A bableves egy olyan leves, amiben minden benne van: fehérje, szénhidrát és zsír, na meg remek ízek a sok zöldséggel, a karakteres füstös ízzel, ami a csülöknek (és a kolbásznak) köszönhető elsősorban. Azért, hogy ez az ízélmény még intenzívebb legyen csupán egyetlen, olcsó hozzávalót kell belekeverned a készülő levesbe!
A bableves a magyar konyha egyik legismertebb és legnépszerűbb étele, amely egyszerre testes, ízletes és otthonos fogás. Alapját általában szárazbab adja, amelyet füstölt hússal, például csülökkel, kolbásszal vagy szalonnával, főznek össze, hogy gazdag, mély ízvilágot kapjon. A levesbe gyakran kerül még répa, petrezselyemgyökér, zeller és fokhagyma, valamint babérlevél és pirospaprika, amelyek tovább fokozzák az aromákat. A jó bableves titka a lassú főzés, amely során az ízek összeérnek, és a lé sűrű, krémes állagúvá válik.
Receptajánló:
Sok háztartásban a bablevest csipetkével vagy nokedlivel tálalják, így még tartalmasabb ételt kapunk. Télen különösen kedvelt, hiszen laktató és melengető, de bármely évszakban jól esik egy tál belőle. Számos vidéki változata létezik, például a Jókai-bableves, amely tejföllel és kolbásszal készü, és általában minden családnak megvan a maga bevált receptje.
Jöjjön a tipp!
A kötelező, jó minőségű és friss hozzávalók beszerzése és előkészítése után a te dolgod annyi, hogy még teljesebb legyen a bableves íze, az a csipet cukor hozzáadása a már rotyogó leveshez.
Ha pedig szeretnénk, hogy igazán krémes legyen a bab, és van rá időnk is, akkor főzzük lassú tűzön. Mivel a bableves egyik legjellegzetesebb vonása a füstös íz, de szeretnénk vega vagy vegán módon elkészíteni, akkor a füstölt húsok helyett használjunk füstölt sót. Szintén megfontolandó egy kevés paradicsompüré hozzáadása, amivel még több ízt csempészhetünk a tányérunkba.
Extra tipp:
A bableves nemcsak étel, hanem a magyar gasztronómia egyik szimbóluma is, amely a hagyományos, házias ízeket idézi.