Mik az adaptogének, és milyen ételekből vihetjük be őket?

Bár az adaptogéneket már évezredek óta alkalmazzák, csak az utóbbi években kerültek újra a figyelem középpontjába. A gombás kávé vagy tea manapság szinte letarolja az egészségpiacot, de kevesen tudják, valójában mik ezek az anyagok, mire jók, és milyen forrásokból juthatunk hozzájuk.

Az adaptogének növényi eredetű vegyületek, amelyek segítik a testet a stressz hatékonyabb kezelésében, főként a kortizolszint szabályozásán és az idegrendszer nyugtatásán keresztül. Bár az adaptogén kifejezést csak az 1940-es években kezdték használni, ezek az anyagok már Kr.e. 3000 körül is jelen voltak a kínai és az indiai (ayurvédikus) gyógyászatban.

Hilbert Megan dietetikus szerint az adaptogének nemcsak a stresszkezelésben segítenek, hanem a fáradtság leküzdésében, a mentális tisztaság fokozásában, a szorongás és depresszió tüneteinek enyhítésében, sőt még a gyulladások csökkentésében és az immunrendszer erősítésében is. Sőt, egy 2021 augusztusi tanulmány szerint ezek a vegyületek a fizikai teljesítményt is javítják.

Jelenleg több mint 70 természetes adaptogént ismerünk. Az ezekben gazdag élelmiszereket gyakran „funkcionális ételeknek” is nevezik, mivel az alapvető tápanyagokon túlmutató egészségügyi előnyöket kínálnak.

Bár a funkcionális gombák gyakran kerülnek reflektorfénybe, sok más ételben is találunk adaptogéneket. Íme a leggyakoribbak:

Forrásunk volt.


Ha érdekel az egészséged, ezeket is olvasd el:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek