Az adaptogének növényi eredetű vegyületek, amelyek segítik a testet a stressz hatékonyabb kezelésében, főként a kortizolszint szabályozásán és az idegrendszer nyugtatásán keresztül. Bár az adaptogén kifejezést csak az 1940-es években kezdték használni, ezek az anyagok már Kr.e. 3000 körül is jelen voltak a kínai és az indiai (ayurvédikus) gyógyászatban.
Hilbert Megan dietetikus szerint az adaptogének nemcsak a stresszkezelésben segítenek, hanem a fáradtság leküzdésében, a mentális tisztaság fokozásában, a szorongás és depresszió tüneteinek enyhítésében, sőt még a gyulladások csökkentésében és az immunrendszer erősítésében is. Sőt, egy 2021 augusztusi tanulmány szerint ezek a vegyületek a fizikai teljesítményt is javítják.
Jelenleg több mint 70 természetes adaptogént ismerünk. Az ezekben gazdag élelmiszereket gyakran „funkcionális ételeknek” is nevezik, mivel az alapvető tápanyagokon túlmutató egészségügyi előnyöket kínálnak.
Bár a funkcionális gombák gyakran kerülnek reflektorfénybe, sok más ételben is találunk adaptogéneket. Íme a leggyakoribbak:
Ha érdekel az egészséged, ezeket is olvasd el: