Ahogy én vásárolok: Lacipecsenye

Percekig tudom bámulni a hentesnél a pecsenye részt. Egyszerűen elvarázsol az a sok finom sült kolbász, hurka, csirke comb, oldalas, csülök, tarja és a többi finomság.

Mégis ha van, akkor mindent visz a legnagyobb kedvencem a lacipecsenye. Igen, az a bizonyos tunkolható szaftban álló, nagyobb, két-háromujjnyi nagyságú darabból készült vegyes sertés sült. Mindig vaj puha, omlós, és csak a szaftjába mártogatott vastag szelet fehérkenyérrel együtt elképzelhető. A savanyúság szinte kötelező hozzá.

Lacipecsenye tepsiben sült burgonyával és uborkasalátával recept

Ha piacra megyek, megvannak a kötelező rituálék, ami nélkül lehetetlen, számomra a piaci ott lét. Érkezéskor körül járom, csak úgy üres szatyorral, az egész piacot. Kiválasztom, hogy mit, hol vásárolok meg. Ennek a fárasztó és nagy figyelmet igénylő feladatnak az elvégzése után, muszáj egy tökéletes habos feketét meginni a Sanyinál. Az Ő boltjában nincsen más, csak kávé. Az viszont tökéletes. Képzeljék a cukrot, beleteszi a mindig frissen főzött kávéba, elkeveri és csak ezután teszi rá a habot. Szigorúan szifonból, és nem flakonból. Így lehetővé válik, hogy a habot ne roncsoljam keveréssel szét. Ennek viszont az az előnye, hogy a kávé utolsó kortyához is jut még ízes tejszín, mert azon iszom keresztül. Ha ügyes vagyok, akkor még egy kevés kávéval színezett finom tejszínhabot tudok a pohárból a legvégén kikanalazni. Ennek azért megvan a sajátos hangulata. Kávé rituálé után a hatékony vásárlás. Gyorsan lesz egyre nehezebb és nehezebb a sokféle finomságtól a bevásárló szatyor. Amikor ez is megvan, és minden bekerült az autó csomagtartójába, akkor jön a vásárlás csúcsa. Irány kolbászsütő bodega.

Megfigyelték már, hogy van néhány olyan étel, ami csak piacon, vagy vásárban készíthető tökéletesre. Otthon szinte lehetetlen. Valószínűleg a hangulata miatt van. Na meg a látvány. Szerintem a lacipecsenye és a sült kolbász is az ilyen ételek közé tartozik. Érdekes, nekem például a hurka nem.

Tudták egyébként, hogy a lacipecsenye az általában a szegényebbek étele volt. A vásári sátrakban, utcán, piacokon, készítették. Ez volt a korabeli kifőzde. Mátyás király után Ulászló olyan szegény volt, hogy az ételét is a pecsenyéstől vitte. Ezért lacipecsenye az étel neve. Legalább is így tartja néphit. Nagyobb valószínűséggel inkább az adja a nevet, hogy akkoriban László napján telepítették ki a konyhákat a szabadba. Szerintem ez is csak egy elképzelés.

Az viszont biztos, hogy a lacikonyha, az mindig egy sátor, vagy bodé, amelybe be lehetett ülni, többféle étel is fellelhető volt. Végül is teljesen mindegy. A lényeg, hogy van lacikonyha, és van lacipecsenye. A videóban pedig úgy látható, ahogy én szeretem.

„Egyenek mindig jót, és élvezzék az ízeket.”

Buday Péter

Címlapról ajánljuk

Retró húsvéti ételek

Egy jó sonkatekercs vagy töltött tojás, fasírt és répatorta? Nálunk többek között ezek jelentik a retró húsvéti ételeket. Nálatok? Nézzük, szerepelnek-e a listán kedvenceitek!

Nosalty

További cikkek

Csodás húsvéti torták

Ha idén nemcsak aprósüteményeket szeretnél felszolgálni az ünnep alkalmával, akkor készíts egy csodálatos, elegáns tortát húsvétra!