A D-vitamin nélkülözhetetlen vitaminunk, főleg a fényben, napsütésben szegény, betegségekben dúskáló hónapokban. Azonban, mint oly sok étrend-kiegészítőt, ezt sem mindegy, ki és hogyan szedi - akár káros is lehet, ha nem vagyunk kellően körültekintőek. Van legalább két hiba, amit sokan elkövetnek, amikor D-vitamint szednek.
A zsírban oldódó D-vitamin a bőrben termelődik, és a vérben fejti ki a hatását: fontos a csontok egészsége szempontjából, segíti a fertőzések ellen az immunrendszer védekezését, de hozzájárul az izomerő fenntartásához is. Hiánya előbb-utóbb csontritkuláshoz vezethet.
Első gyakori hiba: elmarad a K-vitamin pótlása
Ha nem megfelelő (túl alacsony) a K-vitamin-szintünk, akár káros is lehet, hogy pótoljuk a D-vitamint, hiszen a kalcium K-vitamin nélkül nem tud beépülni a csontjainkba. A D- és a K-vitamin nélkülözhetetlen, zsírban oldódó mikrotápanyagok szervezetünk számára, így tényleg fontos, hogy elegendőt vigyünk be belőlük.
Magas D-vitamin-tartalmú ételek pl.: hering, makréla, vadlazac, gomba
A túl magas D-vitamin-szint magas vérkalciumszintet eredményezhet, ami viszont hosszú távon érelmeszesedést és szívbetegséget okozhat. A K-vitamin-hiányt egyébként már korábban is kapcsolatba hozták az érelmeszesedés kialakulásával.
Második gyakori hiba: túl sok D-vitamint szedünk
A zsírban oldódó vitaminokat túl lehet adagolni: mivel nem ürülnek a vizelettel, a szervezet elraktározza őket.
Az ajánlott beviteli mennyiség 1500-2000 nemzetközi egység (NE) naponta, a biztonságosan fogyasztható napi maximum pedig 4 ezer NE.
Ha egy átlagos felnőtt huzamosabb ideig, rendszeresen napi 10 ezer nemzetközi egységnél több D-vitamint visz be, túladagolásról beszélhetünk.
Sőt, krónikus mérgezésről már akkor is beszélhetünk, ha éveken át napi 4-5 ezer NE-nél több D-vitamint szedünk.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: