Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hihetetlen, de akár ezek is előidézhetik a lisztérzékenységet

Ráadásul olyan termékekről beszélünk, amelyeket szinte minden nap használunk.

Összefüggést mutattak ki a vérben felhalmozódott mérgező anyagok, például a rovarirtószerekben, tapadásmentes edényekben és égésgátlókban lévő kemikáliák és a lisztérzékenység (cöliákia) fokozott kockázata között fiataloknál – írja az MTI.

Mérgező anyagok a vérben

A New York-i Egyetem Langone orvostudományi központjának szakemberei 30 gyermeket és fiatal felnőttet (3 és 21 éves kor közötti pácienst) vizsgáltak meg: vért vettek tőlük, és azt nézték, milyen magas a mérgező anyagok szintje. Fontos kiemelni, hogy mindegyiküknél nemrég diagnosztizáltak lisztérzékenységet a központi Hassenfeld gyermekkórházban. Az eredményeket 60 azonos korú, nemű és etnikai hovatartozású ember adataival vetették össze.

Az eredmények szerint azoknál a gyerekeknél és fiatal felnőtteknél, akiknek vérében magas volt a rovarölőszerek szintje, kétszer nagyobb valószínűséggel állapítottak meg cöliákiát, mint azoknál, akiknek szervezetében nem voltak felhalmozódva ezek az anyagok – olvasható a Medicalxpress.com hírportálon.

A nők esetében

Azok a fiatal lányok, nők, akiknek vérében magas volt az egyebek között ételfőző illetve ételtároló fémfelületek gyártásához használt perfluoroalkil-vegyületek szintje, ötször-kilencszer nagyobb eséllyel küzdöttek lisztérzékenységgel.

A férfiak esetében

A fiatal fiúknál, férfiaknál pedig kétszer nagyobb eséllyel állapítottak meg lisztérzékenységet, ha a vérükben emelkedett volt az égésgátlóként használt polibrómozott-difenil-éterek szintje

Hatalmas eredmény

A kutatók szerint további vizsgálatokra van szükség annak bizonyításához, hogy ezek a mérgező anyagok a lisztérzékenység közvetlen kiváltói okai közé tartozzanak.

„A tanulmányunk szolgáltatja az első mérhető összefüggést a környezetben előforduló mérgező anyagoknak való kitettség és a cöliákia között” – mondta Jeremiah Levine, a tanulmány egyik készítője.

Az emésztőszervi panaszokkal, például hasmenéssel és puffadással járó lisztérzékenység jelenleg nem gyógyítható. Az egyedüli hatásos kezelés a gluténmentes diéta.

Ezeket olvastad már? 

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!