Így indítjuk a novembert - Programajánló

Búcsúztassuk az őszt és a szüreti időszakot jobbnál jobb programokkal a héten. Főszerepben az újbor és természetesen a Márton napi libasült!

BORIGO Kultúrparty, Budapest – november 6.

Caravaggiótól Canalettóig finom borok társaságában.

Különleges „kulturális-kulináris” élményben lehet része a bor és a képzőművészet fanatikus híveinek: a BORIGO klubeseményt szervez a Szépművészeti Múzeum Caravaggiótól Canalettóig – Az itáliai barokk és rokokó festészet remekművei c. kiál­lításán. A tárlat október 26-án nyílt, és a 16-17. századi itáliai festészet uralkodó stílusáramlatait, a műfajok, technikák és témák gazdagságát, valamint a korszak kiemelkedő művészegyéniségeit mutatja be. Az exkluzív tárlatvezetés során több, mint 100 mester 140 remekművével találkozhat a nagyközönség, mindezt finom borok és gourmet-falatok társaságában.

Kattints a részletekért! >>>


Márton-napi színek, ízek, illatok.., Budapest – november 9.

Búcsúztassuk együtt a szüreti időszak színeit, ízeit, illatait egy vidámsággal teli mulatságon!

Az egésznapos, családi rendezvényen ínycsiklandó ludas falatokkal, illatos borokkal, megelevenedő népi hagyományokkal, kézműves foglalkozásokkal, tollfosztóval, Márton-napi totóval, különleges vártörténeti sétával, gyűjteménylátogatással, játékos tárlatvezetéssel, zenével, mesével és tánccal várnak mindenkit a városligeti Vajdahunyadvárban.

Kattints a részletekért! >>>


10. Szent Márton Napi Újbor Ünnep a Bock Pincében, Villány – november 8-9.

Két nap vigalom a villányi Bock Pincénél!

"Aki Márton napon libát nem eszik, az éhezni, aki újbort nem iszik, az szomjazni fog" - szól a mondás. A hagyományok fontosak, főleg ha jó borok és világraszóló lakoma kötődik hozzájuk! A Márton napi Újborünnep már sokéves tradícióval rendelkezik a Bock Pincében, a hozzá kötődő vigasság pedig országos hírű esemény a borkedvelők körében. Az egyre nagyobb érdeklődésnek köszönhetően idén ismét kétnapos lesz a rendezvény. A hagyományok, népszokások töltötte pénteki dínomdánom után, szombaton újra indulnak a programok, de egy kis csavarral, a fő program ugyanis korántsem lesz régimódi. A pince udvarán interaktív főző show-val várják a vendégeket. Szárnyas Ízvadász és Lila Füge fenekestül felforgatja a Márton napi gasztronómiai hagyományokat. Látványfőzésre és kóstoló halmokra számíthatnak a nap vendégei, akiket mindezt megelőzően a Bock Chef, Nemesné Barbara avat be az Óbor Étterem kulisszatitkaiba, természetesen szintén a liba tematikára építve. A talpalávalót délután a Zengő Együttes, éjjel Szakács Zoltán biztosítja, a zenei főprogram pedig a piano estjeiről méltán híres Rakonczai Imre műsora lesz.

Kattints a részletekért! >>>


3. Márton napi Borfesztivál, Budapest –november 8-10.

Libator túra a Gellért Hotelben.

Magyarország legpatinásabb szállodája, a Gellért immár harmadik alkalommal hívja a bor- és gasztrokultúra szerelmeseit a Márton napi Borfesztiválra. Az eseményen, az előző évek hagyományait folytatva, a hazai borvidékek legjobb pincészeteit vonultatják fel, lehetőséget adva a bemutatkozásra. Hisz’ alapvető céljuk a honi borkultúra népszerűsítése olyan pincészeteken keresztül, melyek egyrészt méltán szereztek már korábban maguknak hírnevet, másrészt olyan borászatokat látnak vendégül, melyek kevésbé kerültek eddig „reflektorfénybe”, de érdemeik feljogosítják őket nagyobb ismertségre. Az estéket borvacsorákkal teszik csábítóvá. Ez alkalommal egy-egy négyfogásos vacsora keretében a szervezők átlépik Magyarország határait és a látogatókat egy kulináris körútra csábítják, bemutatva négy európai nemzet jellegzetes Márton napi ételét. A borfesztivál harmadik napján szenzációs Sunday Brunch invitál egy nemzetközi Márton napi gasztro-túrára az asztal körül, ahol természetesen főszerepet kap az újbor is. A kulináris kalandozásokat kulturális csemegék teszik „ízesebbé”: fellép a Budapest Bár zenekar, a Kistehén Tánczenekar, a Kerekes Band és az Intim Torna Illegál.

