2 hiba, amit kerülj el messzire, ha D-vitamint szedsz

A kevésbé napsütéses, illetve a járványokkal, influenzákkal, náthákkal tarkított hónapokban sokan nyúlunk D-vitaminért. De nem mindegy, azonban hogy szedjük.

D-vitamin nélkülözhetetlen vitaminunk, főleg a fényben, napsütésben szegény, betegségekben dúskáló hónapokban. Azonban, mint oly sok étrend-kiegészítőt, ezt sem mindegy, ki és hogyan szedi - akár káros is lehet, ha nem vagyunk kellően körültekintőek. Van legalább két hiba, amit sokan elkövetnek, amikor D-vitamint szednek.

D-vitamin-kapszulák
2 hiba, amit kerülj el messzire, ha D-vitamint szedsz

A zsírban oldódó D-vitamin a bőrben termelődik, és a vérben fejti ki a hatását: fontos a csontok egészsége szempontjából, segíti a fertőzések ellen az immunrendszer védekezését, de hozzájárul az izomerő fenntartásához is. Hiánya előbb-utóbb csontritkuláshoz vezethet.

Első gyakori hiba: elmarad a K-vitamin pótlása

Ha nem megfelelő (túl alacsony) a K-vitamin-szintünk, akár káros is lehet, hogy pótoljuk a D-vitamint, hiszen a kalcium K-vitamin nélkül nem tud beépülni a csontjainkba. A D- és a K-vitamin nélkülözhetetlen, zsírban oldódó mikrotápanyagok szervezetünk számára, így tényleg fontos, hogy elegendőt vigyünk be belőlük.

Magas D-vitamin-tartalmú ételek pl.: hering, makréla, vadlazac, gomba

A túl magas D-vitamin-szint magas vérkalciumszintet eredményezhet, ami viszont hosszú távon érelmeszesedést és szívbetegséget okozhat. A K-vitamin-hiányt egyébként már korábban is kapcsolatba hozták az érelmeszesedés kialakulásával.

Második gyakori hiba: túl sok D-vitamint szedünk

A zsírban oldódó vitaminokat túl lehet adagolni: mivel nem ürülnek a vizelettel, a szervezet elraktározza őket.

Az ajánlott beviteli mennyiség 1500-2000 nemzetközi egység (NE) naponta, a biztonságosan fogyasztható napi maximum pedig 4 ezer NE.

Ha egy átlagos felnőtt huzamosabb ideig, rendszeresen napi 10 ezer nemzetközi egységnél több D-vitamint visz be, túladagolásról beszélhetünk.

Sőt, krónikus mérgezésről már akkor is beszélhetünk, ha éveken át napi 4-5 ezer NE-nél több D-vitamint szedünk.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...