A hely, ahol a Gucci táska és a pacalpörkölt a legjobb barátok – az újranyitott Róma Ételbárban jártunk

Ne búsulj, ha nem tudsz gyakran elmenni a mamádhoz, mert a Rómában ugyanolyan szeretet és házias ízek várnak, mint nála.

A Róma Ételbár még 2018. szeptemberében zárt be – sokak nagy bánatára – , amikor is a legendás budai étterem legendás vezetője, Cica néni elfáradt, és úgy döntött, ideje megpihenni. Nemrég azonban pár fiatalnak sikerült megszereznie az ingatlant, akik belevágtak, és újranyitották a helyet, hogy visszahozzák a megszokott otthoni ízeket.

Róma Ételbár

Mikor belépek a Rómába, azonnal elfog az az érzés, ami a nagymamáméknál szokott az ebédlőben: végre biztonságban vagyok, és hamarosan valami nagyon finomat fogok enni. A pincérek is rásegítenek erre a sejtésre, hiszen rögtön a kezünkbe nyomnak egy hatalmas kancsó málnaszörpöt, ami pont olyan, mint a nagyinál.

Ahol mindig családias a hangulat

Gyorsan elrendeződünk, és beszélgetni kezdünk Andrusch Danival, az üzletvezetővel. „Számítottam mindenre, de azért ekkora hájpra nem. Kinyitottuk az ajtót, és ömlöttek be az emberek” – meséli Dani a nyitás első napjáról. Közben Cica néni is megérkezik, aki már a bemutatkozás során megvillantja, mennyire karakán, amikor lekap mind a tíz körmömről, mert „Csókolom!”-mal köszöntem neki.

„Nem vagyok én annyira öreg!”

Azonnal mesélni kezd arról, miért lett a hely neve Róma, hogyan csöppent bele a vendéglátásba, és hogy az első fizető vendég ötszázasát széttépte: az egyik felét megtartotta, a másikat pedig a vendégnek adta, mert az „szerencsepénz”.

A klasszikus fogások nem hiányozhatnak

Közben érkeznek az első vendégek, és mi is megkapjuk az ebédünket. A fogásokon nem változtattak, Cica néni az összes valaha az étlapon megforduló ételt leírta a tulajdonosoknak. Elénk egy tál tavaszi húsleves, pacalpörkölt és brassói kerül, de szerepel még a táblán többek közt grízes tészta, sárgaborsófőzelék vagy cigánypecsenye is.

Pacalpörkölt főtt burgonyával

Én azonnal rárepülök a brassóira, ami be kell, valljam, jobb, mint a nagymamáé, pedig ő is fantasztikusan főz. „Ezt azért ne mondd el neki” – vágja rá Dani, majd fut is tovább a többi vendéghez. Mindenkihez van minimum egy jó szava, de nem csak neki, Cica néninek is. Minden vendég egyformán fontos számukra, mindegy, hogy visszatérő ismerősről van szó, vagy egy újonnan betérőről.

Brassói aprópecsenye uborkasalátával

Majszolgatás közben felfigyelek Cica egyik régi vendégére, aki egy gyönyörű luxustáskával tér be a helyre, majd a legbájosabb módon rendel egy adag grízes tésztát lekvárral. Fel is hívom a többiek figyelmét a hölgyre, mire Dani megjegyzi:

„Imádom, hogy itt a tünci lányok is bátran mernek pacalpörköltet rendelni!”

És azt hiszem, ez a Róma varázsa: mindegy, honnan jöttél, ki vagy, mivel foglalkozol, mennyit keresel, itt nem kell feszengened semmi miatt, mert ez az a hely, ahol még két politikai ellenfél is egy asztalnál tud enni.

Egy hely, ahol minden vendég egyformán fontos

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

5 magyar étterem a Michelin-kalauzból, amiről talán még nem hallottál

Hol van már az az korszak, amikor egy kezünkön meg tudtuk számolni a hazai Michelin-csillagos éttermeket! Jelenleg összesen 72 magyar éttermet ajánl a francia bázisú Michelin-kalauz, köztük a legtöbb a Michelin-tányér jelzést kapja a nemzetközi ítészektől. Ez még nem jelent Michelin-csillagot, de egy adott helyen ezeket az éttermeket is ajánlja a kalauz, kiemelkedő konyhai teljesítményük révén. 5 olyan hazai étterem következik vidéken és Budapesten, amelyekről kevesebbet hallani, pedig megérdemlik a figyelmet!

Nosalty

További cikkek

4 tipp, mire használd az út széli ringlót, azaz a...

Ringló, cseresznyeszilva, lotyószilva, mirabella vagy egyszerűen csak fosóka. Mind jól ismerjük a magyar települések elmaradhatatlan útszéli gyümölcsét, de azt kevesen tudjuk, hogy mennyi mindenre fel lehet használni ezt az alulértékelt termést.