Kattints a részletekért! >>>


2. Mangalica Fesztivál, Szeged – november 8-10.

A belváros éléskamrája.

A Mangalica Fesztivál 2008 óta, hat budapesti, négy debreceni, két szombathelyi, két székesfehérvári, valamint egy szegedi fesztivállal országos fesztiválsorozattá nőtt, márka lett a gasztronómiai rendezvények sorában. A továbbra is ingyenesen látogatható rendezvény igazi értéke egyfajta fair trade mozgalom beindítása. A kilátogató érdeklődő közvetlenül találkozhat az ország minden pontjáról érkező tenyésztővel és őstermelővel, sok esetben attól veszi meg a terméket, aki maga állította elő. A helyben sült egész malac mellett a kilátogató vendégek egyéb helyben sült mangalica ételek közül válogathatnak, melyeket a legkiválóbb magyar borok és pálinkák kíséretében akár helyben is elfogyaszthatnak.

Kattints a részletekért! >>>


6. Kézműves Magyar Ízek Vására, Budapest – november 8-10.

Terítéken a vad és a hal! – 180 kiállító és 5000 íz.

A 6. Kézműves Magyar Ízek Vásár középpontjában a Magyarországon megtalálható vadak és a magyar halfajták állnak. November 8-10. között a budapesti Millenáris B épületében 180 kiállító várja majd a látogatókat. A mostani rendezvény alkalmából egy 30 termelőből álló nem mindennapi szabadtéri vásárt is berendeznek, ahol a húskészítmények mellett vad- és halkülönlegességeket is kóstolhatnak és vásárolhatnak az érdeklődők. A kültéri piac mellett a B épületben, a vásár területén 150 termelő által előállított több mint 5000 íz (mézek, lekvárok, szörpök, sonkák, sajtok, pálinkák, fűszerek és tejtermékek stb.) várja az eredeti magyar és határon túli magyar különlegességek iránt érdeklődőket.

Kattints a részletekért! >>>


5. Márton Napi Pálinkafesztivál, Siófok – november 8-10.

Pálinkával, sörrel folyó Kánaán lesz Siófokon!

A szürke novemberi napokba egy kis melegséget visz a magyarok kedvenc italának, a pálinkának és a hagyományos libaétkeknek a bemutatása. Nemes pálinkákat, igazi, ízes gyümölcsből készült itókákat kóstolhatunk a Márton napi Pálinkafesztiválon. Ötödik alkalommal rendezik meg a Pálinkafesztivált, hogy bemutassák a környék gyümölcsös kertjeinek üvegbe zárt esszenciáját. A pálinkás poharak emelgetése és a lelkes kóstolgatás mellé nagy adagban fogyaszthatunk zenét is. Liba különlegességek, nagyszerű gyümölcspárlatok, koncertek, gyermekprogramok és még sok érdekesség vár mindenkit. A fedett rendezvénysátorban hagyományőrző és szórakoztató műsorok váltják egymást, a Fő téren pedig kirakodó vásár kavalkádjában sétálhatnak a látogatók.

Kattints a részletekért! >>>


3. Márton Napi Libalakoma, Hajdúszoboszló – november 8-10.

Évzáró Márton napi Lakoma Hajdúszoboszlón.

November második hétvégéjén, Márton nap alkalmából újborral és libából készült ételekkel várják a látogatókat a szervezők. A rendezvényen a libából készített ételek mellé neves magyar pincészetek újbor kínálatát is megízlelhetjük. A Lakoma az évzáró gasztronómiai eseményként több zenei és kulturális programmal is várja majd az érdeklődőket.

