Az amerikai testvérpár péksége csúcsra járatja a perecelést

A térség egyik kedvelt, sós, német eredetű finomsága, a perec kerül reflektorfénybe ebben a kis pennsylvaniai pékségben. Nézzétek, milyen formákat ölt náluk!

A perecekre szakosodott pékség, a Philly Pretzel Factory franchise 2006-ban nyílt, és egy elvetemült perecimádó testvérpáros (Brian és Shaun Kean) nevéhez köthető, a helyszín pedig nem más, mint a pennsylvaniai Langhorne városa.

Hogy mi köze a perecnek Pennsylvaniához?

Elég sok. A 18 század vége felé, a Pennsylvania területén letelepedett dél-német és svájci német bevándorlók hozták be az USA-ba, mai napig itt készül Amerika pereceinek 80%-a, rengeteg pékségben szerteszét. A központ Philadelphia, ahol a legjellegzetesebb finomság a puha, S-alakú perec, amit leginkább mustárral fogyasztanak.

A szóval nincs mese, a perec közkincs Pennsylvaniában, gondoljunk csak Stanley üdvözült mosolyára a The Office című sorozatban (az én személyes favoritom, lásd a gifen).

via GIPHY

A srácok ötlete annyira bejött, hogy a környező lakók odaszoktak, és egyre szokatlanabb kéréseket intéztek a testvérekhez - volt, aki hálaadási pulyka vagy tök formájú perecre vágyott, volt, aki menorát szeretett volna Hanukkára, de cápaperecet is kértek már tőlük.

Évekkel később már tényleg mindenféle forma megjelent a repertoárjukban, így a mindössze három összetevős (liszt, só, víz) finomságból ma már akár csikóhalat, ananászt, Grinchet, szerszámkészletet, lovat vagy hajvágó ollót is rendelhetünk. Bármit.

Brian elmondása szerint a napi 3000 hagyományos perec gyártása kissé monoton lenne, így beindult a kreativitás, és megszülettek a különlegesebbnél izgalmasabb furcsaságok.

Saját bevallásuk szerint leginkább a részletgazdag céges logók és a házikedvencek sütését szeretik. Ők tudják.

Ezt láttad az ízHUSZÁR magazinon?

Meglepő eszköz lehet a legnagyobb baciforrás az éttermekben - pedig te is sűrűn a kezedbe veszed

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek