Budapest, te csodás!

Néha talán előfordul, hogy világviszonylatban alulértékeljük Budapestet. Ám van úgy, hogy éppen a világ értékeli felül Budapestet! Sőt, egyre többször, és egyre gyakrabban.

Ráadásul az elmúlt hetekben mindjárt két neves külföldi lap is a hasábjai közé emelte a magyar fővárost, amelyek közül a Fine Dining Lovers egy gasztrokörút keretében írt elismerő cikket Budapestről, a Business Insider pedig egyenesen a világ egyik legbarátságosabb városaként emlegeti azt.

Ishay Govender, aki a Fine Dining Lovers újságírójaként járt Magyarországon, rögtön egy Arany János utcai lángosozó mellől kezdi tudósítását, amelyben Budapest legmenőbb éttermeit és legfontosabb gasztropontjait gyűjtötte össze. Természetesen a Fővám téri Vásárcsarnokot említi első és legfontosabb állomásként - és alighanem okkal teszi, hiszen (ahogy írja is) számtalan jellegzetesen magyar húsfélét, köztük lovat és mangalicát lehet találni, sőt, kóstolni is. Ez utóbbi húsát egyébként feltétlenül ajánlott falatként említi, többek között annak alacsony koleszterinszintje miatt is.

De nem megy el szó nélkül a piac végtelen savanyúságválasztéka mellett sem, és kiemeli a szinte minden külföldi számára bizarrnak tetsző Túró Rudit is, ami ugyan autentikus édességnek éppen nem mondható, de mindenképp magyar gasztronómiai sajátosságként tudható be.

Említi azt is, hogy Magyarországon, mint a világ egyik legnagyobb hízottlibamáj-termelő országában szinte mindenhol elérhető termék a libamáj, s bár nem olcsó, egyáltalán nem hozzáférhetetlen a lakosság számára. Ugyanígy említi a szarvasgombából készült termékeket is, amik a megfelelő helyeken (többek között a romkocsmanegyedben) szintén bárki számára hozzáférhetőek, és roppant nagy választékot nyújtanak. Persze nem hagyja ki az olyan egyszerűbb fogásokat sem, mint a töltött paprika vagy a leves, utóbbi kapcsán pedig megemlíti az elmúlt években létrejött több kisebb levesbárt is a fővárosban.

Természetesen a fröccsről és a desszertről sem feledkezik meg, miközben megemlít néhány éttermet is az Andrássy útról és a VII. kerületből, emellett pedig biztatva szól a termálfürdők kultúrájáról is.

Mindez hangosan összecseng azzal, amit a Business Insider ír Budapestről, akik első körben szintén a termálvizekben való megmártózást ajánlják, de kiemelik azt is, hogy Budapest nemcsak gazdag történelme, elegáns épületei, de a benne élő emberek kedvessége és az itt élők fiatalos lendülete miatt is kiemelkedő. És teszik mindezt úgy, hogy az általuk összeállított listában Sevilla, Sydney és Dublin mellett szerepel Budapest.

Így aztán, ha néha úgy gondolnánk, hogy Budapest nem a világ egyik legmenőbb városa, akkor csak nézzünk körül az interneten, mert szinte egészen biztos, hogy tévedünk. Ha ugyanis egy kicsit jobban körbejárunk a fővárosban, ráeszmélhetünk, hogy minden általunk ismert hibája ellenére Budapest tényleg a világ egyik legmenőbb városa.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!