Kattints a részletekért! >>>


9. Nemzetközi Hurkatöltő Fesztivál, Tápiószentmárton – november 8-10.

Ki tölti jobban?

Tápiószentmártonban hagyomány, hogy a falu névadójának – Szent Mártonnak – tiszteletére többnapos programot rendeznek. Ennek a rendezvénysorozatnak a jeles gasztronómiai eseménye a IX. Nemzetközi Hurkatöltő Fesztivál, melyet idén november 9-én rendeznek meg. A fesztivál célja: a falusi disznótorok teremtette étkezési kultúra megőrzése. Felelevenítik a hagyományos disznótorok hangulatát, az érdeklődők megismerhetik a disznóvágás és a feldolgozás folyamatát. A hurkatöltő verseny résztvevői három kategóriában mérhetik össze gasztronómiai kreativitásukat. Készíthetnek fehér hurkát, véres hurkát és hurkakülönlegességeket. Neves zsűri értékeli a versenyben résztvevő csapatokat, nyolcadik éve a zsűri elnöke Németh József, aki a Magyar Gasztronómiai Szövetség Vendéglős és Hagyományőrző Bizottság Elnöke, Venesz-díjas chef. Hogy a gyerekek se unatkozzanak, számos gyermekprogrammal várják a családosokat is.

Kattints a részletekért! >>>


2. Pécsi Sütőtök Fesztivál és Helyi termék Börze, Pécs – november 10.

Vasárnapi tökös ebéd Pécsett.

Vasárnap a Zsolnay Negyed kellemes őszi gasztrovásár programmal várja az érdeklődőket. Főleg azokat, akik szeretik a Márton napi hagyományokat és az ízletes sütőtököt. A Sütőtök Fesztiválon csodás vasárnapi ebédet költhetünk el, természetesen a Márton nap jegyében, így a terítékre sütőtök, liba és újbor kerül. Az egész napos programok sorában lesz táncház, koncert, népi játékok, népzene, néptánc, vásár, kézműveskedés, tökfaragás, bábelőadás és lampionos felvonulás.

Kattints a részletekért! >>>


Art&Wine Lovers Club 5.0 „And the Beat Goes On”Budapest, Ludwig Múzeum – november 12.

Időutazás exkluzív tárlatvezetéssel és Miklós Csabi boraival a Beat-nemzedék/Allen Ginsberg kiállításon!

A Ludwig Múzeum ART & WINE LOVERS CLUB rendezvénye ötödik alkalommal vár mindenkit exkluzív tárlatvezetéssel és borkóstolóval - ezúttal a Beat-nemzedék/Allen Ginsberg c. új, időszaki kiállításon. Budapestre hozzák a beatnikek New York-ját, megidézik Molochot, és végigmennek a 67-es úton - mindezt vizuális-akusztikus-pszichedelikus módon… Az időutazásban Miklós Csabi móri „beat-borász” tüzes fehérborai segítenek.

Kattints a részletekért! >>>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha egyedi ízű, krémesen sós mártogatósra vágysz, ne keress tovább...

Kevés olyan sokoldalú sós mártogatós létezik a világon, mint az extrán krémes állagú, tökéletesen fűszerezett hummusz. A ropogós sárgarépától kezdve a puha pitatöredéken át egészen a szaftos grillkolbászig mindenféle földi jóval kombinálhatod a Fanan hummuszt, aminek most mind a 6-féle ízváltozatát leteszteltük!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Hiány lehet a téli slágergyümölcsből

Tudjuk, hogy elkeserítőek az élelmiszer-drágulásról szóló hírek, pedig sajnos, úgy tűnik, a sornak továbbra sincs vége. Most egyik téli slágergyümölcsünk van bajban, és nemcsak nálunk, világszerte.

10 nosztalgiasütemény, egyenesen a nagyi kredencéből

Távolodjunk el kicsit a modernitás zajától, térjünk vissza a nagymama konyhájába, ahol állandóan készült valami finomság, az asztalon vagy a kredencben elrejtve mindig akadt egy kis nyalánkság. Talán az alább olvasható nosztalgiasütemény-lista egyike?