Dr. Tóth: Együnk még több rostot!

A magyar gyerekek egyharmada kritikusan alacsony mennyiséget fogyaszt élelmi rostokból – derül ki a Nestlé és az MDOSZ friss kutatásából.

„A hosszú, egészséges élet egyik titka a megfelelő élelmirost-fogyasztás" – hangsúlyozta a Nestlé által szervezett sajtótájékoztatón Dr. Tóth Tamás obezitológus, a Magyar Elhízástudományi Társaság főtitkára.

Az élelmi rostokról és egészségünk megőrzésében betöltött szerepükről már sokat olvashattatok nálunk is. A Nestlé és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének közös kutatása most feltárta a hazai hiányosságokat – az egyik legérzékenyebb életkorban, a 7-10 éves gyermekek körében.

Olvasd el!

Elegendő rostot eszel?

Rostban szegény a magyar gyermekek táplálkozása!

Teljes értékű gabonák, abból készült gabonapelyhek, pékáruk, és a zöldségek és gyümölcsök: ezek a rostok legfontosabb forrásai, mégis a magyar gyerekek egyharmada kritikusan alacsony mennyiséget fogyaszt belőlük, derült ki a kutatásból. Pedig ha rostokban dús reggelivel kezdi, majd hasonló étkezésekkel folytatja a napot a család, a felnőttkori betegségek, elhízás, sőt szorongásos zavarok kialakulásának kockázatát is csökkentheti a kicsiknél a szülő. A rossz emésztésnek ugyanis fizikai és lelki következményei is lehetnek, ezért is fontos, hogy a székletgondok a családban ne számítsanak tabunak!

A 7 és 10 év közötti gyerekek közel harmada kritikusan alacsony mennyiségű, az előírt mennyiség 70 százalékánál is kevesebb élelmi rostot visz be a szervezetébe. Az adat ijesztő, de nem meglepő, hiszen a kutatásból az is kiderült, hogy hatszor annyi fehér kenyeret és fehérlisztes terméket esznek a gyerekek, mint teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket, az ajánlott fele-fele arány helyett.

„A hosszú, egészséges élet egyik titka a megfelelő élelmirost-fogyasztás" – hangsúlyozta dr. Tóth Tamás

Mire jók a rostok?

„Napi energiabevitelünk több mint 50%-át szénhidrátokból, azon belül is összetett szénhidrátokból, például keményítőből vagy rostból javasolt fedeznünk. Ezek fő forrásai a teljes értékű gabonák, illetve a zöldségek, melyek egyéb, szervezetünk számára nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat is tartalmaznak, így minden étkezésünknek a részét kellene képezniük ” – javasolja Kiss-Tóth Bernadett, a Nestlé dietetikusa. A rostok szerepét a kiegyensúlyozott táplálkozásban, szervezetünk egészséges működésében nem lehet eléggé hangsúlyozni. A rostban gazdag élelmiszerek:

  • elhúzódó jóllakottságérzetet biztosítanak, így segítenek megakadályozni az elhízáshoz vezető túlevést,
  • megfelelő folyadékmennyiség elfogyasztása mellett a rostok segítik a salakanyagok távozását a szervezetből, ezzel megakadályozva a székrekedést,
  • hozzájárulhatnak a „rossz koleszterin” szintjének alacsonyan tartásához,
  • valamint szerepet játszanak a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében.

Mivel a táplálkozási szokások jórészt gyerekkorban alakulnak ki, a szülők feladata, hogy megfelelő mennyiségű rost kerüljön a kicsik tányérjára, a rostok ugyanis afféle gondnoki szerepet látnak el az emberi szervezetben azzal, hogy mérséklik az étkezés utáni hirtelen vércukorszint-emelkedést, segítik a nap folyamán az egyenletes vércukorszint fenntartását, így a megfelelő szellemi és fizikai teljesítményt.

A széklet tabu, ez pedig veszélyes

„Az emésztés megkönnyítése, a széklet rendszeres távozása gyerekkorban is rendkívül fontos. Számos szülő találkozik azzal a problémával, hogy gyermekének csak rendszertelenül van széklete. Ennek oka lehet a nem megfelelő étkezés, a kevés folyadék, a székletképző rostok elégtelen fogyasztása, vagy akár a kevés mozgás is” – állítja dr. Veres Gábor egyetemi docens, a Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság elnöke.

Olvasd el!

Fájdalmas fürdőszobai titkaink

A székrekedés magyarázata pszichés jellegű is lehet, a szorulásnak azonban nemcsak testi okai, lelki következményei is lehetnek. Szorongás, rossz közérzet, levertség – tünetek, amelyeket olyan gyerekek produkálnak, akiknek gondjuk van az emésztésükkel.Mivel a társadalom a széklet távozásával kapcsolatos problémákat tabuként kezeli, a gátlások a szülőkről gyorsan átragadnak a gyerekre is, akik emésztési problémáikat gyakran szégyellik társaik, nevelőik, szüleik előtt is. Emiatt is a szülői példa, a szülői tudatosság a táplálkozás területén kiemelkedő jelentőséggel bír, ezek a gyermekkorban kialakult táplálkozási szokások rövid és hosszú távon is hatással lehetnek a gyermekek egészségére.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legkedveltebb húsvéti sütemények

Itt a húsvéti szezon a nyakunkon, vele együtt készülhetnek kiskonyhánkban a legkedveltebb húsvéti sütemények is! Tekercsek, mézes krémesek répatorták, egyesüljetek!

Így nem romlik meg a hűtőben a nyitott üveg lekvár

Egy üveg lekvár nagy kincs, a gyümölcsös finomságokkal telepakolt kamra pedig maga a kincstár: azonban, ha innen előveszünk egy üveget, majd felbontva a hűtőbe tesszük, megtörjük a szavatosság varázsát, és nagyon oda kell figyelnünk a lekvár tárolására. A Napi Tipp ebben nyújt most segítséget.