Hungarikum lett a debreceni kolbász

Négy magyar termékkel, a debreceni páros kolbásszal, a fröccsel, a bajai halászlével és az alföldi kamillavirágzattal bővült a hungarikumok listája. 

A Zsolnay porcelán és kerámia, a klasszikus magyar nóta, a pálinka, Puskás Ferenc világszerte ismert és elismert életműve és a 100 Tagú Cigányzenekar mellett mostantól a debreceni páros kolbász, a fröccs, a bajai halászlé és az alföldi kamilla is hivatalosan a magyar büszkeségek közé tartozik.

A debreceni nem az első kolbászféle a hungarikumok listáján, mert a Csabai és a Gyulai kolbászt már jó ideje hungarikumnak nyilvánították. A debreceni kolbásznak ráadásul most mind a négy változata bekerült a nemzeti értékek közé, a csak sertéshúsból, a csak marhahúsból, a sertés és marha vegyeshúsból, illetve a kóser bárányhúsból készült páros is.

A Hungarikum Bizottság indoklása szerint a debreceni páros kolbász olyan népi eredetű étel, amely saját kultúrával rendelkezik, a mangalica tenyésztéstől a feldolgozáson és a kereskedésen át a vendéglátásig. A döntés örömére a közelmúltban a Papp László, Debrecen polgármestere a helyi gasztronómia több képviselőjével debreceni páros kolbász kódexet írt alá a felkutatott, eredeti receptúra szerint készülő páros kolbászok kínálatának elterjesztése érdekében. Debrecen az eredeti páros kolbász gyártására "struktúrát akar építeni" a tenyésztőkkel, a feldolgozókkal és a vendéglátókkal összefogva, amiben számít a Mangalica Szövetség együttműködésére is - nyilatkozta Papp László.

Az pedig, hogy a 200 éves fröccs - amelyből 50-60-féle ismert - bekerült a hungarikumok közé, a szőlőtermesztést és a kulturált borfogyasztást is segítheti – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Az egyedülálló bajai halászlé – tette hozzá - ezer éves halászati kultúrára támaszkodik, és a köré szervezett fesztivál több mint tízezer embert vonz évente. A kamillavirágzatot pedig a magyar Alföld legértékesebb gyógynövényének, a népi gyógyászat legfontosabb felfedezésének nevezte.

(via MTI)

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!

Nosalty

További cikkek