Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almacukor - meghódítja a boltokat az új cukorhelyettesítő. Tényleg annyira jó lesz nekünk?

Az élelmiszeripar újabb és újabb cukorhelyettesítőkkel áll elő - most épp egy almából készült termék hódítja meg az üzleteket. Nézzük, mit érdemes tudni róla!

Idei sláger a bioboltok kínálatában az almacukor nevet viselő cukorhelyettesítő, alternatív édesítőszer, szirup. Az általam beszerzett termék szerint „100% természetes almából kivont szirup” – de a gyártási technológiájáról nem sikerült más információkat beszereznem. Fel is merült bennem a kérdés, hogy milyen vajon a nem 100%-ban természetes alma?

Az almacukor állaga egy hígabb fajta mézhez hasonlítható, színe is hasonlóan aranyló színű. Íze, édessége is a mézhez hasonló, a háttérben egy kis almás beütéssel.

De lássuk a lényeget, alkalmas-e a cukor helyettesítésére és kedvezőbb hatású-e annál élettanilag?

Az alábbi táblázatban összehasonlítottam az almacukor, a kristálycukor és a méz egyes paramétereit.

  • Kalóriatartalmukat tekintve a méz és az almacukor között nincs érdemi különbség, a cukoré relevánsan magasabb.
  • Szénhidráttartalma mindkettőnek alacsonyabb a cukorénál – de ez abból is fakad, hogy mivel a kristálycukor szilárd halmazállapotú, annak nagyobb a szárazanyagtartalma, így tápanyagtartalma is „sűrűbb”.
  • A cukortartalom-összetételüket tekintve a kristálycukor csak szacharózból áll (ami egy fruktózból és glükózból álló ún. diszacharid molekula), míg a méz és az almacukor fruktóztartalma hasonló, a méz glükóztartalma azonban magasabb.
  • A terméket forgalmazó weboldalak szerint az almacukor szirup glikémiás indexe alacsonyabb a cukorénál és a mézénél, de erre vonatkozó hivatalos adatot nem találtam. Az valószínűleg igaz, hogy GI-je alacsonyabb a cukornál, de a mézre vonatkozóan ezt egyelőre nem lehet biztosan kideríteni, bár az alacsonyabb glükóztartalomból ez is következhet.

  • Arra vonatkozóan nem találtam semmi információt, hogy az almacukornak milyen értékes antioxidáns-, vitamin- és ásványianyag-, nyomelemtartalma van, így egyelőre ezen a téren az ezekben gazdag méz a nyertes.
  • Az árat tekintve nyilvánvalóan a cukoré a legkedvezőbb. A méz esetében hipermarketben kapható virágméz árát vettem alapul, de tudjuk, hogy ennél a terméknél a határ a csillagos ég, annak függvényében, hogy milyen növény az alapja és milyen eljárással készül. Az almacukor árát webshop katalógusból néztem ki.

g/100 g Almacukor Kristálycukor Méz
energia (kcal/100 g) 280 387 304
szénhidrát 70 100 82
ebből cukor 66 100 82
fruktóz 42 0 41
szacharóz 7 100 1
glükóz 7 0 36
Ft/kg 2 590 260 1 900

(Adatok forrása: almacukor: termékcímke, kristálycukor, méz: USDA Nutritional Database SR 28.)

Felhasználása a mézhez hasonló – édesíthetünk vele bármit, amit mézzel szoktunk: teát, kávét, limonádét, kerülhet süteményekbe, salátaöntetekbe, húspácokba.

Használjuk vagy ne használjuk?

Többször leírtam már itt a Nosalty oldalain is, hogy nem vagyok 100%-ban cukor ellenes.

Ha valaki egyébként egészséges és tud mértéket tartani az édességek és a rejtett cukrokat tartalmazó félkész- és készételek fogyasztásában, az nem a heti egyszeri cukorral édesített házisütitől lesz beteg.

Természetesen, ha valaki cukorbetegséggel, egyéb szénhidrátanyagcsere-zavarral él, annak oda kell figyelnie a cukorfogyasztásának erős korlátozására, de az ő esetükben elsősorban amúgy is az energia- és szénhidrátmentes édesítőszerek (pl. eritrit, stevia, hagyományos tablettás, folyékony édesítőszerek) az ajánlottak. Az almacukor, a méz nem energia- és nem szénhidrátmentesek, és bár az almacukorról azt állítják, hogy alacsony glikémiás-indexű, szerencsés lenne erről nem csak a gyártói, forgalmazó oldalakról, hanem független mérésekből tájékozódni. 

Összefoglalva: az általános, kiegyensúlyozott, egészséges étrendben az almacukor alkalmazható, de önmagában ettől nem leszünk egészségesebbek. Azokban az étrendekben, ahol korlátozni kell a cukorfogyasztást, az almacukor kalória- és szénhidráttartalmát is be kell számolni a napi ajánlott mennyiségbe, nem fogyaszthatóak korlátlanul.

Enyhén almás íze miatt kuriózumként tartható otthon, feldobhatja teánkat, limonádénkat. Én személy szerint azonban inkább egy megbízható forrásból származó, antioxidánsokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben gazdag házi mézre szavazok, ha választanom kellene a kettő között.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!