Erre figyelj, ha pezsgőt vásárolsz

A pezsgő címkéje sok mindent elárul, mégis sokan nem tudják mi is a különbség a gyöngyözőbor, habzóbor és a pezsgő között. Mutatjuk mire ügyelj, ha a pezsgő mellett döntesz.

A gyöngyözőborban körülbelül fele annyi széndioxid van, mint a habzóborban vagy pezsgőben. A gyöngyöző és habzóbor is tartalmazhat nem erjedésből származó széndioxidot (a címkén fel kell tüntetni), míg a pezsgőben csak erjedésből származó széndioxid van, emiatt sokkal finomabb eloszlású, kóstoláskor jól megkülönböztethető az első két italtípustól. Tehát a három kategória közül a legszebb, legnemesebb italok a pezsgők. A címke alapján célszerű először azt megvizsgálni, hogy mely kategóriába tartozik az ital, mivel mindháromnál a palack formája, kiszerelése hasonló lehet.

A pezsgők is több kategóriába sorolhatóak, a pezsgősítés módjától és az érlelés időtartamától függően.

  • A tankpezsgőknél leggyakrabban két kategóriával találkozhatunk.Az egyik a normál pezsgő, a másik a minőségi pezsgő, melyek abban különböznek egymástól, hogy a minőségi pezsgőt legalább 6 hónapon keresztül érlelik, mielőtt az üzletekbe kerül. A tankpezsgők között gyakori még az úgynevezett illatos szőlőfajtából készült minőségi pezsgő, melyek mustból (nem borból) erjesztett italok. Amennyiben a megnevezésben az „m.t.” rövidítés, vagy a „meghatározott termőhelyről származó” kifejezés is szerepel, akkor általában egy adott borvidékről származó terméket tartunk a kezünkben.
  • A palackos erjesztésű pezsgők, kivétel nélkül minőségi pezsgők is, melyeknél minimum 9 hónap az érlelési idő.A címkén „palackos erjesztésű” vagy „bottle fermented” felirat olvasható.
  • A tradicionális eljárással készült pezsgők, szintén minőségi pezsgők, melyeknél az érlelési idő 9 hónaptól akár több évig is eltarthat. A címkén „Méthode Traditionnelle” felirat olvasható.

Évjárat

A pezsgők esetében kevésbé jellemző, amennyiben fel van tüntetve az plusz értéknek tekinthető, mivel ezeknél a pezsgőknél a különböző évjáratok borai nem házasíthatóak egymással (általában tradicionális technológiával készült pezsgőknél alkalmazzák).

Szőlőfajta megjelölés

Csak az adott szőlőfajta borából készült pezsgő (pl. Chardonnay).

A pezsgő cukortartalmára utaló jelölés (cukortart.):

Brut Nature vagy Dosage Zéro: max. 3 g/lExtra Brut: max. 6 g/lBrut: max. 15 g/lExtra Dry vagy Extra Sec: 12-20 g/lDry vagy Sec: 17-35 g/lMedium Dry vagy Demi Sec: 33-50 g/lDoux vagy Sweet: min. 50 g/l

Ez is érdekelhet!

Melyik pezsgő az igazi?

Címlapról ajánljuk

Édes apróságok húsvétra

Csokitojás helyett valami kézzel készített, sütött, gyúrt kis kedvességet adnál a locsolóknak? Segítünk, jöjjenek a legkedvesebb édes apróságok húsvétra!

Nosalty

További cikkek

31 gyönyörű étel, amit mindenképpen készíts el idén márciusban

Végre itt a március, a (naptári) tavasz első napjai, egyre tovább van világos esténként, a madarak csicseregnek hajnalban, a zöldség- és gyümölcskínálat nőttön nő és színesedik, sőt, idén erre a hónapra esik a nőnap és március 15-e mellett a húsvét is! Erre az időszakra tehát ennek tudatában mutatjuk a legszebb receptjeinket.