Esküvői torta francia módra - Mi fán terem a croquembouche?

Égetett tésztából készült, cukrászkrémmel vagy tejszínhabbal töltött apró fánkok magas toronyba rakva, karemellel bevonva - ez a croquembouche.  

A croquembouche kihagyhatatlan kelléke a francia esküvőknek. Ez a látványos sütitorony apró, égetett tésztából készülő, és cukrozott tejszínhabbal, vagyisCrème Chantilly-val töltött fánkocskákból épül fel. Ennek a képviselőfánkra emlékeztető, de annál lényegesen apróbb, profiterolszerű süteménynek choux à la crème a neve. A sütiket mesteri ügyességgel karamellbe mártják, majd egy kúp alakú vázra óvatosan felhelyeznek minden egyes fánkot. A kreációt a maradék karamellszirupból húzott hajszálvékony szálakkal díszítik. Kerülhet még a sütire kandírozott mandula, csoki, nugát és marcipánvirágok is.

Egy 1987-es New York Times cikk szerint a croquembouche elkészítéséhez egy balett-táncos művészi mozdulataira, egy építész szabályos gondolkozására, a kötéltáncosok kifinomult egyensúlyérzékére, Michelangelo művészi érzékére ésAntonin Careme képzeletére. Careme az 1700-as évek sztárcukrásza és apièce monté, vagyis az építészeti igénnyel kivitelezett asztaldíszek mestere volt, nem mellesleg pedig a croquembouche megalkotója- írja az Atlas Obscura.

címlapkép: homemadecakesideas

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Kihaló trendek - Egy kutatás alapján ezzel a három dologgal már senki nem rendezi be a konyháját

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...