Sokak fejében él tévképzet azzal kapcsolatban, hogy mit vagy mit nem lehet elkészíteni (hús)mentesen az ünnepi fogások közül, vagy egyáltalán hogy mitől lesz egy fogás testes, karakteres, magyaros. A megoldás azonban egyáltalán nemcsak abban keresendő, hogy került-e hús a töltött vagy a székelykáposztába, a megfelelő alapanyagok és ízesítők kiválasztásával ugyanis előhozhatjuk a megszokott ízeket akkor is, ha valamilyen mentes módon készítenénk el a karácsonyi menüt.
Ennek mintájára készítette most el Fancsikai Eszter ezt a könnyed és gyors, ugyanakkor laktató és kiegyensúlyozott vegán székelykáposztát. Náluk ez az abszolút kedvenc, mert az egész család imádja a savanyúságokat, és különösképpen a savanyúkáposztát, de a receptben bevetett trükkökkel akár egy mentes töltött káposztát is érdemes kipróbálni, a végeredmény biztosan nyerő lesz.
A jó székelykáposzta sikere a savanyú káposztán áll vagy bukik
Ebből mindenképpen érdemes jó minőségűt venni, tényleg ne ezen spóroljunk. Ha kicsit savanyúbb vagy sósabb lenne a káposzta, mint ahogyan szeretjük, érdemes folyóvíz alatt kicsit átöblíteni, majd alaposan kinyomkodni, így enyhíthetünk az ízén.
Mivel a savanyúkáposzta íze az, ami meghatározza az ételt, egyébiránt nem szükséges nagyon sokat fűszerezni rajta, kevés fűszerkömény, egy csipet majoranna és pár babérlevél elég is. Nem elhanyagolható viszont a fűszerpaprika szerepe, ami sokat hozzáad a megszokott ízvilághoz, ha pedig igazán magyarosra hangolnánk, használjunk füstölt pirospaprikát a recepthez.
Eszter emellett még egy izgalmas, saját trükköt vetett be az ízek fokozására: egy kanál balzsamecetkrémet kevert hozzá, ami mélyíti az ízeket, édessége pedig kicsit ellensúlyozza a káposzta savanyúságát.
Hús hiányában is számos opció közül választhatunk
Hogy milyen fehérjeforrás kerüljön a székelykáposztába? Eszter kétféle szejtánt (natúr és magyaros), valamint füstölt tofut tett bele, a különféle húspótlókat pedig különböző formára vágta, ami izgalmas és változatos textúrát kölcsönzött a székelykáposztának. De akár lencsével vagy gombával is készíthetitek, a lényeg, hogy olyan alapanyaggal dúsítsátok, amit ti szerettek és szívesen fogyasztotok.
És hogy mitől lesz a megszokottan krémes-cuccos a székelykáposzta?
Eszter a krémessé varázsláshoz a Dr. Oetker Creme Vega növényi krémet használta, ami a tejfölhöz hasonló kis savanyúságot és krémességet kölcsönöz a kész ételnek, emellett remekül passzol a magyaros-fűszerpaprikás ízekhez.
Emellett attól függően, hogy mennyire vizes a káposztánk, illetve hogy mennyi vízzel felöntve főztük, a székelykáposzta lehet levesesebb vagy sűrűbb, ragusabb is. Ha sok rajta a nedvesség, a habaráshoz érdemes kevés keményítőt is használni - így gluténmentes marad a végeredmény.
A vegán székelykáposzta teljes receptjét mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!