Egyedülálló kórházi kezdeményezés: Anyák Háza

Mindannyian tudjuk, hogy milyen nehéz körülmények közt maradhatnak a szülők beteg gyermekeik közelében a kórházakban. Nagy lépést tett ez ügyben a budapesti Bethesda Kórház.

Mindannyian hallottunk már történeteket arról, hogy milyen nehéz körülmények közt maradhatnak a szülők beteg gyermekeik közelében a hazai kórházakban. Nagy lépést tett ez ügyben a budapesti Bethesda Gyermekkórház.

Hazánkban régóta jogszabály írja elő a beteg gyermek jogát ahhoz, hogy kórházi tartózkodása alatt a szülő mellette maradhasson. Sok gyermekegészségügyi intézményben, így a Bethesda Gyermekkórházban is mindennapos problémát jelentett a szülők elhelyezése gyermekük kórházi tartózkodása alatt.

A tegnapi nap során átadták az Anyák Házát

A Bethesda Anyák Háza a kórházban ápolt gyermekeket kísérő családtagoknak ad szálláslehetőséget, köszönhetően annak a széleskörű és immár 4 éve tartó szerves együttműködésnek, amely a megvalósulást eredményezte.

A Bethesda Gyermekkórházban működő Égéssérült Gyermekeket Gyógyító Országos Központ ellátja a távoli településekről érkező súlyos égési sérült gyermekeket is: a több hónapos kórházi ápolást igénylő gyógyítás és az azt követő rehabilitáció egyik nehézsége volt a kórházba érkező szülők elszállásolása. Mostantól a Bethesda Anyák Háza biztos pont a szülők számára, hiszen nem csupán szállást kapnak, illetve lehetőséget a legszükségesebb mindennapi teendők ellátására (mosás, főzés, közösségi tér), hanem lelki támogatást is találnak.

Anyák Háza látványterv

A Bethesda Anyák Háza a körültekintő közös gondolkodás és gondoskodás eredménye és egyszersmind jelképe is. A legfőbb támogatók: az SCA Hygiene Products Kft, a Hungaropharma Zrt, a SPAR Magyarország Kft., a Rossmann Magyarország Kft., a Tork márka disztribútorai is.

A Bethesda Anyák Házában kialakított 10 helységből 5 a gyermekeket kísérő szülők, 5 pedig a kórház ügyeletes orvosai és nővérei számára nyújt majd szálláslehetőséget. A Bethesda Anyák Háza külső munkálatai és energetikai korszerűsítése, valamint a belső terek végleges kialakítása a jövő évben történhet meg.

Az épület fenntartásához, üzemeltetéshez és fejlesztéshez szükséges források előteremtése további feladatok elé állítja a Bethesda Kórház hivatalos Alapítványát, támogatói körét, a gyógyító munkát végzőket, és a szülőket is. A Bethesda Anyák Háza példája ebben is új értéket teremt az egész társadalom számára, a fenntartható társadalmi felelősségvállalás (CSR) új, gyakorlatias és a gyakorlat által igazolt koncepciójával.

A Bethesda Anyák Háza kialakítása eddig hozzávetőleg 60 millió Ft ráfordítást és 4 év összehangolt munkát igényelt. Ebben számos új ötletre, nemzetközi és hazai együttműködő partner segítségére, támogatására is szükség volt, így pl. a kivitelezési feladatokból holland önkéntesek is komolyan kivették a részüket.

A címlap- és a felső fotó illusztráció.

forrás: Trademagazin.hu

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Édes apróságok húsvétra

Csokitojás helyett valami kézzel készített, sütött, gyúrt kis kedvességet adnál a locsolóknak? Segítünk, jöjjenek a legkedvesebb édes apróságok húsvétra!