Francia ízek Budapesten

Kóstolókkal, ételbemutatókkal és nemzetközi hírű séfek specialitásaival mutatkozik be a francia gasztronómia november 13. és 20. között a főváros több helyszínén.

A Francia ízek rendezvénysorozat keretében pénteken és szombaton a budapesti Vásárcsarnokban minőségi francia borok, péksütemények, sajtok és egyéb termékek kóstolóival, a fővárosi Auchan üzletekben pedig francia termékek széles kínálatával várják az érdeklődőket. Ugyanebben az időszakban erre az alkalomra összeállított menüsorokkal készül több fővárosi étterem is - mutatta be a programot Roland Galharague, Franciaország magyarországi nagykövete a rendezvény budapesti sajtótájékoztatóján hétfőn.

A rendezvény elsősorban a francia termékek sokféleségére és minőségére koncentrál - hangsúlyozta a nagykövet. November 15-én az auvergne-i származású Paul Bocuse-nél és Alain Ducasse-nál tanult francia séf, David Rathgebera tart műhelyfoglalkozást a főzés iránt érdeklődő közönségnek a Magyar Bocuse d'Or Akadémia által kiválasztott magyar séfek részvételével, november 19. és 21. között pedig három Michelin-csillagos francia séf, Alain Caron, Patrick Jeffroy és Chris Salans három gálavacsorán készít francia menüsorokat a Sofitel Budapest ChainBridge-ben.

A sorozat november 20-án egy hagyományos francia programmal zárul: minden évben november harmadik hetében bontják fel az új Beaujolais-t, a Saone-síkság borvidékéről származó könnyű és ünnepi bort, így a program során az itallal és a hozzá kapcsolódó hagyománnyal most a magyar közönség is megismerkedhet.

A nagykövet kiemelte, hogy a francia gasztronómia legfontosabb elemét a különböző régiók helyi ízei és azok minősége adja. Hangsúlyozta, hogy a francia élelmiszeripar az ország gazdaságának legfontosabb ágazata, amelyet erős nemzetközi jelenléttel bíró nagyobb csoportok és számos ipari vagy kézműves kis- és középvállalkozás alkot. Mint mondta, Franciaország 27 három Michelin-csillagos étteremmel büszkélkedhet és 2010 óta az UNESCO a szellemi kulturális örökségek listájára is felvette a francia ünnepi étkezést.

Roland Galharague a magyar és francia konyha közötti párhuzamokra kitérve elmondta, hogy nem csak a két ország szőlészeti és borászati hagyományaiban van számos hasonlóság, de az olyan jellegzetes ételek elkészítésében és szeretetében is, mint például a libamáj vagy a különböző gombafajták.

A hét részletes programjairól itt lehet tájékozódni.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„Anélkül, hogy kritizálnám a szakmát, kijelenthetem, hogy a magyar cukrászatban...

Azt tartja, mindegy, hogy otthon sütünk-főzünk, vagy elmegyünk valahová, a lényeg a minőség, abból nem szabad engedni, már csak azért sem, mert a vendég észreveszi, ha becsapják, és akkor nem jön többet, szkeptikussá válik. Még mindig Párizst tartja a gasztronómia központjának, a díjakról pedig azt tartja: jó, ha vannak, de az ő életük a hétköznapokról és a nap mint nap betérő vendégekről szól, ezek alapozzák meg az ünnepi pillanatokat. Mihályi László cukrászmesterrel beszélgettünk.

KormosLili

További cikkek