Elképesztően népszerű most ez az egészségtrend, de igen komoly veszélyeket rejt

A rost kétségkívül az egészséges étrend alapja – de mi történik, ha valaki túlzásba viszi? Az új egészségtrend, a „fibremaxxing” azt ígéri, hogy minél több rost, annál jobb… ám a valóság ennél árnyaltabb, és komoly kockázatokat is rejthet.

Az igaz, hogy szükségünk van rostokra – ez tény. De az online egészségtrendek világában a józan táplálkozási tanácsok sokszor szélsőséges mozgalommá alakulnak. Így született meg a „fibremaxxing”, amely arra ösztönöz, hogy a jóllét nevében extrém mennyiségű rostot fogyasszunk.

Egészséges reggeli készítése otthon
Elképesztően népszerű most a fibermaxxing, de komoly veszélyeket rejt
Getty Images

Az Egyesült Királyságban az NHS ajánlása szerint a felnőtteknek naponta legalább 30 gramm rostbevitelre kellene törekedniük, míg a gyerekeknek és a kamaszoknak ennél jóval kevesebbre van szükségük. A valóság azonban az, hogy a legtöbb brit messze elmarad ettől az értéktől. Ennek egyik fő oka az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF) népszerüsége: ma a felnőttek energiabevitelének több mint fele (54%), a tinédzsereké pedig kétharmada ilyen termékekből származik. Ezek az élelmiszerek általában kevés rostot és mikrotápanyagot tartalmaznak, viszont bővelkednek cukorban, sóban és egészségtelen zsírokban.

Kutatások egyértelműen kimutatták: minél több ultrafeldolgozott étel kerül a tányérra, annál kevesebb rost és más létfontosságú tápanyag jut a szervezetbe.

Egy nem meglepő, hogy a lakosság jelentős része nem teljesíti a napi 30 grammos ajánlást. Pedig a rostbevitel kiegyensúlyozott étrenddel könnyedén növelhető lenne – például teljes kiőrlésű kenyérrel reggelire, héjas gyümölcsökkel, hüvelyesekkel a főétkezésekben, vagy olajos magvakkal két étkezés között.

Rostban gazdag ételek:

Miért lehet gond a „fibremaxxing”?

A problémát az jelenti, hogy sokan más tápanyagcsoportokat – fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat – háttérbe szorítanak, és helyettük túlzott mennyiségű rostban gazdag ételt, kiegészítőt vagy port fogyasztanak.

Ez a szélsőség akár felülírhatja a rostbevitel jótékony hatásait. Tudományos bizonyíték ugyanis alig van arra, hogy a napi 40 gramm feletti – egyes trendkövetők által akár 50–100 grammosra emelt – rostbevitel hosszú távon biztonságos lenne.

A túl sok rost hirtelen fogyasztása, főleg elegendő folyadék nélkül:

  • puffadást, görcsöket,
  • székrekedést,
  • fokozott gázképződést okoz,
  • ronthatja egyes alapvető mikrotápanyagok – például a vas – felszívódását
  • sőt a makrotápanyagokét is, amelyek az energiaellátásban, regenerálódásban és izomműködésben kulcsszerepet játszanak.

A rost előnyei vitathatatlanok

Mindez nem jelenti azt, hogy a rostbevitel növelése ne lenne rendkívül hasznos, hiszen hozzájárul az emésztőrendszer egészségéhez, segíti a rendszeres székletürítést, csökkenti az irritábilis bél szindróma előfordulását, és az oldható rost a vércukorszintet is kiegyensúlyozza, ami különösen fontos a 2-es típusú diabétesz megelőzésében. Emellett csökkenti a „rossz” LDL-koleszterint, mérsékli a szívbetegségek kockázatát, és hosszabb teltségérzetet biztosít, ami támogatja a testsúlykontrollt.

A magas rostfogyasztás bizonyítottan alacsonyabb vastagbélrák-kockázattal is összefüggésbe hozható, mivel segíti a szervezet méregtelenítését.

Az arany középút a megoldás

A tudomány mai állása szerint sokan profitálnánk abból, ha több rostot fogyasztanánk – de a mértékletesség elengedhetetlen. Amíg nincs több adat a rendkívül magas bevitel hosszú távú hatásairól, a legbiztonságosabb, ha az irányelveknek megfelelően, változatos étrenddel biztosítjuk a napi 30 grammot.

Válaszd inkább a természetes forrásokat a porok és kiegészítők helyett: teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, gyümölcsök, diófélék és magvak. A szervezeted – és a környezeted is – hálás lesz érte.

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...