Mutatjuk a világ legjobb éttermeit – Az egyik csak 2 órára van Budapesttől

A barcelonai Disfrutar étterem foglalta el a 2024-es The World’s 50 Best Restaurants rangsor első helyét.

A gasztronómiai világ kiválóságai előtt, június 5-én hirdették ki a The World's 50 Best Restaurants 2024-es rangsorát. A S.Pellegrino és az Acqua Panna prémium ásványvízmárkák által támogatott ünnepélyes díjátadón a barcelonai Disfrutar a világ legjobb éttermének járó elismerés mellett a legjobb európai étterem díját is elnyerte. A Wynn Las Vegas szállodában megrendezett eseményen öt kontinens 26 régiójának legjobb éttermeit és gasztronómiai tehetségeit ünnepelték, többek között gazdára talált a legfenntarthatóbb étterem és a legjobb cukrász díja, valamint életműdíjat vehetett át egy 45 éve pályán lévő séf.

A tavalyi második hely után, idén a legjobbnak járó díjat vihette haza a barcelonai Disfrutar

A barcelonai Disfrutar vihette haza a legjobbnak járó díjat

A tavalyi második hely után, idén a legjobbnak járó díjat vihette haza a barcelonai Disfrutar étterem, míg a második és harmadik helyet a spanyol Asador Etxebarri és francia Table by Bruno Verjus nyerte el. A győztes étterem védjegye a modern technikák és lenyűgöző vizuális elemek használata, amely meglepő csavarral teszi izgalmasabbá a hagyományos fine dining étkezés élményét. Menüjében a mediterrán identitás jelenik meg, meghintve egy csipetnyi avantgárd ízvilággal, elgondolkodtató és merész kortárs ételkölteményeket létrehozva.

A győztes étterem védjegye a modern technikák és lenyűgöző vizuális elemek használata

Nagy örömmel jelentjük be, hogy 2024-ben a legjobb étteremnek járó címet a Disfrutar nyerte el. Az Oriol Castro, Eduard Xatruch és Mateu Casañas séfek által összeállított étlap minden fogása káprázatos, a csapat pedig lenyűgöző elhivatottságról tett tanúbizonyságot. A S.Pellegrino és Acqua Panna által támogatott The World’s Best Restaurant ranglistán idén 26 térség éttermei szerepelnek, amely különösen jól mutatja, hogy a vendéglátás sokszínűségére és kiválóságára globális szinten van igény

– mondta William Drew, a The World’s 50 Best Restaurants tartalomért felelős igazgatója.
A ranglistán a világ minden tájáról találunk kiváló helyeket

Az 50 legjobb éttermet felsorakoztató ranglistán a világ minden tájáról találunk kiváló helyeket, de a hazai ínyenceknek nem kell feltétlenül repülőre szállniuk, hogy megtapasztalják a gasztronómiai élmények legjavát. Több szomszédos ország étterme is felkerült ugyanis a 2024-es listára: a bécsi Steirereck étterem a 22. helyen, a berlini Restaurant Tim Raue a 30. helyen, a svájci Schloss Schauenstein étterem a 47. helyen, a szlovéniai Kobarid városában található Hiša Franko pedig a 48. helyen végzett.

A Disfrutar csapata

A toplista mellett több egyéni díjat is kiosztottak a 22. ünnepi gálán:

  • A világ vezető séfjei által megszavazott Estrella Damm Séf Választása díjat Mitsuharu "Micha" Tsumura, a limai Maido séf-tulajdonosa nyerte el.
  • A berlini Nobelhart & Schmutzig lett a Fenntartható Étterem díjának győztese.
  • Neil Perry ausztrál séf - akinek éttermi portfóliójába többek között a legendás Rockpool Bar & Grill, a Rosetta, a Spice Temple, valamint legújabb vállalkozása, a Margaret szerepel - több mint 45 éves karriert tudhat maga mögött, amelyet most a Woodford Reserve Icon díjjal jutalmaztak. Perry vitathatatlanul hazája legbefolyásosabb séfje, a modern ausztrál és ázsiai gasztronómia mestere.
  • A világ legjobb cukrászának járó elismerést a francia Nina Métayer vihette haza, aki a hagyományos süteményektől a Michelin-csillagos desszertekig képes újat alkotni, gyönyörű munkáival inspirálva a cukrászok új generációját.
  • A Vicky Cheng séf nevéhez köthető hongkongi Wing étterem a 20. helyen debütált, amellyel elnyerte a legjobb új belépő díját.
  • A hongkongi The Chairman a legtöbb helyezést javító étterem díját kapta, mivel az előző évihez képest 24 hellyel került előkelőbb pozícióba. A világ ranglista 26. helyezettjét a 2024-es Asia's 50 Best Restaurants legjobb hongkongi éttermének választották.
  • A legjobb sommelier-nek járó elismerést Pablo Rivero kapta, a Buenos Aires-i Don Julio étterem tulajdonosa és borszakértője.

