Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Meglepő eszköz lehet a legnagyobb baciforrás az éttermekben - pedig te is sűrűn a kezedbe veszed

Megint valami furcsaságra derült fény, úgy tűnik. Minden éttermi asztalon ott van az az eszköz, amiről sosem gondoltad volna, hogy ennyire koszos.

Úgy fest, a borsszórók/-őrlők az éttermek kivert kutyái - velük senki nem foglalkozik, senki se tisztogatja vagy ápolja őket. A dolog egyébként logikus: gondolj csak bele, egy borsszóró sokkal jellemzőbben marad ki a takarítási repertoárból, mint egy étterem WC-je, edényei vagy asztallapja, amit egy-egy vendég után futtában áttöröl minden valamirevaló pincér. A borsszórók viszont kicsik, mindenhol jelen vannak, mégsem gondol rájuk senki.

Amerikai tudósok is erre jutottak: 3 állam 12 vendéglátó egységét vizsgálták meg, minden asztalon található éttermi eszközt begyűjtöttek, és kielemezték, mit találnak rajtuk. A borsőrlők/-szórók voltak a legnagyobb baciforrások. Sőt, ami érdekes, hogy nem csak kívül, hanem az eszköz belsejében is találtak kórokozót!

Tudtad?

A fekete, zöld, rózsaszínű és a fehér bors ugyanazon a növényen terem. A fűszerbogyók színe attól függ, hogy mennyire éretten szedték le őket. Ennek megfelelően különböző az ízük, és különböző a fűszer feldolgozásának módszere is.

Miért pont a bors?

Hogy mi ennek az oka, és miért nem mondjuk a sószóró volt a legkoszosabb?

Az ok állítólag annyi, hogy a kórokozók, leginkább az E. coli bacilus jobban szeret növény alapú táptalajban tenyészni, mint mondjuk a sóban, a bors pedig ugye egy trópusi cserje (a Piper nigrum) fűszerbogyója.

Szóval legközelebb, ha borsozni támad kedved, legyen szemed előtt - a szóró talán még a WC-kefénél is több kórokozót rejt. Vagy csak legyints rá, egyszer élünk!

Ezt láttad már az ízHUSZÁR-magazinon?

7 hidegrázósan bizarr karácsonyi fogás a világ minden tájáról

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!