Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Eddig eheted a húsvéti tojásokat gond nélkül - Ezekre figyelj, ha maradt belőlük!

Ha nem akarod kockáztatni a gyomorrontást, ezeket tartsd szem előtt a húsvéti tojás fogyasztásánál! Ha helyesen tárolod, meglepően sokáig eheted.

Jó eséllyel már a festés előtt meggyőződtél a tojások minőségéről: vagyis beletetted egy tál vízbe őket, és csak azokat használtad fel, amik elsüllyedtek. A víz felszínén lebegőket mindig ki kell dobni, ugyanis a lebegés oka az, hogy jó eséllyel gázképződés indult meg a tojásban a baktériumok hatására. Ha kis lángon, hosszan főzted a tojásokat, és hideg vízzel sem öblítetted le őket, akkor még akár hetekig fogyaszthatók.

Nem mindegy hogy főzted, és hol tárolod

Ha a héjában főtt kemény tojásokat a főzés után hideg vízzel öblítetted le, majd szoba hőmérsékleten tároltad, 2 napig eheted. A hideg vizes öblítéssel sokat ronthatunk a főtt tojás eltarthatóságán. Abban az esetben, azonban ha kimaradt az öblítés, akkor akár 1 hónapig is eheted. Arra viszont ügyelned kell, hogy megfelelően tárold, vagyis a hűtőben. Tény, hogy húsvét után is az asztal éke lehet a festett tojásokkal teli kosár, és szoba hőmérsékleten a főtt tojások igazi túlélők, de a biztonság kedvéért jobb, ha a hűtőben keresel nekik helyet.

Ha tojásos ételt készítettél, akkor legfeljebb másnapig fogyaszd, ugyanis a hámozott tojás hamarabb romlik, mint a héjas. A húsvéti tojásos ételeket 3-4 nap múltán már semmiképp se tedd az asztalra.

Ha a tojásos ételt szoba hőmérsékleten tartottad, kövesd a veszélyzóna szabályt, ami a plusz 5 és 60 fok közötti tartományra vonatkozik. A baktériumok plusz 30-40 fok körüli hőmérsékleten képesek a rohamos szaporodásra, így, ha egy étel több mint 2 órán keresztül volt ebben a tartományban, jobb, ha az egészséged érdekében lemondasz róla.

Jó, ha tudod: ha maradt néhány nyers tojás, és hűtőben tartottad, a lejárati dátumhoz képest még akár 2-3 hétig is fogyaszthatod az ép példányokat.

Mi a helyzet a festett tojással?

A legbiztonságosabb, ha a teljesen ép héjú festett tojásokat eszed csak meg, azokat pedig, amiknek megrepedt a héja, inkább nem teszed az étkezőasztalra. Különösen érdemes ezt akkor betartanod, ha nem természetes anyagokból készült tojásfestéket használtál.

Talán azt mondanunk sem kell, hogy ha nem tojásfestésre készült színezékkel vontad be a tojást, akkor se edd meg – abban az esetben se, ha ép a héja. Lehet, hogy az interneten rábukkantál különböző tippekre, miként díszítheted a tojásokat például borotvahabbal, vagy körömlakkal, és kipróbáltad, de az így díszített példányokat még véletlen se edd meg!

Ezeket olvastad már?

via és via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!