A szakemberek szerint 8 olyan étkezési stílus létezik, ami meghosszabbítja az életet

Elérni a 70 éves kort kiváló fizikai egészségben, súlyos krónikus betegségek nélkül igenis lehetséges – legalábbis erre utal egy friss kutatás, amely nyolc különböző étrendet vizsgált, amelyek hozzájárulhatnak a hosszú élethez.

A kutatás a Nature Medicine folyóiratban jelent meg, és több évtizedes adatgyűjtésen alapul. A szakemberek több mint 100 ezer ember életmódját követték nyomon – a Nurses Health Study és a Health Professionals Follow-Up Study résztvevőit, akik 39 és 69 év közöttiek voltak. A cél az volt, hogy feltérképezzék, mely étkezési minták segíthetnek abban, hogy időskorban is jó egészségben élhessünk.

8 olyan étkezési stílus létezik, ami meghosszabbítja az életet

A kutatók nyolc különböző táplálkozási mintát hasonlítottak össze. És ezek bár több szinten is eltérőek,

mindegyik hozzájárulhat ahhoz, hogy hosszabb ideig maradjunk egészségesek.

Alternatív Egészséges Táplálkozási Index (AHEI)

Harvard-kutatók dolgozták ki ezt a móddszert, ami az ételeket azok egészségre gyakorolt hatása alapján pontozza. Előnyben részesíti a gyümölcsöket, a halat, a zöldségeket, a teljes kiőrlésű gabonát, a növényi fehérjéket, a hüvelyeseket, az olívaolajat, a mogyorót, valamint a repce- és kanolaolajat.

Alternatív Mediterrán Index (aMED)

Az 1995-ben bevezetett rendszer a mediterrán étrendhez kapcsolódik. Magas zöldség-, gyümölcs-, hüvelyes-, olajos mag- és halfogyasztást javasol, valamint mérsékelt mennyiségű alkoholt, édességet, tejterméket és feldolgozott vörös húst is lehet benne fogyasztani.

Táplálkozási Megközelítések a Magas Vérnyomás Ellen (DASH-diéta)

A DASH egy, kifejezetten a szív védelmére kifejlesztett étrend, amelyet a szívproblémákkal küzdők számára a legjobbnak tartanak.

Mediterrán–DASH Étrend a Neurodegeneráció Késleltetésére (MIND-diéta)

Antioxidánsokban gazdag étrend, amely kognitív előnyöket kínál. Jellemző ételei a zöldségek, a hüvelyesek, az olajos magvak, a sovány húsok, a csirke és az olívaolaj.

Egészséges, Növényi Alapú Étrend (hPDI)

Főként növényi alapú étrend: zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák és hüvelyesek szerepelnek benne. Számos egészségügyi előnnyel járhat.

Bolygó-egészségügyi Táplálkozás (PHDI)

A tápanyagok (vas, kalcium, kálium, rost) hiányosságaira hívja fel a figyelmet, különösen az USA-ban tapasztalható hiányokra.

Empirikus Gyulladáskeltő Táplálkozási Minta (EDIP)

Azt vizsgálja, mennyire serkenti egy étrend a gyulladást előidéző molekulák termelődését. Kimutatható kapcsolatban áll olyan betegségekkel, mint a 2-es típusú cukorbetegség vagy az érelmeszesedés.

Empirikus Táplálkozási Index a Hiperinzulinémiára (EDIH)

Az inzulinszint szabályozására összpontosít: olyan étkezési szokásokat foglal magába, amelyek segíthetnek megelőzni, hogy a vérben túlzott mennyiségű inzulin halmozódjon fel.

Mit jelent mindez számunkra?

A kutatás üzenete világos: nincs egyetlen tökéletes étrend, amely mindenkire érvényes lenne.

Ehelyett többféle egészséges táplálkozási út létezik, amelyekből mindannyian kiválaszthatjuk a számunkra megfelelőbbet.

A közös nevező azonban egyértelmű: a sok zöldség, gyümölcs, teljes értékű gabona, hüvelyes, hal és jó minőségű olaj rendszeres fogyasztása hosszabb, egészségesebb életet alapozhat meg.

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek