Betegséget okozhat a baromfihús, ha nem így készítjük el

Nem csak nyersen fogyasztva lehet veszélyes a baromfihús.

Legtöbbször a nyers baromfihús rejti a hasmenés kórokozóját – figyelmeztetett nemrégi Facebook-posztjában a Rizikometer. Az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó csapat a német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet (BfR) tájékoztatására hivatkozva számolt be róla, hogy a bakteriális fertőzések nagy része a Campylobacter baktériumok számlájára írható, jó konyhai higiéniával azonban elkerülhető a megbetegedés.

Betegséget okozhat a baromfihús, ha nem így készítjük el

Ez a baktérium általában a nyers vagy nem kellően hőkezelt, állati eredetű élelmiszerek közvetítésével kerül az emberi szervezetbe, mint például a baromfihús. A legnagyobb kockázati tényezők a következők: nyers baromfihús, nyers tej, nyers húskészítmények és a tojáshéj megérintése.

Mivel a Campylobacter szennyeződés nem okoz élelmiszerromlást, a hányást, hasmenést, lázat okozó baktérium jelenléte az étel külsején nem látható, és illatán sem érződik

– emelték ki a szakértők.

Szerencsére könnyedén tudunk ellene küzdeni, ha fenntartjuk a megfelelő konyhai higiéniát.

Ezek a kórokozók ugyanis az ételkészítés során átkerülhetnek a szennyezett húsról például a nyers salátára, s míg a hús főzése vagy sütése általában elpusztítja a baktériumokat, a hőkezelés nélkül fogyasztott saláta fertőzött marad.

Forrásunk volt.


Még több egészség:

Legújabb receptek

Sajtkrémes fánk

Itt van a farsangi szezon, de ki mondta, hogy csak az édes a nyerő? :) Minden sós után kell valami édes, de minden édes után mindenképp kell valami sós is :D. Próbáljuk ki ezeket az isteni ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...