Laborban vizsgálták: tényleg jobb a termelői eper, mint a bolti?

Sokan azt gondolják, hogy a piacon, főleg a közvetlenül a termelőtől vásárolt eper tisztább, és (szinte) vegyszermentes. Egy friss laborvizsgálat most megcáfolta ezt a népszerű mítoszt.

A Pro-Test Alapítvány munkatársai epret vásároltak egy piacon, valamint közvetlenül egy termelőtől. Ezután megbíztak egy laboratóriumot a gyümölcsök vizsgálatával, hogy megtudják, tartalmaznak-e növényvédő szereket. Vajon tényleg mentesek a peszticidektől azok az eprek, amelyeket közvetlenül a termelőtől vásárolunk?

A piacon epret vásárolnak
Laborban vizsgálták: tényleg jobb a termelői eper, mint a bolti?
Getty Images

Gyakran hallani, hogy a legjobb és reményeink szerint vegyszermaradványoktól mentes eper az, amit közvetlenül a termelőtől szerzünk be. A gazdák is gyakran biztosítják a vásárlókat arról, hogy eprük mentes a növényvédő szerektől, és nem permetezték őket.

A piaci és vásári eprekben is sok fogyasztó megbízik. Ezzel szemben a nagy kereskedelmi láncok kínálta epreket sokan bizalmatlanul kezelik.

Ezért a Pro-Test Alapítvány utánajárt, hogy találhatók-e növényvédőszer-maradványok az eprekben, ha azokat két különböző forrásból szerezzük be: egy szupermarketben, illetve egy olyan termelőtől, aki évek óta közvetlenül egy autóból árulja gyümölcseit. Az akkreditált laboratóriumi vizsgálat során több mint 540 féle növényvédő szer jelenlétét ellenőrizték az epermintákban.

A teszt legfontosabb megállapításai:

  • Minden vizsgált eperminta tartalmazott többféle növényvédőszer-maradványt, azonban egyik minta sem lépte túl az Európai Unió által meghatározott határértékeket.
  • A szupermarketben vásárolt eprekben hat különböző növényvédő szer nyomait találták meg, míg a közvetlenül a termelőtől származó eprekben ötfélét.

Az eredmények tehát megkérdőjelezik azt az általános vélekedést, miszerint a termelőtől vagy a piacról származó eper kevésbé lenne szennyezett, mint a bolti.

Az alapítvány ugyanakkor hangsúlyozza: nincs olyan, hogy "egészséges növényvédő szer". Még ha az egyes szereknél a határérték alatt maradtak is a kimutatott mennyiségek, az eredmények így is aggasztók, mivel egyszerre többféle, potenciálisan káros vegyület is jelen volt. Ráadásul az egyes vegyszerek kombinációinak egészségre gyakorolt hatása még nem kellően ismert. A kutatások szerint az egyes peszticidek toxicitása fokozódhat, ha más szerekkel együtt lépnek kölcsönhatásba.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...