Dúzsi Tamás az Év bortermelője

A Magyar Bor Akadémia (MBA) döntése alapján Dúzsi Tamás nyerte el a 2014-es Év bortermelője címet - jelentette be Kállai Miklós, az MBA elnöke pénteken Budapesten.

A szekszárdi borász ötödik alkalommal szerepelt a díj döntősei között; mellette ezúttal Bolyki János (Eger), Borbély Tamás (Badacsony), Koch Csaba (Hajós-Baja, Villány) és Szőke Mátyás (Mátra) kapott jelölést.

Zilai Zoltán, az MBA főtitkára emlékeztetett arra, hogy a jelölési folyamat idén megújult: a jelölésre felkért 450 borász, étteremvezető, szakújságíró és sommelier immár három-három borászt ajánlhatott, az egyik jelöltet pedig a korábbi díjazottak választhatták ki. A szavazásban 231-en vettek részt.

Az így összeállt ötös lista alapján az idei győztesről az MBA tagjai döntöttek titkos szavazással; 157 borakadémikus közül minden eddiginél többen, 125-en küldték el voksaikat - számolt be Zilai Zoltán.

Olvastad már?

5 fontos boros szabály

Dúzsi Tamás a díjátadó előtti bemutatkozása során emlékeztetett arra, hogy immár ötödik alkalommal - és szándékai szerint utoljára - szerepelt a díj jelöltjei között. Noha borai eddig több mint 70 érmet hoztak el a világ nagy szakmai versenyeiről, Dúzsi Tamás hangsúlyozta: 64 évesen is igyekszik tanulni.

A szervezők által közölt életrajz szerint a Kertészeti Egyetem Főiskolai Karán diplomázott szekszárdi borász pályafutását a Szekszárdi Állami Gazdaságnál kezdte, majd borász és testnevelő tanárként dolgozott a Mezőgazdasági Szakmunkásképző Intézetben. A Pannónia Sörgyárnál és az Aliscavinnél szerzett tapasztalatok után, 1994-ben elindította 3,6 hektáron saját borász vállalkozását. Jelenleg 26,5 hektár saját szőlőt művel, de bérelt és termeltetett területeivel együtt 45 hektárról készít bort a család.

Olvastad már?

5 tipp, mi dukál a borodhoz!

Dúzsi Tamás borai rendkívül sikeresek: nemzetközi vagy nemzetközileg akkreditált versenyeken az utóbbi években Franciaországban, Németországban, Svájcban, Spanyolországban és Magyarországon rengeteg érmet kaptak rosé borai és vörösborai. Idén több aranyéremmel tértek haza többek között a Le Mondial du Rosé, a Challenge International du Vin, a ProWein és a Mundus Vini borversenyekről is - közölte az MBA.

(via MTI, fotók: Dúzsi Tamás)

Címlapról ajánljuk

13 magyaros leves, amitől paprikabajszod lesz

A magyar konyha igen sokszínű, eggy valami azonban szinte minden ételére jellemző: a paprika mértékeket nem ismerő használata. Az alábbi leveseken is mind meglátszik, hogy magyarosak, hisz' piros fűszerbajusz marad kanalazásuk után az ajkakon.

Nosalty

További cikkek

Így neveld a hortenziát, hogy tündérországban érezhesd magad

A hortenzia bokros, halványabb színekben tetszelgő, de annál kellemesebb látványt nyújtó kerti növény. Jól mutat sövény mellett is, virágszigeteit jó érzés elnézegetni a reggeli kávé kortyolgatása közben. Ahhoz, hogy mesébeillő virágokat hozzon, adunk nektek néhány ötletet!