Távoli országból jön a mostani dinnyék nagy része: sosem gondolnánk, honnan

Nem kell szemfülesnek lenni ahhoz, hogy észrevegyük a piaci kínálatban a dinnyét. Ez a nem éppen aprócska gyümölcs pedig már ténylegesen ott virít az eper és spárga között. Na de azt vajon tudjuk, hogy az ilyenkor elérhető kínálat javarészt honnét érkezik? Eláruljuk: nem magyar földről, de még csak nem is a közelből.

Hagyományosan a dinnyét nyári gyümölcsként definiáljuk, de mint oly' sok minden mást, ezt is kapni évközben a boltokban és piacokon. Ha te is azok közé tartozol, akik nem bírnak várni a dinnyevásárlással, és az első leendő alkalommal le is csapnak rá, akkor nem árt tudni, mely távoli országból érkezik az ilyenkor kapható gyümölcs. Egyébként tudtad, hogy te magad is nevelhetsz dinnyét, még a balkonon is?

Görögdinnyék
A jelenlegi dinnyekínálat java része Marokkóból érkezik

Igazából sokan nem is tudjuk, hogy a jelenleg is elérhető dinnyekínálat mögött milyen ország áll, azt azonban sejtjük, hogy nem magyar földről érkezett egyedeket kínálnak.

A már most elérhető dinnyék zöme ugyanis Marokkóból érkezik, ahol a dinnyetermesztésnek és fogyasztásnak óriási hagyománya van.

Ez a korai szezon egyénként körülbelül három hétig tart, majd jönnek a másfajta dinnyék.

Győr-Moson-Sopron vármegyében például jelenleg 1500 forint a marokkói dinnye kilója, ami betonkemény, nem kásás, és finomabb, mint a magyar

– írja körbe a nyúli Tapsi Zöldséges tulajdonosa, Molnár Péter.

Állítása szerint vasárnap 80 darabot adott el a gyümölcsből, és a vásárlók nem is igazán nézik az árat.

Görögdinnyejuice

Ez az egyszerű görögdinnyelé tökéletes a forró nyári napokra. Mindössze 2 összetevőből készült, (plusz a jég és a menta), cukor hozzáadása nélkül. Igazán különleges, finom és ...

Marokkó és a dinnyetermesztés

Ugyan a dobogó legfelső fokán évek óta Spanyolország áll, ami a dinnye exportot illeti, de a második helyre Marokkó zárkózott fel.

Ez az ország megelőzte Olaszországot, mert jobb áron tudja adni dinnyéjét, így 156,7 millió eurós bevétele lett, míg az olaszoknak csak 136,4 millió eurós.

A hazai termésre még egy kicsit várni kell. Tavaly 2-3 héttel korábban, június végén indult be itthon a szezon, és idén is hasonlóra lehet számítani.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Brokkolis gulyás sertésoldalasból

Nekem van egy olyan keverékem készítve, hogy oregano, kakukkfű, bazsalikom és ezt sok ételbe szoktam tenni, hisz a fűszerek adják az ételek ízét!!!! Imádjuk a gulyáslevest is, főleg, ...

Címlapról ajánljuk

„Életminőségünk romlásának okai 80%-ban a bélben keresendők" – Interjú Dr....

Negyvennapos nagyböjt, időszakos böjt, étkezési ablakok, diéták, a különböző életmód-programoknak se szeri se száma, az ember hirtelen azt sem tudja, melyikhez kapjon közülük. Dr. Schwab Richárd gasztroenterológus [SR] és Hadnagy Viktória dietetikus [HV] a Nosaltynak adott interjúban segít, hogy kicsit tisztábban lássunk, de elmondják azt is, tudatosabbak lettünk-e az étkezésünket, életmódunkat illetően, és hogy miért problémás, ha minden bajra gyógyszeres megoldást keresünk.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...