Felejtsd el a diétás szabályokat!

Fogyni szeretnél? Tilos a csoki, a sült krumpli, a fagyi, na meg persze a szénhidrátok! Vagy lehet, hogy mégsem?

A fogyni vágyókat tapasztalataim szerint szigorúság szerint két nagy csoportba lehet osztani: az egyik csoportba tartozók nem tudnak tiltások nélkül élni, és ha valaki egy kicsi diétahibát is elkövet, azonnal pellengérre állítják, vagy saját maguk süllyednek el az önhibáztatás-lelkiismeret-furdalás bugyraiban. A másik csoportba tartozók képesek rugalmasan kezelni a helyzetet, odafigyelnek az étrendre, az életmódra, önállóan járnak el.

Személyes véleményem szerint hosszútávon ez utóbbi stratégia előnyösebb. Ha életmódváltásról beszélünk, akkor az alapszabályokat saját, egyéni (!) életmódunkra alkalmazva, minden helyzetben (vidéki kisbolt, étterem, nyaralás, vendégség, üzleti ebéd, fogadás stb.) fel tudjuk majd találni magunkat anélkül, hogy kívülállóvá válnánk, anélkül, hogy magyarázkodni kellene étrendünk miatt.

Nézzünk meg három "kőbe vésett szabályt", amelyeket azért lehet rugalmasan kezelni!

1. Fogyókúra alatt nincs süti, csoki, sült krumpli, rozéfröccs!

Arról már többször írtunk és már közhelyesen is hangzik, hogy lehet fogyókúrázni a bikiniszezonra készülve, de sokkal érdemesebb egy egész életre szóló életmódváltásban gondolkozni. Nem érdemes elfelejtkezni a nyár utáni időszakról sem: akkor hogy is lesz? Visszajönnek a kilók a következő tavaszig? Őszintén szólva általában igen.

Ha viszont képesek vagyunk nem kampányfogyókúrában, hanem életünk végéig tartó egészséges életmódban gondolkozni, akkor nyilvánvaló, hogy nem tilthatjuk el magunkat örökre kedvenc (ám kevésbé egészségesnek titulált) alapanyagainktól, ételeinktől. Legyen ez akár a sültkrumpli, a csokoládé, a fagyi vagy a sütemények, fröccs vagy pohár sör a teraszon.

Ezekkel az ételekkel kapcsolatban két dologra kell figyelnünk: milyen gyakran fogyasztjuk ezeket az ételeket és milyen mennyiségben? A gyakoriságot belőhetjük max. heti-kétheti egy alkalomra, de ez akár lehet ritkább is. Én pl. nagyon szeretem a tűzön sütött szalonnát, eszem is - évente egyszer vagy kétszer, barátokkal kint a kertben.

És mindezt természetesen megfelelő mennyiségben. A sültburgonya-köret legyen kis adag, és fogyasszunk mellé nagy adag friss salátát, de ha sütőben készítjük, tényleg alig kell aggódnunk miatta. Fagyiból is beérhetjük 1-2 gombóccal, tejszínhab és csokiöntet nélkül, csokiból meg táblányi helyett legyen egy kis bonbon, lassan elfogyasztva.

Krumpli és fogyókúra? Olvasd el szakértőnk tippjeit!

Top 10 alakbarát burgonyás tipp

Ami szerintem fontos még, hogy ha kényeztetjük magunkat, akkor olyan, minőségi étellel tegyük, amit igazán szeretünk. Heti-kétheti kis csoki-, édességadagunkat ne "pazaroljuk" el műanyag cukrászsütikre, kakaómentes csokoládékra.

2. Csak saláta, mindennap.

Én mondjuk nagy salátarajongó vagyok, sőt, testsúlycsökkentés idején is ajánlom az étrendekbe, ez azonban nem jeleni azt, hogy minden nap kell salátát enni, és hogy csak salátát lehet enni. Bár saláta van ezerféle, biztos vagyok benne egyébként, hogy mindenki megtalálná a maga ízlésének valót, ha eleget próbálkozna. De ha nem megy, nem kell erőltetni, mert annak nem sok értelme van. A megfelelő mennyiségű zöldségfogyasztás nem csak salátákon keresztül valósítható meg, persze a zöldségételek esetében is kulcskérdés az elkészítési mód.

Olvasd el!

Saláták nélkül nincs fogyás!

3. Tilos a szénhidrát

A fogyókúrák örökös alapeleme: a (megkülönböztetés nélküli) szénhidrátok korlátozása vagy teljes tiltása. Nyilvánvalóan erre semmi szükség - tegyünk különbséget az egyszerű- és összetett szénhidrátok között, helyezzük ez utóbbiakra a hangsúlyt, és napi energiabevitelünk 45-55%-ára lőjük be a szénhidrátmennyiséget, lehetőleg ötszöri étkezésre elosztva.

Olvasd el!

A 160g szénhidrát diéta alapjai

Egy jól működő életmódváltás nagy mértékben az alany önállóságán, ismeretein múlik. Az ismeretek, technikák elsajátításában lehetünk mi, szakemberek nagy segítségre, de a mindennapi alkalmazást, a rendelkezésre álló lehetőségek közül való lehető legjobb választást mindenkinek magának kell megtennie.

Legújabb receptek

Vegán fánk

Farsang idején bevett étel a fánk, és hogy senki ne maradjon ki belőle, most hoztunk egy vegán verziót. Sokféle fánk létezik, ez most egy egyszerű típus, amibe szúrtunk egy lyukat és ...

24 órás gyógyító csontleves

A csontleves vagy erőleves egy gazdag, tápanyagokban dús leves, amelyet lassú főzéssel készítünk csontokból, zöldségekből és fűszerekből. Minél tovább főzöd ezt a tápláló ...

Címlapról ajánljuk

Így készíts gyógyító, 24 órás erőlevest, hogy minden cseppje aranyat...

Az erőleves, vagy más nevén csontleves, egy igazi szuperétel, amely évszázadok óta az egészségtudatos konyhák egyik alapköve. Nemcsak ízgazdag és tartalmas, hanem tele van értékes tápanyagokkal, amelyek támogatják az immunrendszert, az ízületeket és az emésztést. De mi a titka a tökéletes csontlevesnek? Hogyan érhetjük el azt a gazdag, kocsonyás állagot és mély ízvilágot? Nézzük a legfontosabb tudnivalókat és főzési trükköket!

Hering András

„Most, ha valaki séf akar lenni, híres akar lenni. Bennem...

Tavaly év végén Madrid, London és Doha után Budapesten is megnyitotta BiBo nevű éttermét Dani García, a három Michelin-csillaggal kitüntetett spanyol sztárséf. A Dorothea Hotel Budapestnek is otthont adó épületegyüttes tetején található rooftopbár és étterem étlapján García igyekezett a spanyol tradíciókat a magyar stílussal ötvözni, hogy a hazai és nemzetközi vendégek egyaránt új ízélményeket fedezhessenek fel a tolmácsolásában. Olvassátok Dani Garcíával készült friss interjúnkat!

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...