Az est során megünnepelték azokat a gasztro-nagyságokat is, akiket korábban különdíjakkal jutalmaztak. A Változás Bajnoka díjat João Diamante a Rio de Janeiró-i Diamantes Na Cozinha projekt alapítója, valamint Jessica Rosval és Caroline Caporossi, a női integrációt támogató képzési programnak helyt adó Roots in Modena alapítói kapták.

A világ legjobb női séfjének járó elismeréssel Janaína Torres díjazták, a Gin Mare Vendéglátás Művészete díjat a párizsi Plénitude étterem kapta, míg a Resy Reménység díját a Los Angeles-i Kato étterem csapata vehette át.

A szavazás menete

A The World’s 50 Best Restaurants 2024-es rangsora az 1080 fős nemzetközi szakértőkből és világutazó ínyencekből álló Akadémia tagjainak szavazatai alapján állt össze. A testület világszinten 27 különálló régióra oszlik, egyenként 40, a nemek szempontjából kiegyensúlyozott tagösszetétellel. A szavazási folyamatot az esemény egyetlen támogatója sem befolyásolja.

A listát a Deloitte professzionális tanácsadó cég vizsgálja felül, beleértve az 1-50 közötti rangsort is, amely garantálja az eredményül kapott lista integritását és hitelességét.

Legjobb a Legjobbak Között

Azok az ikonikus gasztronómiai helyszínek, amelyek értékeiket bizonyítva korábban az 50-es lista első helyén végeztek, tavaly óta a Legjobb a Legjobbak Között dicsőségcsarnokba kerülnek, és ezután már nem vehetnek részt a The World’s 50 Best Restaurants további szavazásain. Azok a séfek és dolgozók, akik korábban a ranglista élére repítették éttermeiket, jövőbemutató befektetésként tekintenek a vendéglátásra, és új projektek, innovatív kezdeményezések révén mozdítják előre a gasztronómiai ágazatot. Az elit klubban, az újonnan bekerült tavalyi nyertes limai Central mellett, jelenleg 11 étterem kapott helyet: El Bulli (2002, 2006-2009), The French Laundry (2003-2004), The Fat Duck (2005), Noma – eredeti helyszín (2010-2012, 2014), El Celler de Can Roca (2013, 2015), Osteria Francescana (2016, 2018), Eleven Madison Park (2017), Mirazur (2019), Noma – jelenlegi helyszín (2021), Geranium (2022).

A világ legjobb 50 étterme:

1.  Disfrutar, Barcelona
2.  Asador Etxebarri, Atxondo
3.  Table by Bruno Verjus, Párizs 
4.  Diverxo, Madrid  
5.  Maido, Lima  
6.  Atomix, New York  
7.  Quintonil, Mexikóváros 
8.  Alchemist, Koppenhága
9.  Gaggan, Bangkok 
10. Don Julio, Buenos Aires
11. Septime, Párizs 
12. Lido 84, Gardone Riviera
13. Trèsind Studio, Dubaj
14. Quique Dacosta, Dénia  
15. Sézanne, Tokió  
16. Kjolle, Lima  
17. Kol, London  
18. Plénitude, Párizs  
19. Reale, Castel di Sangro
20. Wing, Hongkong  
21. Florilège, Tokió  
22. Steirereck, Bécs  
23. Sühring, Bangkok  
24. Odette, Szingapúr 
25. El Chato, Bogota  
26. The Chairman, Hongkong  
27. A Casa do Porco, Sao Paolo  
28. Elkano, Getaria  
29. Boragó, Santiago  
30. Restaurant Tim Raue, Berlin  
31. Belcanto, Lisszabon
32. Den, Tokió
33. Pujol, Mexikóváros
34. Rosetta, Mexikóváros
35. Frantzén, Stockholm  
36. The Jane, Antwerpen 
37. Oteque, Rio de Janeiro  
38. Sorn, Bangkok
39. Piazza Duomo, Alba  
40. Le Du, Bangkok
41. Mayta, Lima  
42. Ikoyi, London 
43. Nobelhart & Schmutzig, Berlin  
44. Mingles, Szöul
45. Arpège, Párizs
46. SingleThread, Healdsburg
47. Schloss Schauenstein, Fürstenau
48. Hiša Franko, Kobarid
49. La Colombe, Fokváros
50. Uliassi, Senigallia

Címlapról ajánljuk

További cikkek