot 90 fokban mindig elforgatva, így egyenletes marad a tészta.

Ezeket olvastad már?

  • Ha kész, hagyjuk egy kicsit szikkadni - ne túl sokáig, mert ha megszárad, törni fog, és nem lehet szépen, egyenletesen felvágni.
  • Vágjuk fel a kívánt formára.
  • Lobogósós vízben pár perc alatt főzzük készre. Figyelem - a friss házi tésztának pár perc elég!

Tudj meg többet A Konyhafőnök 3. évadáról itt!

Hozzászólások

kisanci

Bevallom ?szintén sosem mertem nekiállni a házi tésztának, bár rengetegszer láttam ahogy nagyanyám készítette. Most nekifogtam és sikerült! Köszönöm! :)

pinte nelli

Nekem ha több id?m volt,mindig magam készítettem a levesbe való tésztát.Jól kiszárítottam és h?vös száraz helyen tároltam.Olcsóbb mint a bolti és jobb is.

Címlapról ajánljuk

További cikkek