Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyerekeid vannak? Mostantól ennyi plusz pénz ütheti a markod!

Kézzel fogható anyagi támogatást kaphatsz, ha gyerekeid vannak. Mutatjuk, mennyi pénz ütheti a markod ebben az évben.

Idén több figyelem és támogatás jut a családoknak. 2018 a Családok Éve, ezért a gyermekes családok jelentős pénzekhez juthatnak. Összeszedtük, milyen támogatások, kedvezmények illetik meg a családosokat az idei évtől.

Családi adókedvezmény

Idén tovább emelkedik a kétgyermekes családok adókedvezménye, januártól már havi 35 ezer forintot takaríthatnak meg az adókedvezménynek köszönhetően. A kedvezményt egy összegben és havonta is lehet kérni. 2019-től már 40 000 forintot spórolhatnak meg adójukból a két gyermeket nevelő családok.

Növekszik a GYED

Év elejétől 8 százalékkal nőtt a minimálbér összege, ezzel pedig a gyermekgondozási díj is. A GYED maximális összege 2018-ban eléri a bruttó 193 200 forintot. Kitolták a diplomás GYED időtartamát is: a gyermeknek egy éves kora helyett két éves koráig jár majd támogatás abban az esetben, ha a szülők az egyetem alatt vagy annak elvégzése után egy éven belül vállalnak gyermeket. A diplomás GYED összegét is megemelték: felsőfokú alapképzés esetén bruttó 96 600 forint, mesterképzés esetén bruttó 126 350 forint jár a kisgyermeket nevelő szülőknek.

Köldökzsinór program

Ezentúl azoknak a magyar szülőknek sem kell aggódniuk, akiknek nem Magyarországon született és él gyereke. Ők is jogosultak az egyszeri 64 125 forintos anyasági támogatásra, valamint a 43 500 forintos Babakötvényre. Utóbbihoz az állam is nyújt kamattámogatást.

Támogatás a jövő nemzedékeinek

Ma már közel félmillió gyermek kap ingyenes étkezést. Az ingyenes gyermekétkeztetésre 2018-ban 79 milliárd forint jut, ezzel is a családok terheit szeretnék mérsékelni. Folytatódik a bölcsődefejlesztési program is, amire a korábbi évekhez képest 10 milliárd forinttal több jut majd. Az elmúlt időszakban egyébként az óvodai férőhelyek száma 9200-zal, a bölcsődei férőhelyeké pedig 12 ezerrel nőtt.

Nem csak a családosok járnak jól! 

Nem csak a családokat támogatják az idei évben. A friss házasok is adókedvezményben részesülhetnek, ha igényt tartanak rá. A kedvezményt a munkahelyen, egy nyilatkozatban tudják kérni. A kedvezményt a házasságkötést követő hónaptól lehet igénybe venni, 24 hónapon keresztül. Ez havonta 5 ezer forint pluszt jelent, azaz évente 60 ezer forint megtakarítást. A támogatás a családi adókedvezménnyel együtt is igénybe vehető.

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!