Így készíts házi gyúrt tésztát!

A házi tésztakészítéstől sokan félnek - pedig nincs ok rá! Megfelelő technikával bármelyik olasz mammát lefőzheted!

A Konyhafőnök mai adásában a feladat lasagne és ravioli készítése volt - kicsit átértelmezve, kicsit újragondolva, nem megszokott formában. De bármennyire is variáljuk át az olasz konyha két népszerű tésztaételét, egy dolgot mindenképpen meg kell hozzá tennünk - házi tésztát gyúrni. Ami sokak számára ijesztő, pedig tévhit, hogy csak tésztanyújtó géppel lehet nekiállni! Ha követed a tippjeinket, te is tökéletes házi tésztát tudsz majd gyúrni!

A körtés-kéksajtos ravioli receptjét itt találod

  • Igazán puha házi tésztához használjunk tojást: egy tojáshoz kb. 10 dkg liszt, egy pici víz és egy csipet só kell.
  • Ez az adag kb. egy emberre elég, így annyi tojással és annyiszor 10 dkg liszttel számoljunk, ahány személyre készítjük a tésztát.
  • Ha kevesebb tojást szeretnénk használni, egy tojás kb. 40 g vízzel helyettesíthető.
  • Jobb minőségű lesz a tésztánk, ha a sima BL55-ös liszt 30-40 százalékát rétesliszttel helyettesítjük.
  • A tésztát kézzel kezdjük összeállítani: a lisztet és a sót összeszitáljuk, kupacba halmozzuk, és egy kis mélyedést készítünk a közepébe.
  • Ebbe ütjük a tojásokat. Először villával elkeverjük, óvatosan, majd átváltunk a kezünkre, és ruganyos, puha tésztát gyúrunk belőle.
  • Ha megvagyunk, sodrófa segítségével nyújtsuk 1-1,5 mm vastagságúra.
  • Kör alakba nyújtsuk, a tésztalapot 90 fokban mindig elforgatva, így egyenletes marad a tészta.

Ezeket olvastad már?

  • Ha kész, hagyjuk egy kicsit szikkadni - ne túl sokáig, mert ha megszárad, törni fog, és nem lehet szépen, egyenletesen felvágni.
  • Vágjuk fel a kívánt formára.
  • Lobogósós vízben pár perc alatt főzzük készre. Figyelem - a friss házi tésztának pár perc elég!

Tudj meg többet A Konyhafőnök 3. évadáról itt!

Legújabb receptek

Spárgakrémes gnocchi

Aki egy igazán tavaszias tésztára vágyik, készítse el az alábbi spárgás gnocchit: magával ragadó, lehengerlően krémes szósz és karakteres, párolt spárgafejek gazdagítják a puha ...

Tavaszi újburgonya-saláta

A krumplisaláta közismert verziója komfortosan nehéz, gyomrokat eltelítő és szinte önmagában felér egy főfogással. Az alábbi, tavaszias recept ezzel szemben friss, könnyed és ...

Rakott újburgonya

Formabontó rakott krumpli az alábbi, mégis ugyanolyan komfortos és házias, mint az eredeti verzió. Használjunk hozzá zsenge újburgonyát, ízes kolbászt és tojást, a tálaláshoz pedig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...

Elállós bodzaszörp

Pár éve akartam először bodzaszörpöt készíteni (hígíthatósat, tartósat), de a neten a receptek tömkelegéből valahogy nem találtam rá az igazira. Végül több receptet átböngészve ...