Egyetek fagyit ebédre!

A rózsa alakú jeges krémjeiről híres Gelarto Rosa kistestvére egyedülálló újdonsággal rukkolt elő: sós fagyit kínálnak ebédre!

Gyermekkorában mindenki álmodozott arról, hogy egyszer fagyit kap ebédre - nem tudom, valakinek valóra vált-e ez az álma, de ha nem, most bárki pótolhatja. A Bazilika tövében lévő Gelarto Rosa tizenegy éve csábítja a hazai és külföldi vendégeket a különleges, rózsa alakú fagylaltjaival. Az üzlet tőszomszédságában pár hónapja megnyitott kistestvére, a Gelarto Bistro pedig újabb különlegességet hozott be a hazai gasztronómiai palettára - a sós fagyit ebédre.

Sós fagylaltot kóstolhatunk néha egy-egy kreatívabb cukrászdában, vagy gasztrotémájú fesztiválon, de aGelarto Bistro-ban sikerült egy olyan receptet és technikát kifejleszteni, amivel a cukrot teljesen kiiktatták a receptből - így egy valóban sós, mégis jeges és krémes különlegességet kapunk.

Szokron Nikolett, a Gelarto Rosa és a Gelarto Bistro megálmodója eredetileg pékséget szeretett volna nyitni a jól ismert fagyizó mellett, később mégis máshogy döntött. Szerinte a sós fagyi remek ötlet, de a megvalósításba sokszor hiba csúszik, pontosan azért, mert a jeges sós krémekből nagyon nehéz egy negyed gombócnál többet megenni. Innen jött az ötlet, hogy ételekkel kéne őket párosítani. A Gelarto Bistroban jelenleg hatféle sós fagylalt van az étlapon, és mindegyikhez más kóstoló jár. Az adagok kisebbek, mint egy átlagos gombóc, a hozzájuk kreált étel is csak kóstolónyi adag - a fine diningot megszégyenítő minőségben.

A degusztációs tálunkon mind a hat kreációt megkóstolhattuk, és nagyon régen fordult már elő, hogy ennyire nehezen tudtunk volna kedvencet választani. A céklás változathoz egy klasszikus kecskesajtos-diós zöldsalátát párosítottak, az összes verzió közül talán ez volt a legmegszokottabb. A paprikás fagyi olyan, mint egy jól elkészített ajvár-sorbet, amihez két kiegészítőt is kóstoltunk: egy adag paprikás krumplit chorizóval, majd kuszkuszt liofilizált paprikával és zöldségcsatnival - az utóbbit azoknak ajánljuk, akik kedvelik az arab konyha ízeit. A lazacos-krémsajtos fagyihoz zöldsaláta illik, elképesztően friss és izgalmas passiógyümölcs-vinegrettel - tökéletes párosítás! Egyik legnagyobb kedvencünk a mentás zöldborsó volt - az amúgy is népszerű párosításhoz spárgás zöldségmousse és főtt tojás jár.

A mousse annyira jól el lett találva, hogy én önálló fogásként is szívesen enném bármikor - igaz, ez a többi kísérő fogásra is igaz volt. A parmezánfagyi 22 hónapos érlelt parmezánból készült, ennek köszönthető, hogy semmilyen mellékízzel nem találkozunk benne - 100% tiszta, mellbevágóan intenzív parmezános élmény, amit csak kiemel a hozzá kapott currys puy lencse. A pesztófagyiban sem találtunk semmi hibát - a harsanóan friss bazsalikomos ízhez nagyon jól illik a vargányás búzagyöngy-kísérő.

A Gelarto Bistroban a sós fagyikülönlegességek mellett reggelit is kapunk - klasszikus franciás és tojásos ételek várnak minket. Aki pedig egy kicsit is nyitott az újdonságokra, szereti a minőségi, gondosan elkészített különlegességeket, és általában kedveli a fine dining-ot, az mindenképpen kóstolja meg valamelyik sós fagyit a hozzá járó kísérővel. Vagy egye végig az egész étlapot, ahogy mi tettük!

Ez is érdekelhet!

Itt nézd a foci EB-t!

A Gelarto Bistro-ról itt tudhatsz meg többet!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Egyáltalán nem mindegy, mikor vacsorázol télen – Az alvásod báhatja,...

Télen nemcsak a hőmérséklet és a napfény hiánya alakítja át a mindennapjainkat, hanem az is, hogyan reagál a szervezetünk az esti étkezésre. A kutatások szerint a vacsora időpontja ilyenkor sokkal nagyobb hatással van az anyagcserére, az alvásra és az energiaszintre, mint az év bármely más szakaszában. De mikor érdemes utoljára enni, hogy a testünk valóban jól működjön?

Nosalty

További cikkek

Top Receptek