Eddig eheted a húsvéti tojásokat gond nélkül - Ezekre figyelj, ha maradt belőlük!

Ha nem akarod kockáztatni a gyomorrontást, ezeket tartsd szem előtt a húsvéti tojás fogyasztásánál! Ha helyesen tárolod, meglepően sokáig eheted.

Jó eséllyel már a festés előtt meggyőződtél a tojások minőségéről: vagyis beletetted egy tál vízbe őket, és csak azokat használtad fel, amik elsüllyedtek. A víz felszínén lebegőket mindig ki kell dobni, ugyanis a lebegés oka az, hogy jó eséllyel gázképződés indult meg a tojásban a baktériumok hatására. Ha kis lángon, hosszan főzted a tojásokat, és hideg vízzel sem öblítetted le őket, akkor még akár hetekig fogyaszthatók.

Nem mindegy hogy főzted, és hol tárolod

Ha a héjában főtt kemény tojásokata főzés után hideg vízzel öblítetted le, majd szoba hőmérsékleten tároltad, 2 napig eheted. A hideg vizes öblítéssel sokat ronthatunk a főtt tojás eltarthatóságán. Abban az esetben, azonban ha kimaradt az öblítés, akkorakár 1 hónapig is eheted. Arra viszont ügyelned kell, hogy megfelelően tárold, vagyis a hűtőben. Tény, hogy húsvét után is az asztal éke lehet a festett tojásokkal teli kosár, és szoba hőmérsékleten a főtt tojások igazi túlélők, de a biztonság kedvéért jobb, ha a hűtőben keresel nekik helyet.

Ha tojásos ételt készítettél, akkor legfeljebb másnapig fogyaszd, ugyanis a hámozott tojás hamarabb romlik, mint a héjas. A húsvéti tojásos ételeket 3-4 nap múltán már semmiképp se tedd az asztalra.

Ha a tojásos ételt szoba hőmérsékleten tartottad, kövesd a veszélyzóna szabályt, ami a plusz 5 és 60 fok közötti tartományra vonatkozik. A baktériumok plusz 30-40 fok körüli hőmérsékleten képesek a rohamos szaporodásra, így, ha egy étel több mint 2 órán keresztül volt ebben a tartományban, jobb, ha az egészséged érdekében lemondasz róla.

Jó, ha tudod: ha maradt néhány nyers tojás, és hűtőben tartottad, a lejárati dátumhoz képest még akár 2-3 hétig is fogyaszthatod az ép példányokat.

Mi a helyzet a festett tojással?

A legbiztonságosabb, ha a teljesen ép héjú festett tojásokat eszed csak meg, azokat pedig, amiknek megrepedt a héja, inkább nem teszed az étkezőasztalra. Különösen érdemes ezt akkor betartanod, ha nem természetes anyagokból készült tojásfestéket használtál.

Talán azt mondanunk sem kell, hogy ha nem tojásfestésre készült színezékkel vontad be a tojást, akkor se edd meg - abban az esetben se, ha ép a héja. Lehet, hogy az interneten rábukkantál különböző tippekre, miként díszítheted a tojásokat például borotvahabbal, vagy körömlakkal, és kipróbáltad, de az így díszített példányokat még véletlen se edd meg!

Ezeket olvastad már?

via és via

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...