Gyerekeid vannak? Mostantól ennyi plusz pénz ütheti a markod!

Kézzel fogható anyagi támogatást kaphatsz, ha gyerekeid vannak. Mutatjuk, mennyi pénz ütheti a markod ebben az évben.

Idén több figyelem és támogatás jut a családoknak. 2018 a Családok Éve, ezért a gyermekes családok jelentős pénzekhez juthatnak. Összeszedtük, milyen támogatások, kedvezmények illetik meg a családosokat az idei évtől.

Családi adókedvezmény

Idén tovább emelkedik a kétgyermekes családok adókedvezménye, januártól már havi 35 ezer forintot takaríthatnak meg az adókedvezménynek köszönhetően. A kedvezményt egy összegben és havonta is lehet kérni.2019-től már 40 000 forintot spórolhatnak meg adójukból a két gyermeket nevelő családok.

Növekszik a GYED

Év elejétől 8 százalékkal nőtt a minimálbér összege, ezzel pedig a gyermekgondozási díj is. A GYED maximális összege 2018-ban eléri a bruttó 193 200 forintot. Kitolták a diplomás GYED időtartamát is: a gyermeknek egy éves kora helyett két éves koráig jár majd támogatás abban az esetben, ha a szülők az egyetem alatt vagy annak elvégzése után egy éven belül vállalnak gyermeket. A diplomás GYED összegét is megemelték:felsőfokú alapképzés esetén bruttó 96 600 forint, mesterképzés esetén bruttó 126 350 forint jár a kisgyermeket nevelő szülőknek.

Köldökzsinór program

Ezentúl azoknak a magyar szülőknek sem kell aggódniuk, akiknek nem Magyarországon született és él gyereke. Ők is jogosultak az egyszeri 64 125 forintos anyasági támogatásra, valamint a43 500 forintos Babakötvényre. Utóbbihoz az állam is nyújt kamattámogatást.

Támogatás a jövő nemzedékeinek

Ma már közel félmillió gyermek kap ingyenes étkezést. Az ingyenes gyermekétkeztetésre 2018-ban79 milliárd forintjut, ezzel is a családok terheit szeretnék mérsékelni. Folytatódik a bölcsődefejlesztési program is, amire a korábbi évekhez képest10 milliárd forinttaltöbb jut majd. Az elmúlt időszakban egyébként az óvodai férőhelyek száma 9200-zal, a bölcsődei férőhelyeké pedig 12 ezerrel nőtt.

Nem csak a családosok járnak jól!

Nem csak a családokat támogatják az idei évben. A friss házasok is adókedvezményben részesülhetnek, ha igényt tartanak rá. A kedvezményt a munkahelyen, egy nyilatkozatban tudják kérni. A kedvezményt a házasságkötést követő hónaptól lehet igénybe venni, 24 hónapon keresztül. Ez havonta 5 ezer forint pluszt jelent, azaz évente 60 ezer forint megtakarítást. A támogatás a családi adókedvezménnyel együtt is igénybe vehető.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.