Gyümölcsözön - nyári harmóniában

Ilyenkor nyáron érdemes belefogni a gyerkőcök gyümölccsel való traktálásába, a piacon sokkal nagyobb a választék, itt pedig jönnek a tálalási ötletek hozzá.

Nem tudom, ki-hogy van vele, nálunk elég nehéz ez a gyümölcskérdés. Az egyik gyerek belenyúl a kosárba, megmossa és eszi, a másik csak akkor, ha felvágva tányérban felszolgálják neki, és vannak olyanok is, akik sehogyan sem hajlandóak nekilátni. Ezzel a nyársas trükkel viszont el lehet kápráztatni bárkit úgy, hogy biztosan befalja az egészet. A “nyárs” - ami a boltosok szerint saslikpálca - szuper hozzá, ha csak hurkapálcát kapunk, akkor érdemes beáztatni használat előtt, nehogy szálkásan törjön a nagy falatozásban.

Szivárvány gyümölcsnyárs recept

Szivárvány gyümölcsnyárs

Kisebb gyerekeket megkérhetünk, hogy maguktól állítsák össze a színeket vagy számolják meg a hozzávalókat. Ha több gyümölcsöt készítünk elő, mint amennyire szükségünk lesz a nyársakhoz, tarthatunk előkóstolást – vajon meg tudják-e mondani, milyen gyümölcsökkel dolgozunk? Előre is tervezhetünk: írhatnak akár színek szerinti gyümölcsös bevásárlólistát.

Szivárvány gyümölcsnyárs recept

Retro gyümisali

Az alaprecept úgy áll, hogy: vágd fel kockákba, szeletekre az otthon található összes gyümölcsöt egy tálba. Öntsd nyakon citromlével, esetleg narancslével, és locsold mézzel. Ennyi az egész! Tapasztalatom szerint a kevesebb több. Ha túl sok íz keveredik benne, akkor már nem lesz kelendő a gyerekek számára. Mindenki tudja, hogy mely gyümölcsöket szeretik gyerekei, azokból érdemes dolgozni.

Gyümölcspizza édes alaptésztán recept

Gyümölcspizza

Édes tésztaalap, krém és friss gyümölcsök – ezek alkotják a reggelire, uzsonnára tálalható pizzareceptet. Nálunk az ezer éve bevált vajas-tejfölös tészta lett most is a befutó. A tetejére tejszínhabos-porcukros-tejfölös krém került, no meg a friss gyümölcsök. A pizza díszítése a lányaink keze munkája. Küllemre mindig más, ahogy a kedvük diktálja, úgy pakolják fel a hozzávalókat. Az alaptésztából készülhetnek kisebb korongok, vagyis minipizzák, akkor mindenki kreatívkodhat a saját terepén, és nincs összeveszés a “művészkék” között.

Gyümölcspizza édes alaptésztán recept

Milyen tésztát milyen krémmel adjunk?

A gyümölcs mindig évszak- és beszerezhetőségfüggő, de vannak kipróbált tésztakrém-kombinációk, amelyeket sorban, egymás után érdemes kipróbálni:

  • zabkeksz, vaj, cukor morzsaalap – túrókrémmel és barackkal
  • vajas tészta – tejszínes csokikrémmel és eperrel vagy banánnal
  • müzlis tésztaalap – mézzel, görög joghurttal és színes szőlőszemekkel
  • galette tészta - fehér csokis mascarponéval és málnával vagy bogyós gyümölcsökkel
  • vékonyra hagyott browniealap – tejszínnel, csokiöntettel és eperrel

Jövő héten délutáni rágcsákat készítek, szünidőben gyorsan elkészíthetőek, tálalhatóak. Addig is találjuk meg a módját, hogyan tálaljunk ezen a nyáron minél több gyümölcsöt gyermekeinknek.

Gréti

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütivel gyarapítsuk a recepttáraitokat.

A legízesebb húsvéti töltelékek

A húsvéti töltelék elmaradhatatlan része az ünnepi felhozatalnak: a sonka mellett például kiválóan mutat majd a kedvenc ízeinkkel (és persze tojással) telepakolt felfújt.