Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hogyan kerülhet méreg a lekvárba? Légy résen!

Az otthoni befőzés a legklasszabb módja annak, hogy a hidegebb napokon is élvezhessük a finom nyári ízeket. Van pár dolog, amire azonban érdemes figyelni!    

A botulizmus szerencsére nagyon ritka megbetegedés, de akinek olyan peche van, hogy megfertőződik, akár az életével is fizethet néhány finom falatért. 2014-ben nagy port kavart, amikor az egri  Gourmand Company cég szarvasgombás termékeitől egy ember megbetegedett idehaza, de három francia és grúz fogyasztó is pórult járt. 

A szerencsére ritka megbetegedést nem megfelelően hőkezelt tartósított termékek okozhatják. Húskészítmények, mint a kolbász vagy a még kissé nyers sonka is problematikus lehet, de zöldségkrémeknek, lecsónak esetleg bizonyos lekvároknak is volt már köszönhető botulizmus-megbetegedés. Leginkább az otthoni körülmények között készült finomságok veszélyeztetettek, éppen azért, mert a megfelelő ideig tartó, intenzív hőkezelés itt kevésbé biztosított, mint nagyüzemi körülmények között.

De mi is az a botulizmus?

Ezt a megbetegedést a Clostridium botulinum nevű baktérium által termelt toxin, vagyis egy, az idegrendszert megtámadó méreg okozza.

Ez egy viszonylag gyakori baci, ami spóraként sok helyen megtalálható körülöttünk, leginkább a földben – nemhiába gyakori hordozók a zöldségek, gyümölcsök. A baktérium levegőtől elzárt, nem túl savas és nem túl hideg közegben kezd el szaporodni. Gondoljunk csak bele, egy kolbász vagy egy házi zöldséges paszta pont biztosítja ezeket a „luxuskörülményeket” a bacinak.  Az alábbi élelmiszereknek természetesen alacsonyabb a savtartalma, így az ezekből készült tartósított finomságok jó táptalajt jelenthetnek a Clostridium botulinumnak: húsok, kukorica, zöldbab, krumpli, füge, spárga, de még egyes paradicsomfajták is - olvasható az amerikai járványügyi intézet, a vagyis a CDC honlapján. 

Kellemetlen, hogy a botulizmussal fertőzött élelmiszernek semmilyen rossz szaga, íze nincsen.

A betegek először csak hasi fájdalmakat, izomfájdalmat és gyengeséget tapasztalnak, majd pár nap múlva kettős látás, érzékszervi zavarok és más idegrendszeri, bénulásos jellegű tünetek jelennek meg. A betegség kezeletlenül halálhoz is vezethet.

Hogyan lehet védekezni ellene?

A konzervgyárakban legalább 3 percig kell 121 Celsius fokon melegíteni a veszélyeztetett termékeket a Nébih szerint, így a nagyipari termékek manapság alapvetően biztonságosnak tekinthetőek. 

Otthon figyeljünk oda arra, hogy jól mossuk meg az eltenni kívánt zöldséget, gyümölcsöt, távolítsunk el róla minden földet, mindig tiszta kézzel nyúljunk hozzá, és ne tegyünk piszkos árut a vágódeszkára. Használjunk külön deszkát a hús és a zöldség előkészítéséhez!

Általában 10 perces forralással elpusztíthatjuk a toxint, de a baktériumspórák ártalmatlanításához legalább 120 Celsius fokra van szükség, amit otthon nehéz reprodukálni.  A hangsúly így a tiszta, gondos előkészítésen van. 

Halálos méreg, amit az arcunkba fecskendezünk

A botulinum toxin bizony nem más, mint a botox. Mivel ez a halálos méreg az idegeket támadja meg, kis mennyiségben az arc izmaiba fecskendezve ellazítja azokat, így a megbénított izmok ráncokat sem tudnak formázni. Szakértő kezekben veszélytelen az eljárás.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) az alacsony savtartalmú élelmiszerek eltevéséhez nagynyomású befőzőedényt ajánl,amiben megfelelően magas hőmérséklet tud kialakulni a baktérium megsemmisítéséhez.

Ezekbe az óriási kuktaszerű edényekbe szépen betehetjük a már lezárt befőttes üvegeket, majd magas nyomáson főzhetjük készre a tartalmukat. Hiába nagyon veszélyes a botulizmus, nem érdemes pánikba esni: évente tíznél kevesebb megbetegedést regisztrálnak idehaza.

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!