Az életadó csíra

A téli vitaminszegény táplálkozás után ideje feltölteni a szervezetünket. A csírák koncentrált tápanyagtartalmuk miatt erre tökéletesen alkalmasak. Arassuk le a saját kezűleg nevelt, friss csíránkat, fogyasszuk nyersen, sütve vagy főzve!

Kezdjünk is neki

Amire szükségünk van: mag, víz és fény. A csíráztatás egyszerű dolog, nem igényel különösebb eszközt, minimális hely is elég hozzá. Az első sarki bio- vagy gyógynövényboltból beszerezhetünk egy műanyag, csíráztató tálat és biomagokat. Érdemes kétszintű edényt venni, mert így egyszerre kétféle magot is nevelhetünk benne.
Az alsó, áztató tálban először áztassuk a magokat, fél vagy egy nap elteltével – a mag típusától függ – tegyük őket a lyukacsos edényrészbe, ahol majd kisarjadnak, és csírává érnek. Csak étkezési célra szánt biomagokat használjunk, ugyanis a piacról vagy ismeretlen helyről származókat sokszor vegyszerrel kezelik, és árthatunk az egészségünknek.
Az étkezési magok széles tárházából válogathatunk ízlésünknek megfelelően, valamint hatóanyagaik és hatásaik szerint, ugyanis más és más egészségügyi bajok megelőzésében és kezelésében segítenek. Gabonaféléket, olajos magvakat, zöldségeket, hüvelyeseket, fűszereket és fűféléket csíráztathatunk. Egyesek finom, édeskés ízvilágúak, mások kissé csípősek, fűszeresebbek. Típustól függően a művelet két-három naptól egy-két hétig terjedhet.

Milyen csírák léteznek

Használati utasítás a csíráztatáshoz

  1. Vegyünk egy-két maroknyi magot, és öblítsük át langyos vízzel! Ha alaposan átmostuk, töltsük meg a csíráztató tálka alját annyi vízzel, hogy ellepje a magokat. Áztassuk a mag típusától függően fél vagy egy napig! (A későbbiekben is langyos vizet használjunk.)
  2. Öntsük a magokat a lyukacsos tálkára, ujjainkkal finoman terítsük őket szét. Az áztató tálat töltsük félig vízzel, és erre helyezzük rá a lyukacsos tálat a magokkal. Így azok mindig enyhe párában lesznek.
  3. Tegyük fényre, de ne közvetlen napsütésre, mert megéghetnek, és elszíneződhetnek.
  4. Napi két-három alkalommal öblítsük át a magokat, a lyukacsos tálat a folyó, langyos víz alá tartva. Cseréljük ki az alsó tálban is a vizet.
  5. Ha kinőttek a csírák, fogyasszuk hidegen szendvicsbe, salátába keverve, vagy párolva levesekhez, tésztákhoz, zöldségekhez adva.

Kedvcsináló csíra-kisokos

  • Búzacsíra: Méregtelenítő hatású, segíti az emésztést, gyulladás gátló. A- és C-vitaminban igen gazdag, magnéziumot, kalciumot tartalmaz. Két-három nap után fogyasztható is.
  • Retekcsíra: Természetes antibiotikum, megfázás ellen. Vizelethajtó, veseproblémákra kiváló. Enyhén csípős ízű.
  • Brokkolicsíra: Hozzájárul a daganatos betegségek megelőzéséhez. Magas C-vitamin tartalma miatt immunrendszer-erősítő.
  • Hagymacsíra: Természetes antibiotikum, kiváló baktérium- és gombaölő hatású. Gyomor- és bélpanaszok esetén is segít.
  • Kölescsíra: Magas nátrium, kalciumés nátrium tartalma miatt segíti az emésztést. Jó hatással van a körömre, a hajra és a fogakra.

Még több csírarecept itt >>>

Praktika a csíráztatáshoz itt >>>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütivel gyarapítsuk a recepttáraitokat.

A legízesebb húsvéti töltelékek

A húsvéti töltelék elmaradhatatlan része az ünnepi felhozatalnak: a sonka mellett például kiválóan mutat majd a kedvenc ízeinkkel (és persze tojással) telepakolt felfújt.