Így kerülheted el a túlzabálást

Sokszor észre sem vesszük, hogy milyen hibákkal, rossz beidegződésekkel rontjuk el az étkezéseket, amik túlevéshez, ebből adódóan pedig túlsúlyhoz vezetnek.

Ha gyakran érezzük magunkat kellemetlenül eltelve evés után, itt az ideje, hogy változtassunk néhány dolgon. Legyünk őszinték magunkhoz, küzdjünk a rossz szokások és beidegződések ellen, és alakítsunk ki egészséges viszonyt az ételekkel és az étkezéssel!

1. Kihagyod a reggelit

Reggelizni, reggelizni, reggelizni! Már számtalanszor leírtuk, elmondtuk, hogy mennyire hasznos és fontos a nap első étkezése. Ha kihagyod, úgy tűnhet, hogy csökkented a bevitt kalóriák számát, azonban mire elérsz az ebédig, annyira éhes leszel, hogy gondolkodás nélkül tömsz magadba bármit, ami a szemed elé kerül. Egy egyszerű, gyors, egészséges reggeli megmentheti az egész napodat. Ne hagyd ki!

2. A képernyő előtt eszel

A TV vagy a számítógép előtt evésben az a legnagyobb hiba, hogy nem tudsz az ételre koncentrálni. Csak tömöd magadba, miközben ezer más dologra figyelsz, csak arra nem, amire kellene. Mikor az agyad a műsorra vagy egy fontos e-mailre koncentrál, nagyon nehéz fókuszálnia arra, hogy a gyomrod mikor telik meg, és mikor éri el azt a pontot, amikor már jól lakott, de még nem telt túl. Hidd el, senki sem viszi el a TV-t vagy a gépet, amíg eszel. Koncentrálj a lényegre: az ételre.

3. Nem tudod kontrollálni az adagokat

Ebből is egy kicsit, abból is egy kicsit.. Ezt még megeszem, ne vesszen kárba.. Ételt nem dobunk ki, edd meg a maradékot!.. Ez még biztosan beléd fér! - Ismerősen hangzanak? Ezzel kapcsolatban egyet egy dolgot kell megtanulni: Csak annyit egyél, amennyi jólesik. A maradékot elrakhatod, megeheted később, ne érezd kényszernek az elfogyasztását. Ha megeszed, csak rosszul fogod érezni magad. Megéri?

4. Összekevered az éhséget a szomjúsággal

Sokan összekeverik az éhségérzetet a szomjúsággal. Az orvosok szerint ez igen gyakori jelenség, így azt tanácsolják, hogy ha éhesnek érzed magad, bár az még nem lenne indokolt, akkor igyál meg egy-két pohár vizet, várj 20-30 percet, és érezni fogod, hogy valóban éhes voltál-e.

5. A partnered igényei szerint étkezel

A szervezetünk igényei nem feltétlenül azonosak a párunkéval, vagy akár a családunkéval. Ez persze csak nehezíti azt, hogy megálljt tudjunk parancsolni magunknak, különösen ha a teljesen eltérő típusú munka okán egész más mennyiségű és típusú ételt igénylünk. Így érdemes egy kicsit trükközni a fogásokkal. Ehetjük ugyanazt, és mégis másként, csak egy kis kreativitás és tervezés kell hozzá. Persze az este kilenckor megrendelt pizzába úgyis bele fogunk enni, de legalább az uralható területeket próbáljuk kordában tartani.

A megfelelő teltségérzet elérésében és a felpuffadás elkerülésében mi is igyekszünk segítségedre lenni: a Nosalty Puffadás-kalkulátorával kiszámolhatod, mennyire puffasztó az, amit ettél, vagy amit éppen enni tervezel!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Egyszerű csokis zabsüti mandulával

Ez egy rendkívül egyszerű, mégis tápláló desszert ötlet, amiben a mandula roppanása és az étcsokoládé visszafogott édessége együtt megállásra ösztönzi az embert, hisz ha ebbe ...

Igazi fudge brownie - brutál csokis

2008-ban költöztem Írországba, és az első évben szerelembe estem a Fudge Brownie-val (Fádzs Brávni). A szerelem azóta is tart, így gondoltam, az otthoniakkal, azaz veletek is megosztom ezt ...

Címlapról ajánljuk

Így főzheted tökéletes állagúra a spagettit: gluténmentesre is alkalmazható

Egy új kutatás részletesen elemezte, hogyan lehet a leghatékonyabban elkészíteni a hagyományos és a gluténmentes tésztákat, számolt be Andrea Scotti a The Independent-ben. A szakértők először röntgensugarakkal vizsgálták meg a spagetti belső szerkezetét, majd neutronsugarak segítségével követték nyomon, hogyan változik a tészta mikrostruktúrája különböző főzési feltételek mellett. Napi tippünk elárulja, hogyan csinálhatod a legjobban a tésztafőzést!

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...

Palacsinta alaprecept

Kicsi és nagyok kedvence a palacsinta. Akár sós, akár édes töltelékkel készíted, a legfontosabb, hogy az alap rendben legyen: ez a mi tökéletes palacsinta alapreceptünk, amiben biztosan ...