Apfelstrudel, a bécsi almás rétes

Kívül roppanós, belül puha tészta isteni almadarabkákkal, kell ennél több? A bécsiek almás rétese a mi konyhánkban is nagy sikert aratott!

Sohasem gondoltam volna, hogy egyszer én is nekiállok rétest sütni. Kiskoromban láttam nagymamámat, ahogy nyújtja a rétestésztát. Ezzel kapcsolatban két emlék maradt meg bennem: gyönyörű és nagyon félelmetes. Ez utóbbit úgy értem, hogy folyamatosan izgultam, mikor szakad el a tészta. Nehezen bírtam a tészta nyújtásával járó izgalmakat.

Bécsi almás rétes, Apfelstrudel recept

Sokszor jártunk már Bécsben várost nézni, Ausztriában síelni, és az „Apfelstrudel“-t, vagyis az almás rétest soha nem hagytuk ki. Tésztája nem teljesen olyan, mint a magyar változaté, kissé vastagabb, kívül roppanós, beljebb puha. Talán direktbe nem is lehetne rétesnek fordítani, inkább strudel-ként kellene említeni, de nem találtak ki rá más szót. Szóval úgy gondoltam, ezzel kezdem az otthoni réteses mutatványomat. A másik két érv, melyek miatt a házi rétessütés mellett kötöttem ki: 1/ nagyikám rétesére már sajnos, hiába várok, 2/ a budapesti rétesezők termékei egyre kevésbé nyújtják az igazi rétesélményt.

Bécsi almás rétes, Apfelstrudel recept

Tudtad?

A rétes elődje feltehetőleg a baklava lehet, Európában török hatásra a 16. században honosodott meg. Szomszédaink közül még Ausztriában és Szerbiában találhatjuk meg. Az első ma ismeretes feltekert, töltött rétest a 18-19. század fordulóján készítették az Osztrák–Magyar Monarchia területén.Magyarországon a 19. század óta az ünnepek, lakodalmak "hivatalos" édessége.

Bécsi almás rétes, Apfelstrudel recept

Szóval nem a legkönnyebb utat választottam - ugyanis a stájer vagy tiroli rétesek tésztáját egyszerűbb elkészíteni - , de a biztosra mentem. A hajszálvékony, magyaros rétestészta készítésére megelőző gyakorlatozást tettem. Egy bécsi hölgy által írt recept alapján dolgoztam, de a mennyiségeken és a hozzávalókon is változtattam keveset. Egy hatalmas nagy és duci almás rúd került a sütőbe. Tálaláskor, ahogy az már illik, porcukorral hintettem meg a tetejét, és öntetet készítettem mellé. Enélkül számomra elképzelhetetlen egy hatalmas szelet almás rétes. Az opciók: frissen vert tejszínhab, vanília öntet vagy sodó. Én ez utóbbi mellett döntöttem. Az első “Apfelstrudel”-lel való találkozásom az Atrium Hyatt Bécsi Kávézójában történt, ahol kis csészében illatozó vanília öntettel szolgálták fel, és ez az eset nagy hatással volt rám.

Bécsi almás rétes, Apfelstrudel recept

Jövő héten a farsangi szezon jegyében egy másik sütit, olasz forgácsfánkot készítek. Addig is fejlesszük tökélyre réteskészítési tudományunkat!Gréti

Címlapról ajánljuk

További cikkek