Egészséges szürkemarha-ételek

Vajon egészséges a szürkemarhahús fogyasztása? Milyen, a szervezet számára fontos elemeket tartalmaz? Tudj meg többet róla most! (x)

A kiegyensúlyozott étrend egyik fontos alapja a változatosság, mind alapanyag, mind ételkészítési technológia szempontjából. És bár a túlzott vöröshús-fogyasztást összefüggésbe hozták egyes szív- és érrendszeri illetve daganatos betegségekkel, ezek esetében fontos mindig látni, hogy általában nem önmagában az alapanyag jelenti a problémát, hanem annak túlzott fogyasztása, nem megfelelő elkészítése. Ilyen például a bő zsírban sütés, amire a legjobb példa a marhahús esetében a bécsi borjúszelet, valamint a só és egyéb adalékanyagok hozzáadásával készített pácolt, füstölt húsipari termékek túlzott fogyasztása.

Szürkemarha kafta recept

A zsírszegényen elkészített sovány marha húsrész heti 1-2 alkalommal beilleszthető a kiegyensúlyozott étrendbe, nem szükséges lemondanunk a jóízű, zamatos, magas fehérje- és vastartalmú, változatosan elkészíthető húsfajtáról.

A szürkemarhahús ezen túlmenően még több előnyös tulajdonsággal rendelkezik, melyek közül a legfontosabb az, hogy organikus. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a védjegyzett termékelőállításban tilos bármilyen ipari táppal, terméktakarmánnyal etetni az állatot, és olyan növényeket sem legelhet, amelyeket műtrágyáztak vagy növényvédő szerrel kezeltek.

Manapság egyre jobban előtérbe kerül az egészségtudatos táplálkozás, mind többen foglalkoznak a főzéshez felhasznált alapanyagok eredetével és minőségével. Ha csirkéről van szó, akkor már tudjuk, hogy a „ketreces” és „kapirgálós” megkülönböztető jelzők milyen eltérésekre utalnak, de azzal már lényegesen kevesebben vagyunk tisztában, hogy ugyanilyen hangsúlyos különbségek vannak például a marhahús esetében is. A szürkemarhánál biztosak lehetünk abban, hogy remek minőségű, teljes értékű fehérjékben gazdag táplálék kerül tányérunkra.

Teljes értékű (minden esszenciális aminosavat tartalmazó) fehérjék csak az állati eredetű élelmiszerekben vannak. A szervezetben szerepet játszanak többek között az izmok felépítésében, a hormonháztartásban, az enzimműködésben. Általában elmondható, hogy minél nagyobb egy húsfajta fehérjetartalma, annál alacsonyabb a zsírtartalma, ami a szervezet számára kedvező arány. A sovány húsrészek (marhahús esetén pl. a bélszín, a hátszín, a comb) jól beilleszthetőek a testsúlycsökkentő étrendbe is. Ráadásul zsírszegényen (párolva, egyben sütve, főzve) elkészítve is kiváló ízűek.

Tudtad?

Magas, teljes értékű fehérjetartalom - a fehérje a szénhidrátok és a zsírok mellett a harmadik fő tápanyagunk. Az ajánlott napi fehérjebeviteli mennyiség a napi energiaszükséglet 15-20%-a, amelyet fele részben állati (hús, hal, tojás, tejtermékek), felerészben növényi forrásokból (gabona, hüvelyesek) fedezünk. Az állati eredetű fehérjeforrások közül jelentősek a húsfélék, ezek közül is érdemes az alacsonyabb zsír- és magasabb fehérjetartalmú húsokat választani - mint pl. a marha sovány húsrészei.

Az előzőeken kívül fontos még megemlíteni a szürkemarhahús magas vastartalmát, hiszen a vas elengedhetetlen nyomelem az emberi szervezet működéséhez, ugyanis az oxigén a hemoglobinban található vas-ionhoz kapcsolódik, vashiány esetén pedig vérszegénység lép fel.

Hol győződhetünk meg minderről?

A Hortobágyi Nonprofit Kft. jóvoltából szervezett sajtóúton minket már meggyőztek, a nagyközönséget pedig szeptember 12. és14. között várják az idén harmadszorra, a Városligeti Vajdahunyad Várában megrendezésre kerülő a Szürkemarha Vigadalom - Gasztronómiai és Kulturális fesztiválra. A Magyar Piac Szövetkezet vendégszereplésével és szoros együttműködésével Piac Fesztivál is lesz. A helyszínen szürkemarhából készült termékeket és ételeket kóstolhatunk, a termelői piacon pedig meg is vásárolhatjuk kedvenceinket. A szervezők többek között olyan látványos és színes programokat kínálnak, mint a bajuszmustra vagy a néptáncbemutatók. A kisebb korosztályra is gondoltak, nekik kézműves foglalkozásokkal kedveskednek.

Tudj meg többet a Szürkemarha Vigadalomról

(x)

Címlapról ajánljuk

További cikkek