Családot adnak a szülők nélkül élő gyerekeknek

Elképzelhetetlen, milyen, ha karácsonykor egy gyermeknek nincs mit ennie, nincs hol aludnia. Az SOS Gyermekfalvakban élő 400 gyerek közül többnek ez az első igazi karácsonya.

Panni 9 éves, egy hónapja került be az egyik gyermekfaluba, előtte hajléktalan volt anyukájával. Nagyon félénk és bizalmatlan, de lassan kezd oldódni, és egyre többet nevet. „Azért szeretek az SOS-ben lakni, mert nem bántanak, és akár kétszer is kérhetek az ebédből” – mondja a kislány. Panni most fog először karácsonyfát díszíteni, és ajándéka is lesz a fa alatt. 23 ezer gyerek él ma Magyarországon a szülei nélkül, ők többnyire bántalmazás, elhanyagolás, illetve a szülők szenvedélybetegsége vagy halála miatt vesztették el családjukat.

Az SOS-ben a gyerekek nevelőszülőknél, családias környezetben, a testvéreikkel együtt élnek. Nem ritka, hogy akár öt testvér is egy családba kerül, ami megkönnyíti számukra a beilleszkedést, hiszen általában ez az egyetlen rokoni kapcsolatuk, ami számukra maradt.

A nehéz körülmények közül érkező gyerekek súlyos traumákat hordoznak, amelyek feldolgozásához szakemberek, kemény munka és sok év kell. Az SOS-ben lehetőség van arra, hogy ezt mind megkaphassák, és egyenesbe jöjjön az életük. A karácsonyi ebéd és az ajándék Panninak most nagyon fontos. De ennél sokkal fontosabb, hogy mostantól biztonságban van!

Segítsd az SOS Gyermekfalvak működését itt!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legfinomabb füstös kence a kenyeredre, az erdélyi zakuszka

Az erdélyi konyha egyik emblematikus fogása, itthon sok helyen ismert, de kevésbé elterjedt finomság, szemben a padlizsánkrémmel. Ez a csodálatos, krémes zakuszka, amelyet ilyenkor ősszel kell nagy mennyiségben készíteni, hogy aztán egész télen remek reggelik, vacsorák alapja, húsos és zöldséges ételek kísérője, tészták feltétje legyen.